Annonce
Erhverv

Selskabet bag Nordeuropas største solcellepark har svært ved at finde danske folk til marken: - De vil ikke gå udenfor og arbejde

Poul Svendsen ejer virksomheden Energi Innovation, der er ved at opføre Nordeuropas største solcellepark på den tidligere militærflyveplads i Vandel. 30 af medarbejderne på marken er danske, mens 80 kommer fra udlandet. Virksomheden har rekrutteret 50 nye medarbejdere siden marts og står for at skulle ansætte mellem 100 og 150 medarbejdere i forbindelse med etablering af en ny fabrik i Vejen samt flere montage opgaver. Foto: Jacob Schultz
Energi Innovation, der er i gang med at flytte sit hovedsæde til Vejen, har siden marts ansat 50 nye medarbejdere. For virksomheden er det svært at finde danske medarbejdere, der er parate til at gå ude under åben himmel og sætte solceller op.

Vejen: 110 medarbejderne hos Energi Innovation er i fuld gang med at opføre Nordeuropas største solcellepark på den gamle militærflyveplads i Vandel. 30 af medarbejderne på marken er danske, mens 80 kommer fra udlandet. Virksomheden, der i løbet af året flytter sit hovedsæde til Vinkelvej i Vejen, er i markant vækst og har alene siden marts ansat 50 nye medarbejdere.

- Det er ikke et problem at finde arbejdskraft, men det er en udfordring at finde danske medarbejdere, der vil gå udenfor og arbejde, dette er ikke specielt for os. Det gælder for mange af håndværksfagene. Når vi gerne vil have dansk arbejdskraft, så er det fordi, det for os giver mening at støtte danske medarbejdere. Når det er sagt, så har vi ikke noget problem i at have udenlandsk arbejdskraft.

Han forklarer, at mange af medarbejderne i marken er ufaglærte.

Annonce

- Det spiller ingen rolle, for vi lærer dem selv op. Og det vi lærer dem her, kan de alligevel ikke lære andre steder.

Hvad gør I for at gøre arbejdspladsen attraktiv?

- Vi har et godt samarbejde med jobcenter og fagforeningen 3F om at rekruttere. Og vi hjælper gerne ledige, der har været på kanten af arbejdsmarkedet, i gang. Vores vigtigste krav er, at folk er mødestabile, for den enkelte er typisk en del af et montagehold, og hvis der mangler én, så står der tre folk og venter på personen.

Virksomheden har overenskomst med 3F, og alle medarbejdere får overenskomstmæssig løn med tilhørende tillæg.

Pres på arbejdsmarkedet

Ulrik Kragh, der er direktør i UdviklingVejen, hører fra erhvervsfremmeorganisationens medlemsvirksomheder, at de har stor efterspørgsel på arbejdskraft.

-  Det gælder både ufaglært, håndværkere, bogholdere - hele vejen rundt, siger han og understreger sine ord med tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i Syddanmark.

Med 14.000 opslåede stillinger er tallet på sit højeste niveau nogensinde. Til sammenligning lå gennemsnittet for de seneste fem år frem til 2019 på 6000-8000.

Og det skal holdes op mod, at ledigheden er lav. På landsplan faldt antallet af ledige ifølge tal fra Danmarks Statistik fra april til maj med 13.900 til 115.300 personer. Det er  en ledighedsprocent på 4,0, og i Vejen ligger ledigheden endnu lavere. Nyeste lokale tal er fra april, hvor ledighedsprocenten var gjort op til 3,1.

Ulrik Kragh har dog ikke hørt om virksomheder, der må sige nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft.

Annonce

Udenlandsk arbejdskraft

Energi Innovation søger medarbejdere i udlandet. Af de 110 ansatte, der lige nu monterer 12.000 solceller om dagen i Vandel, har de 60 krydset grænser for at komme på job - en del kommer fra Litauen og nogle fra Rumænien, og de resterende 20 med udenlandsk baggrund bor i Danmark.

- Vi rekrutterer vores udenlandske medarbejdere gennem bureauer, eller vi bliver anbefalet til nogen, der kender nogen. Og de udenlandske medarbejdere er en god arbejdskraft. De er langt væk fra deres hverdag og kan koncentrere sig udelukkende om arbejdet.

Poul Svendsen står for at etablere en ny fabrik med et sted mellem 100 og 150 arbejdspladser på Vinkelvej i Vejen.

- Der kommer vi til at stå med samme udfordring, forudser han.

Kort om Energi-Innovation

Energi Innovation blev etableret i 2008.

Selskabet arbejder med at designe, etablere og vedligeholde solcelleparker, primært i Nordeuropa og på Den Iberiske Halvø.

Solcelleanlægget, som Energi Innovation udvider i Vandel,  kommer op på at kunne producere 275 megawatt - det svarer til årsforbruget af strøm i cirka 70.000 husstande.

I løbet af året flytter Energi Innovation sit hovedsæde fra Vandel til Vinkelvej 12 i Vejen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Aabenraa For abonnenter

Ven fik ham ind som økonomidirektør: Nu er tidligere Hjem Is-ejer medejer af sønderjysk ur- og smykkesucces

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Haderslev

Baggrund: Fratelli-ønsker satte skub i Dampark-plan

Annonce