Annonce
Tønder

Seks stemte mod: Spildevandsplan vedtaget

Vi gør ikke noget halvt - vi gør det 98,4 procent, sagde Bo Jessen, fmd. teknik- og miljøudvalget, om spildevandsplanen 2018-2027, som blev vedtaget på kommunalbestyrelsesmødet torsdag.  Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Kommunalbestyrelsen valgte under torsdagens møde at vedtage spildevandsplanen for Tønder Kommune 2018-2027. Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og løsgænger Jens Møller stemte imod.

TØNDER: Tønder Kommunes spildevandsplan 2018-2027 blev under torsdagens møde vedtaget af kommunalbestyrelsen. Men det var ikke uden sværdslag, at spildevandsplanen gled ned hos de 31 lokalpolitikere - således stemte de tre medlemmer af Dansk Folkeparti, Holger Petersen fra Enhedslisten, SFs Mathilde Ziefeldt og løsgænger Jens Møller imod forslaget.

Under sidste måneds kommunalbestyrelsesmøde blev punktet sendt retur til teknik- og miljøudvalget, der igen havde set på den omfattende plan, der skal sikre rent spildevand og forhindre overløb, når det regner voldsomt. Planen lægger op til en reduktion af de uønskede overløb på 98,4 procent.

Kun én pose penge

Men selv med en ny spildevandsplan kan overløbene ikke forhindres helt.

- Teoretisk kan der komme overløb ved 10-års hændelser. Men vi reducerer overløbene med 98,4 procent. Det ville være dejligt, hvis vi kunne komme ned på nul, men vi har kun én pose penge, sagde udvalgsformand Bo Jessen (V) og henledte opmærksomheden på andre rensningsanlæg, der også kræver en kærlig hånd.


Teoretisk kan der komme overløb ved 10-års hændelser. Men vi reducerer overløbene med 98,4 procent. Det ville være dejligt, hvis vi kunne komme ned på nul, men vi har kun én pose penge.

Bo Jessen (V), formand teknik- og miljøudvalget, om spildevandsplanen


- Det er et rigtig godt projekt i Højer. Men det gælder om at få mest miljø for pengene, og der er andre steder, hvor vi kan få rigtig, rigtig meget mere miljø for pengene, sagde Bo Jessen.

Harry Sørensen, der er medlem af teknik- og miljøudvalget, gjorde det fra starten klart, at han ville stemme mod spildevandsplanen.

- Rensningsanlægget i Højer kan årligt tage 600.000 kubikmeter og har 38.000 kubikmeter overløb, som ledes urenset ud i åer og vandløb ved Højer. Jeg stemmer imod forslaget, lød det kort fra Harry Sørensen.

Annonce

Gør det ordentligt

Også SFs Mathilde Ziefeldt synes ikke, at man gør nok for at forhindre overløb, og også hun stemte imod planen:

- SF synes, det er meget bekymrende, at vi ikke investerer i at gøre det ordentligt. Vi kan lige så godt gøre det ordenligt, i stedet for at gøre det halvt.

Det var teknik- og miljøudvalgets Poul Erik Kjær (V), der startede lavinen ved sidste kommunalbestyrelsesmøde. Dengang begrundede han sin mistro med, at udvalget havde fået mangelfuldt og fejlagtigt talmateriale. Under torsdagens møde stemte han for planen og begrundede sin stilling med, at han ville skabe fokus på området:

- Det er nu lykkedes.

Mathilde Ziefeldts bekymring om, at man gør noget halvhjertet, fik igen Bo Jessen på talerstolen.

- Vi gør ikke noget halvt i Højer - vi gør det 98,4 procent. Der vil kun være en teoretisk chance for overløb. Projektet i Højer er rigtig godt.

Annonce

Investering på 40 millioner

Under mødet mente Harry Sørensen at vide, at investeringen i Højer løber op i 90 millioner kroner. Så stort et beløb genkender Tønder Forsyning dog ikke.

Tønder Forsyning har øremærket 40 millioner kroner i separering af spildevand i Højer. Men da der endnu ikke er afholdt licitation, kan det endelige beløb endnu ikke fastsættes for det samlede projekt, oplyser driftschef John Pies Christiansen.

Mens der var seks stemmer mod forslaget, stemte de resterende 25 lokalpolitikere for spildevandsplanen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener om Polens enegang: EU skal være en klub for retsstater

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Landsby hårdt ramt af oversvømmelser: - Alle vores ejendomshandler er gået i stå

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce