Annonce
Nordtyskland

Selvmordsrate i Flensborg er skræmmende høj

Der findes altid en udvej, forsøger Soeren Hauke og hjælpeorganisationen Lichtblick at forklare selvmordstruede. Foto: SHZ.
Selvmord er den næsthyppigste dødsårsag blandt unge under 25 år i Flensborg. For alle aldersgrupper er antallet af antallet af selvmord i Tysklands nordligste storby dobbelt så højt som i resten af Slesvig-Holsten.

FLENSBORG: I Flensborg ligger selvmordsraten for alle aldersklasser generelt højt. 20 til 30 indbyggere i Flensborg forsøger hvert år at begå selvmord, fremgår det af kriminalpolitiets statistikker. Gennemsnitligt forsøger i hele Tyskland 12,6 af 100.000 indbyggere at tage deres eget liv.

Selvmord er den næsthyppige dødsårsag blandt unge under 25 år, forklarede Soeren Hauke, projektleder og direktør for foreningen Lichtblick mandag i Flensborgs social- og sundhedsudvalg. Lichtblick er et af de få rådgivningssteder i Slesvig-Holsten, hvor børn og unge kan søge hjælp, når de har problemer og mest har lyst til at tage deres eget liv.

Annonce
De udsættes for et stort pres udefra. De største faktorer er i den sammenhæng skole og forældre.

Soeren Hauke, projektleder.

Enormt mørketal

Foreningen har foretaget en rundspørge blandt over 400 børn og unge, hvoraf det fremgik, at tre fjerdedele af dem allerede selv har leget med tanken eller kender nogen, der har.

- Hvad får børn og unge til at overveje selvmord? Det kan man kun gisne om, men de udsættes for et stort pres udefra. De største faktorer er i den sammenhæng skole og forældre, forklarede Soeren Hauke.

Foreningen Lichtblick forsøger derfor at tage eventuelle depressive træk hos de unge i opløbet, så de forstår, at de kan få hjælp og ikke står alene med deres problemer.

Selvom selvmordsraten generelt falder år for år, ser det anderledes ud for børn og unge under 25 år. For dem er raten steget med op til 25 procent.

Samtidig er henvendelserne til Lichtblick støt stigende, og foreningen har derfor udvidet sine aktiviteter med projektet Lifeline, som er et tilbud til børn og unge under 18 år.

En af de skoler, der deltager i projektets pilotfase, er det danske gymnasium Duborg-Skolen, hvor foreningen gennemfører målrettet forebyggelse.

Anonym hjælp

- Vi forsøger at fjerne tabuet omkring emnet og samtidig vise de unge, at der altid kan findes en anden udvej. Derfor er det vigtigt, at de nemt kan komme i kontakt med os, også via de sociale medier, både Facebook, Instagram og lignende.

Det er anonymt, helt gratis, ubureaukatisk og hurtigt. Man kan få en aftale om en samtale i løbet af 24 timer, og vi fører ikke kartotek over de, der henvender sig til os.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce