Annonce
Nordtyskland

Selvmordsrate i Flensborg er skræmmende høj

Der findes altid en udvej, forsøger Soeren Hauke og hjælpeorganisationen Lichtblick at forklare selvmordstruede. Foto: SHZ.
Selvmord er den næsthyppigste dødsårsag blandt unge under 25 år i Flensborg. For alle aldersgrupper er antallet af antallet af selvmord i Tysklands nordligste storby dobbelt så højt som i resten af Slesvig-Holsten.

FLENSBORG: I Flensborg ligger selvmordsraten for alle aldersklasser generelt højt. 20 til 30 indbyggere i Flensborg forsøger hvert år at begå selvmord, fremgår det af kriminalpolitiets statistikker. Gennemsnitligt forsøger i hele Tyskland 12,6 af 100.000 indbyggere at tage deres eget liv.

Selvmord er den næsthyppige dødsårsag blandt unge under 25 år, forklarede Soeren Hauke, projektleder og direktør for foreningen Lichtblick mandag i Flensborgs social- og sundhedsudvalg. Lichtblick er et af de få rådgivningssteder i Slesvig-Holsten, hvor børn og unge kan søge hjælp, når de har problemer og mest har lyst til at tage deres eget liv.

Annonce
De udsættes for et stort pres udefra. De største faktorer er i den sammenhæng skole og forældre.

Soeren Hauke, projektleder.

Enormt mørketal

Foreningen har foretaget en rundspørge blandt over 400 børn og unge, hvoraf det fremgik, at tre fjerdedele af dem allerede selv har leget med tanken eller kender nogen, der har.

- Hvad får børn og unge til at overveje selvmord? Det kan man kun gisne om, men de udsættes for et stort pres udefra. De største faktorer er i den sammenhæng skole og forældre, forklarede Soeren Hauke.

Foreningen Lichtblick forsøger derfor at tage eventuelle depressive træk hos de unge i opløbet, så de forstår, at de kan få hjælp og ikke står alene med deres problemer.

Selvom selvmordsraten generelt falder år for år, ser det anderledes ud for børn og unge under 25 år. For dem er raten steget med op til 25 procent.

Samtidig er henvendelserne til Lichtblick støt stigende, og foreningen har derfor udvidet sine aktiviteter med projektet Lifeline, som er et tilbud til børn og unge under 18 år.

En af de skoler, der deltager i projektets pilotfase, er det danske gymnasium Duborg-Skolen, hvor foreningen gennemfører målrettet forebyggelse.

Anonym hjælp

- Vi forsøger at fjerne tabuet omkring emnet og samtidig vise de unge, at der altid kan findes en anden udvej. Derfor er det vigtigt, at de nemt kan komme i kontakt med os, også via de sociale medier, både Facebook, Instagram og lignende.

Det er anonymt, helt gratis, ubureaukatisk og hurtigt. Man kan få en aftale om en samtale i løbet af 24 timer, og vi fører ikke kartotek over de, der henvender sig til os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce