Annonce
Varde

Seksårig fik tilkaldt ambulance, da 56-årige Espen lå hjælpeløs på bunden af skaterbowle

Florian Christensen og Espen Kilamark, som sammen var ude for dramatisk hændelse i skaterbowlen. Foto: Morten Nielsen
Eleven Florian var eneste vidne, da skolepædagogen Espen Kilmark kom alvorligt til skade på cykel. Heldigvis var Florian i stand til at yde hjælp.

Varde: - Florian er min helt, siger skolepædagog Espen Kilmark.

Espen Kilmark er 56 år og noget af en actionmand. Han står på ski, han springer i faldskærm, og han cykler mountainbike. Han er også skolepædagog på Sct. Jacobi Skole i Varde. Især skiløbet ligger i generne på Espen, som stammer fra Norge.

Eleverne har også glæde af Espen Kilmarks interesse for forskellige sportsgrene. Espen tog mandag den 26. august den seksårige elev Florian Christensen med over i "skaterbowlen" en kilometers penge fra Sct. Jacobi Skole. De to havde besluttet at køre mountainbike sammen i en halv fritime på den halsbrækkende - eller måske snarere armbrækkende - bane. Det har de gjort tidligere.

Annonce
Florian på seks år fandt frem til app, som kunne lede ambulancen til den tilskadekomne Espen. Foto: Morten Nielsen

Stejl forhindring

Men denne dag tog Espen en særlig høj og næsten lodret stejl forhindring for første gang, og den gik ikke. Han styrtede og lå hjælpeløs på bunden af skaterbowlen. Florian var den eneste, der var i nærheden.

- Jeg spurgte Espen, om han skulle have hjælp, siger seksårige Florian.

I første omgang afslog pædagogen, men det gik op for ham, at han ikke kunne komme op ved egen drift.

Derfor fik den lille Florian en mobiltelefon i hånden. Han blev instrueret i at scrolle hen til en app, som Espen Kilmark har installeret vel vidende, at han altid har været lidt af en vovehals og desuden ofte er ude sammen med elever.

Appen hedder 112. Den både ringer op og giver øjeblikkeligt alarmcentralen en position. Det lykkedes for Florian at finde og trykke på den. Nu var der altså en ambulance på vej.

Ambulance var længe undervejs

- Ambulancen kom fra Oksbøl, siger Espen Kilmark, så der gik et stykke tid.

Florian fik fat i et voksent par og via telefonen var kolleger på Sct. Jacobi Skole også informeret om det alvorlige uheld i skaterbowlen.

Der kom personale fra skolen. Florian så aldrig sin pædagog blive kørt af sted i ambulancen.

Men Espen var kommet alvorligt til skade. Han havde åbent overarmsbrud, smadret albuen og et brækket kraveben. Det kostede 11 dages indlæggelse. I en uge havde Espen et stativ på armen. Der blev desuden indopereret en del metal for at sætte armen sammen igen.

Florian Christensen og Espen Kilamark, som sammen var ude for dramatisk hændelse i skaterbowlen. I baggrunden Simone og Svend Christensen. Foto: Morten Nielsen

Florian var påvirket

Florians forældre, Svend og Simon Christensen, fortæller, at det har påvirket Florian at se Espen komme så meget til skade.

- Han har snakket meget om det - heldigvis, siger Svend Christensen.

Florian har også tegnet situation og tog med sine forældre til sygehuset for at besøge Espen, mens han var indlagt. Tegningen havde han medbragt.

Så Florian har fået den dramatiske situation bearbejdet.

Espen Kilmark kunne været blevet endnu mere skadet, end tilfældet var:

- Jeg havde hjelm på, og den så ikke for godt ud, siger Espen Kilmark, som havde stærke smerter efter uheldet i bowlen sammen med den lille dreng som eneste vidne.

Men heldigvis så går det kraftigt fremad, selv om Espen stadig må holde sig i ro efter styrtet. Men det er også gået godt i mange år, fortæller han. Det på trods af, at der altså altid har været rigtig meget fart på den 56-årige pædagog.

Espen Kilmark med det stativ, som han fik på efter styrtet. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce