Annonce
Sønderborg

Seks stjerner for teaterdrama i topklasse

"Håbet" blev i denne uge vist på Sønderborg Teaterforening, og stykket gik rent ind.

Sjældent har jeg oplevet en teaterforestilling så velspillet og på samme tid så handlingsmættet og med en så stærk og enkelt scenografi, som i teaterstykket "Håbet". Netop den forestilling var heldigvis på Sønderborg Teaterforenings vinterprogram i tirsdags på Sønderborg Teater.

Teatret Møllen fra Haderslev præsterede det sublime og sendte publikum hjem til nogle dage med refleksion og eftertanke om danskernes slavehandel, hvor menneskehandel ikke var anderledes end studehandel, og slaverne blev udsat for en umenneskelige behandling på de danske handelsskibe. I lænker og under dæk blev de sejlet fra Guldkysten langs Afrikas vestkyst til De Vestindiske Øer, som øerne hed dengang i slutningen af det 18. århundrede og siden har skiftet navn til The Virgin Islands.

Teaterstykket er en fortælling, der både rummer ondskab og kærlighed, frygt og ikke mindst håb. I den hårde teaterudgave af bogen med samme titel flettes hovedpersonernes korrespondancer, dagbogsoptegnelser og logbøger utrolig stærkt sammen med virkelige historiske dokumenter, for tilsammen at danne en rørende, spændende og barsk fortælling.

Forestillingen "Håbet"

Teatret Møllen fra Haderslev er på turné med forestillingen "Håbet".Stykket blev fremført tirsdag aften 13. november på Sønderborg Teater.

Ukorrekt sprogbrug

Med teaterstykket "Håbet"s ukorrekte sprogbrug in mente forstår man de mennesker, sorte og farvede, som frabeder sig i dag at blive kaldt for neger, fordi betegnelsen forbindes til slaveriet og en raceopdeling, hvor sorte er mindre værd end hvide.

Mange af elementerne i fortællingen var opdigtede. Men de fremstår autentiske og underbygges i øvrigt af de rædsler, som jeg for få år siden så dokumenteret i virkelighedens verden ved et besøg på museet på Fort Frederik i Frederiksted på øen St. Croix. Her dokumenteres datidens virkelige hændelser. En barsk konfrontation. Teatret Møllen lykkes med at sætte den virkelighed op som et spejl og give os det billede, som generationerne efter århundredskiftet ikke bryder sig om at se.

Jeg noterer mig, at historieundervisningen gennem rigtig mange år uklædeligt har bygget på stykkets afslutningsreplik til forestillingens professor: "Hvad De vælger at fortælle og ikke fortælle om Deres fortid er naturligvis helt op til Dem".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce