Annonce
Sønderborg

Seks stjerner for teaterdrama i topklasse

"Håbet" blev i denne uge vist på Sønderborg Teaterforening, og stykket gik rent ind.

Sjældent har jeg oplevet en teaterforestilling så velspillet og på samme tid så handlingsmættet og med en så stærk og enkelt scenografi, som i teaterstykket "Håbet". Netop den forestilling var heldigvis på Sønderborg Teaterforenings vinterprogram i tirsdags på Sønderborg Teater.

Teatret Møllen fra Haderslev præsterede det sublime og sendte publikum hjem til nogle dage med refleksion og eftertanke om danskernes slavehandel, hvor menneskehandel ikke var anderledes end studehandel, og slaverne blev udsat for en umenneskelige behandling på de danske handelsskibe. I lænker og under dæk blev de sejlet fra Guldkysten langs Afrikas vestkyst til De Vestindiske Øer, som øerne hed dengang i slutningen af det 18. århundrede og siden har skiftet navn til The Virgin Islands.

Teaterstykket er en fortælling, der både rummer ondskab og kærlighed, frygt og ikke mindst håb. I den hårde teaterudgave af bogen med samme titel flettes hovedpersonernes korrespondancer, dagbogsoptegnelser og logbøger utrolig stærkt sammen med virkelige historiske dokumenter, for tilsammen at danne en rørende, spændende og barsk fortælling.

Annonce

Forestillingen "Håbet"

Teatret Møllen fra Haderslev er på turné med forestillingen "Håbet".Stykket blev fremført tirsdag aften 13. november på Sønderborg Teater.

Ukorrekt sprogbrug

Med teaterstykket "Håbet"s ukorrekte sprogbrug in mente forstår man de mennesker, sorte og farvede, som frabeder sig i dag at blive kaldt for neger, fordi betegnelsen forbindes til slaveriet og en raceopdeling, hvor sorte er mindre værd end hvide.

Mange af elementerne i fortællingen var opdigtede. Men de fremstår autentiske og underbygges i øvrigt af de rædsler, som jeg for få år siden så dokumenteret i virkelighedens verden ved et besøg på museet på Fort Frederik i Frederiksted på øen St. Croix. Her dokumenteres datidens virkelige hændelser. En barsk konfrontation. Teatret Møllen lykkes med at sætte den virkelighed op som et spejl og give os det billede, som generationerne efter århundredskiftet ikke bryder sig om at se.

Jeg noterer mig, at historieundervisningen gennem rigtig mange år uklædeligt har bygget på stykkets afslutningsreplik til forestillingens professor: "Hvad De vælger at fortælle og ikke fortælle om Deres fortid er naturligvis helt op til Dem".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce