x
Annonce
Sydjylland

Seks år efter krak: Tønder Bank-investorer rejser 147 retssager

Bjarne K. Laugesen, formand for foreningen Tønderinvestor 2009, var ikke selv kunde i Tønder Bank og har ikke selv mistet mange penge ved konkursen for seks år siden. Han havde ikke investeret i hybrid kernekapital og havde kun en fåtal af aktierne. Alligevel står han gerne i spidsen for de investorer og aktionærer, der mistede store beløb. - For mig handler det ikke så meget om penge. Det, der driver mig, er at få ansvaret placeret. Og sådan tror jeg, at mange har det, siger han. Foto: Hans Christian Gabelgaard

Efter afslag på prøvesager og et samlet gruppesøgsmål har foreningen Tønderinvestor 2009 nu rejst 750.000 kroner og indbragt 147 enkeltsager for byretten. Håbet er at få erstatning for tabet af 25 millioner kroner og at få placeret et ansvar. Kurator afviser kravet.

Finans: Det er fredag seks år siden, at Tønder Banks krak sendte chokbølger gennem Sønderjylland. Nu er 147 af bankens tidligere investorer klar til et retsopgør mod konkursboet. Investorer har således indbragt 147 individuelle krav på sammenlagt godt 25 millioner kroner ved byretten i Sønderborg.

- Det er vores forventning, at sagerne bliver berammet næste forår. Sammen med vores advokat er vi indstillet på at køre alle 147 sager som enkeltsager, men vi har også et håb om, at udfaldet af en eller to sager vil kunne danne præcedens for de resterende, siger formanden for foreningen Tønderinvestor 2009, Bjarne K. Laugesen.

Den er en sammenslutning af de personer, der tilbage i 2009 investerede i Tønder Banks udbud af hybrid kernekapital på i alt 38 millioner kroner. 308 personer købte investeringsbeviser, der ved bankens konkurs blev værdiløse. Af de 308 er altså 147 klar til at gå rettens vej. Forud for retssagerne har de tilsammen rejst 750.000 kroner som sikkerhedsstillelse ved retten. Forberedelserne af retssagerne har ifølge formanden været ganske omfattende.

Annonce

Sagen kort

308 personer investerede i 2009 i alt 38 millioner kroner i såkaldt hybrid kernekapital i Tønder Bank. Beviserne gik tabt, da banken gik konkurs i november 2012. 147 har rejst krav om i alt 25 millioner kroner.

9.300 aktionærer mistede også deres penge. Knap et par hundrede forsøger også at rejse en sag. De mener, at aktier købt i 2009 og frem til konkursen skete på baggrund af regnskaber, som ikke var retvisende. Da tidligere bankdirektør Mogens Mortensen i 2015 blev dømt for ikke at have grebet ind over for skrantende engagementer i Letland helt tilbage fra 2009, pointerede formanden for Dansk Aktionærforening, at dommen var vand på aktionærernes mølle.

Sydbank overtog alle kunder, ansatte og filialer fra Tønder Bank.

Ansvarsplacering

Bjarne K. Laugesen er imponeret over investorernes vedholdendehed og er optimist med hensyn til sagernes udfald.

- Den lange ventetid er frustrerende, men det er fantastisk, at vores medlemmer ikke bare giver op. Det er vores påstand, at bankens udbudsmateriale ikke gav et retvisende billede. Bankdirektør Mogens Mortensen er tidligere dømt for fejlagtige indberetninger til Finanstilsynet, der ligger længere tilbage end 2009, siger han med henvisning til den tidligere bankchefs dom fra 2015.

Også den tidligere revisor for banken er blevet dømt for mangelfuld revision. Han fik i 2016 en bøde på 200.000 kroner.

Afviser

Boris Frederiksen, kurator i konkursboet, afviser investorernes krav om fuld erstatning på 25 millioner kroner. Forudsætningen for deres erstatningskrav er, at der er givet fejlagtige oplysninger i forbindelse med rejsningen af kernekapitalen, pointerer kuratoren.

- Vi er ikke uenige i, at årsrapporterne i 2010-12 er mangelfulde for at sige det pænt. Men vi mener ikke, at der er tilstrækkelig sikkerhed for, at det også var tilfældet i 2009. Der er vi for langt tilbage.

Hvad er det lige, der gør, at jeres grænse går fra 2010 og ikke 2009?

- Det kan måske være svært at forstå, hvis ikke man har adgang til alle detaljer. Men der er krav om, at det skal kunne påvises, at der var fejl i bankens informationer, da man investerede. Værdiansættelsen er udtryk for et skøn, og der mener vi, at bankens ageren kan forsvares i 2009.

Bankdirektøren er jo blevet dømt for forhold i banken i netop 2009 og frem til 2012. Hvordan forholder I jer til det?

- Det er rigtigt, men en ting er, at han er dømt. I forhold til prospektet skal det have direkte betydning. Det er så op til investorerne at løfte bevisbyrden, siger Boris Frederiksen.

Han forudser, at sagen først er færdigbehandlet i andet halvår 2020, da der er tale om et omfattende sagsmateriale. Kuratoren vil gerne imødekomme ønsket om at udtage et par prøvesager.

- Men vi skal så være sikre på, at vi - hvis prøvesagerne går vores vej - så ikke alligevel skal igennem de resterende 145 sager. Så det kræver, at de udvalgte sager er meget ens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce