Annonce
Tarm

Selvbetjente genbrugspladser på vej: Kommunen undersøger muligheder for serviceløft

I den nære fremtid kan du måske aflevere affald - som her på Tarm Genbrugsplads - uden for bemandet åbningstid. Foto Jørgen Kirk.
Teknik- og miljøudvalget sætter gang i undersøgelse, der skal vise, om servicen på affaldsområdet kan løftes ved hjælp af elektronik som for eksempel nummerpladeskannere.

RINGKØBING-SKJERN: Forestil dig, at det er tidligt lørdag aften...

Du har været i haven og har læsset en trailer med haveaffald; du har forresten også nogle flasker og glas og noget papir og pap, du godt vil af med.

I stedet for at vente, til genbrugspladsen åbner mandag med bemanding på, kører du af sted med dit læs. Ved genbrugspladsens port læser du dit sygesikringskort ind, taster en pinkode - akkurat, som når du besøger biblioteket uden for normal åbningstid - og kører ind på pladsen med dit affald; pladsen er klart oplyst af kraftige lygter.

En skanner læser din nummerplade, mens du kører ind, og inde på grenpladsen og ved containerne, hvor du afleverer dit øvrige affald, er der videoovervågning, så genbrugspladsens ansatte kan gå tilbage og konstatere, hvem der har afleveret hvad på pladsen. Ikke noget med at smide usorteret affald de forkerte steder!

Dette kan meget vel blive fremtiden på de største genbrugspladser her i Ringkøbing-Skjern Kommune - og den venter lige om hjørnet; den kan blive en realitet allerede engang næste år.

Annonce

Øget serviceniveau

Teknik- og miljøudvalget har netop besluttet at lukke Skjern Genbrugsplads som ordinær genbrugsplads 1. juli 2020; i stedet skal der etableres en grenplads på arealet, og frem til 2023, hvor husstandsindsamlingen af glas, metal, pap, papir og plads begynder, opsættes der desuden igloer til disse affaldsfraktioner. I stedet henvises folk i Skjern til at bruge genbrugspladsen i Tarm.

- På den måde sparer vi i alt ni millioner kroner, dels på en renovering af Skjern Genbrugsplads, dels til indkøb af nyt materiel. Da affaldsområdet er brugerfinansieret, betyder det en besparelse for brugerne, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Men det er ikke det eneste, teknik- og miljøudvalget har i støbeskeen.

- Vi har bedt administrationen undersøge mulighederne for at løfte serviceniveauet ved at anvende elektroniske løsninger som nummerpladelæsning, belysning og overvågning, så vi kan udvide åbningstiderne og gøre genbrugspladserne selvbetjente uden for normal åbningstid, siger formanden.

Administrationen skal nu til at indhente tilbud, så udvalget kan finde ud af, hvad det vil koste, og hvad der er teknisk muligt.

- Undersøgelsen skal være færdig inden 1. juli næste år, siger John G. Christensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce