Annonce
Tønder

Seks stemte mod: Spildevandsplan vedtaget

Vi gør ikke noget halvt - vi gør det 98,4 procent, sagde Bo Jessen, fmd. teknik- og miljøudvalget, om spildevandsplanen 2018-2027, som blev vedtaget på kommunalbestyrelsesmødet torsdag.  Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Kommunalbestyrelsen valgte under torsdagens møde at vedtage spildevandsplanen for Tønder Kommune 2018-2027. Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og løsgænger Jens Møller stemte imod.
Annonce

TØNDER: Tønder Kommunes spildevandsplan 2018-2027 blev under torsdagens møde vedtaget af kommunalbestyrelsen. Men det var ikke uden sværdslag, at spildevandsplanen gled ned hos de 31 lokalpolitikere - således stemte de tre medlemmer af Dansk Folkeparti, Holger Petersen fra Enhedslisten, SFs Mathilde Ziefeldt og løsgænger Jens Møller imod forslaget.

Under sidste måneds kommunalbestyrelsesmøde blev punktet sendt retur til teknik- og miljøudvalget, der igen havde set på den omfattende plan, der skal sikre rent spildevand og forhindre overløb, når det regner voldsomt. Planen lægger op til en reduktion af de uønskede overløb på 98,4 procent.

Annonce

Kun én pose penge

Men selv med en ny spildevandsplan kan overløbene ikke forhindres helt.

- Teoretisk kan der komme overløb ved 10-års hændelser. Men vi reducerer overløbene med 98,4 procent. Det ville være dejligt, hvis vi kunne komme ned på nul, men vi har kun én pose penge, sagde udvalgsformand Bo Jessen (V) og henledte opmærksomheden på andre rensningsanlæg, der også kræver en kærlig hånd.


Teoretisk kan der komme overløb ved 10-års hændelser. Men vi reducerer overløbene med 98,4 procent. Det ville være dejligt, hvis vi kunne komme ned på nul, men vi har kun én pose penge.

Bo Jessen (V), formand teknik- og miljøudvalget, om spildevandsplanen


- Det er et rigtig godt projekt i Højer. Men det gælder om at få mest miljø for pengene, og der er andre steder, hvor vi kan få rigtig, rigtig meget mere miljø for pengene, sagde Bo Jessen.

Harry Sørensen, der er medlem af teknik- og miljøudvalget, gjorde det fra starten klart, at han ville stemme mod spildevandsplanen.

- Rensningsanlægget i Højer kan årligt tage 600.000 kubikmeter og har 38.000 kubikmeter overløb, som ledes urenset ud i åer og vandløb ved Højer. Jeg stemmer imod forslaget, lød det kort fra Harry Sørensen.

Annonce

Gør det ordentligt

Også SFs Mathilde Ziefeldt synes ikke, at man gør nok for at forhindre overløb, og også hun stemte imod planen:

- SF synes, det er meget bekymrende, at vi ikke investerer i at gøre det ordentligt. Vi kan lige så godt gøre det ordenligt, i stedet for at gøre det halvt.

Det var teknik- og miljøudvalgets Poul Erik Kjær (V), der startede lavinen ved sidste kommunalbestyrelsesmøde. Dengang begrundede han sin mistro med, at udvalget havde fået mangelfuldt og fejlagtigt talmateriale. Under torsdagens møde stemte han for planen og begrundede sin stilling med, at han ville skabe fokus på området:

- Det er nu lykkedes.

Mathilde Ziefeldts bekymring om, at man gør noget halvhjertet, fik igen Bo Jessen på talerstolen.

- Vi gør ikke noget halvt i Højer - vi gør det 98,4 procent. Der vil kun være en teoretisk chance for overløb. Projektet i Højer er rigtig godt.

Annonce

Investering på 40 millioner

Under mødet mente Harry Sørensen at vide, at investeringen i Højer løber op i 90 millioner kroner. Så stort et beløb genkender Tønder Forsyning dog ikke.

Tønder Forsyning har øremærket 40 millioner kroner i separering af spildevand i Højer. Men da der endnu ikke er afholdt licitation, kan det endelige beløb endnu ikke fastsættes for det samlede projekt, oplyser driftschef John Pies Christiansen.

Mens der var seks stemmer mod forslaget, stemte de resterende 25 lokalpolitikere for spildevandsplanen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce