Annonce
Kolding

Seks år efter fanges død: Nu bliver Ekrem Sahins organer sendt til Tyrkiet

Røveridømte Ekrem Sahin døde, efter et større antal fængselsbetjente i midten af januar forsøgte at flytte Ekrem Sahin til en anden celle. Sådan så det ud, da han blev mindet ved en udendørs mindehøjtidelighed uden for Kolding Arrest i 2011. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

For seks år siden døde Ekrem Sahin i Kolding Arrest efter et slagsmål med en gruppe betjente. Sahins familie har aldrig været tilfredse med dødsårsagen, og nu får tyrkiske læger lov til at obducere afdødes organer.

Annonce

Kolding: Tilbage i 2011 døde dansk-tyrkiske Ekrem Sahin efter et klammeri med en gruppe betjente i Kolding Arrest. Ekrem Sahin blev i forbindelse med slagsmålet lagt i benlås, og Rigshospitalets Hjertecenter og Retslægerådet har siden forklaret, at han døde af ukendte årsager, men at iltmangel kan have været en årsag.

Den forklaring har Ekrem Sahins nærmeste familie aldrig været tilfredse med, og de har nu fået udleveret deres afdøde søns hjerte og hjerne. Familien har sendt organerne til Tyrkiet i håb om, at tyrkiske læger kan komme med deres bud på en dødsårsag. Det skriver det tyrkiske medie Hürriyet Daily News.

- Vi har fået at vide, at han døde af en hjertefejl. Men vi vil have sandheden at vide, siger Yusuf Sahin, Ekrem Shains onkel, til det tyrkiske medie.

- Jeg håber på, at Tyrkiet finder den rigtige dødsårsag. Danmark forklarede, det kunne have været en stressreaktion, men så kom der flere læger og sagde, at obduktionsrapporten ikke passede. Man kan ikke dø af en stressreaktion, siger Ekrem Sahins mor, Nermin Kalkan, til P4 Trekanten.

Sagen kort

Den 14. januar 2011 døde den 23-årige dansk-tyrker Ekrem Sahin efter klam­meri med fængselsbetjente i Kolding Arresthus.

Slagsmålet fandt sted den 11. januar, men først et døgn efter fortalte politiet offentligheden om sagen.

Ifølge politiets egne obduktionsrapporter blev den 23-årige Sahin lagt på maven med håndjern på ryggen og anklerne fikseret. Herefter mistede han bevidstheden.

Statsadvokaten var på nippet til at afslutte sagen, da det i august 2011 kom frem, at fængselsbetjentene under et alarmopkald sagde, at de "sad på" den fikserede fange. Herefter genoptog politiet efterforskningen, og det er siden blev konkluderet, at Sahin døde af ukendte årsager.

Annonce

Kamp for udlevering

Hürriyet Daily News skriver desuden, at Danmark hidtil ikke har villet udlevere Ekrem Sahins organer, og at det først er sket, efter Tyrkiets justits- og udenrigsministerium blev involveret i sagen. Statsorganisationen YTB, som har til formål at skabe positive forandringer for borgere med tyrkisk baggrund rundt om i verden, bekræfter ifølge det tyrkiske medie, at der vil blive foretaget en tyrkisk obduktion af organerne.

- Først fem måneder efter jeg havde begravet ham (Ekrem Sahin, red.), fandt jeg ud af, at Tyrkiet ikke kunne færdiggøre obduktionen, fordi de (danske læger, red.) havde taget hele hjernen og hele hjertet. Så begyndte jeg at kæmpe for, at vi kunne få det udleveret, siger Nermin Kalkan til P4 Trekanten.

Ifølge P4 Trekanten vil Nermin Kalkan sammen med sin advokat overveje de næste skridt, hvis de tyrkiske læger kommer frem til en anden konklusion end de danske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Indbrud udviklede sig til røveri: Beboer overraskede tyve på fersk gerning

Annonce