Annonce
Kolding

Selvom antallet af boliger er halveret: Husejere ved ådalen siger fortsat nej til byggeri i fire etager

Det er her på det grønne område mellem Stadionvej og åen, at Birch Ejendomme står på spring for at komme til at bygge boliger. I første omgang var det meningen, at der skulle opføres 86 boliger - det er nu reduceret til 40. Dronefoto: Søren Gylling
Birch Ejendomme fra Silkeborg har måttet reducere antallet af boliger fra 86 til 40 i sit nye projekt ved Stadionvej, men områdets grundejere er stadig modstandere. Ifølge tidsplanen skal det nyvalgte byråd sige endeligt ja eller nej til byggeplanen på sit møde 1. marts.

Kolding: Selvom Birch Ejendomme A/S fra Silkeborg tvunget af omstændighederne har måttet skære antallet af boliger ned fra 86 til 40 i sit planlagte byggeri på kanten af ådalen ved Stadionvej, så møder byggeplanen på den gamle vandværksgrund fortsat massiv modstand hos grundejerne i villakvarteret.

Det fremgår af høringssvarene til den justerede lokalplan, som nu har været ude i offentlig høring.

Alle 14 husstande, der er med i grundejerforeningen for Vandværksvej, siger nemlig stadig højt og utvetydigt nej tak til at få et byggeri i op til fire etagers højde på den naturskønne vandværksgrund med udsigt til ådalen. Ifølge lokalplanforslaget må det dog højst være tre etager mod Stadionvej, men på grund af grundens terrænfald mod syd kan der bygges en boligblok i op til fire etager, uden at taghøjden overstiger bebyggelsen i tre etager mod Stadionvej.

Annonce

"Vi er meget kede af at se, at der nu igen præsenteres byggehøjder på over to etager, som ellers er den hidtil gældende maksimale højde i alt andet byggeri i Ådalen på åens nordside", skriver formand Steen Otzen på vegne af grundejerne i indsigelsen til Kolding Kommune.

Kliché

Grundejerne kalder det en "misbrugt kliché", når politikerne i det tidligere byråd argumenterede med ønsket om at lave byfortætning for at tillade boligblokke i et villakvarter, hvor det foreslåede byggeri ifølge grundejernes opfattelse "helt vil dominere området".

Ejendommene på nordsiden af Vandværksvej vil kigge lige ind i høje bygningsgavle mod syd, og beboerne i de nye boligblokke vil få frit indkig ad vore vinduer.

Steen Otzen, formand for Grundejerforeningen Vandværksvej

Stærkt forringet udsyn til ådalen og indbliksgener er andre argumenter for deres ønske om et byggeri i højst to etager - og så lyder anbefalingen til de nyvalgte politikere, at der slet ikke bør bygges noget som helst nyt i området, før kommunen har lavet en "bæredygtig trafikplan", så det er trygt og sikkert for skolebørn og andre at færdes i området.

Danmarks Naturfredningsforening er også på banen igen med en klage over projektet, da "der er tale om et byggeri, der er placeret meget synligt i ådalen, og som på alle punkter adskiller sig markant fra områdets byggerier i øvrigt", hedder det i DN's protest mod Birch-projektet.

"Og argumentet om, at der skal blive tale om attraktive boliger, forekommer i udpræget grad søgt. Det er ikke attraktivt med et byggeri, der i den grad forringer oplevelsen af ådalens landskab", skriver DN-formand Esben Christoffersen.

Byplanlægger Lars-Uffe Hansen fra Kolding Kommunes by- og udviklingsforvaltning oplyser, at det nyvalgte byråd efter tidsplanen skal tage endeligt stilling til lokalplanen for boligbyggeriet på sit møde 1. marts, og umiddelbart vurderer han ikke, at indsigelserne giver anledning til, at forvaltningen vil anbefale ændringer af lokalplanen, før den kan vedtages.

- Med det nye forslag får vi mere natur, mindre trafik og færre boliger, konkluderer han.

Annonce

Mange bump på vejen

Boligbyggeriet ved Stadionvej er undervejs i et langt planlægningsforløb stødt på meget modstand både fra beboerne i området, Danmarks Naturfredningsforening og fra politisk hold, hvorfra man flere gange har forlangt, at Birch Ejendomme skulle ændre sit projekt for at gøre det mindre bastant.

Endelig i juni 2020 blev plangrundlaget for 86 boliger godkendt af et stort flertal i Kolding Byråd - men så afviste Miljøstyrelsen at imødekomme Kolding Kommunes anmodning om, at trække åbeskyttelseslinjen i området længere ud i ådalen for at give plads til alle de 86 boliger. Det fik Birch Ejendomme til at reducere sit projekt drastisk for at komme hurtigt i gang med byggeriet, men så ophævede Planklagenævnet hele plangrundlaget, fordi kommunen havde indregnet et stort grønt areal, som i kommuneplanen er udlagt til fritidsformål, for at nå frem til en bebyggelsesprocent på 45 for byggeriet med de 86 boliger. Selvom det på det tidspunkt var droppet, måtte kommunen alligevel lave den nye lokalplan, der nu skal vedtages af byrådet, før Birch Ejendomme kan få spaden i jorden.

Sådan ser bebyggelsesplanen ud nu. Åen slynger sig helt nederst på illustrationen.
Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce