Annonce
Udland

Selvstyre skal skabe ro i muslimsk region i Filippinerne

Mandag skal 2,8 millioner vælgere stemme om øget selvstyre i muslimsk domineret område af Filippinerne.

En folkeafstemning i den sydlige del af Filippinerne mandag kan bane vej for selvstyre i en region med overvejende muslimsk befolkning på øen Mindanao.

Både den filippinske regering og muslimske oprørsledere anser udvidet selvstyre som den bedste løsning på at få afsluttet flere årtiers uroligheder på øen.

Siden 1970'erne har omkring 150.000 mennesker mistet livet som følge af urolighederne.

- Jeg er træt af volden, fordi min far var et ofrene, siger den 22-årige Jembrah Abas til nyhedsbureauet AFP.

Hun fortæller, at hendes far for 20 år siden blev dræbt af ukendte gerningsmænd, efter at have været fortaler for fred.

Mandagens afstemning er kulminationen på flere års bestræbelser fra regeringen og den største muslimske oprørsgruppe om at skabe fred.

Blodsudgydelser, som islamistiske militantes belejring af byen Marawi i 2017, bombesprængninger og væbnede angreb, har truet med at afspore forsøget.

Men i juli 2018 underskrev Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, langt om længe en lov, som indebærer oprettelsen af en ny region på Mindanao med navnet Bangsamoro.

Den nye region får, hvis et flertal stemmer for, større økonomisk selvbestemmelse samt egen regering, parlament og retssystem.

Al Haj Murad Ebrahim, der er leder af den største oprørsgruppe, Moro Islamic Liberation Front, er overbevist om, at selvstyre er den bedste modgift til den håndfuld ekstremistiske grupper, der inspireret af Islamisk Stat fortsat udgør en trussel i Mindanao.

- Disse udbrydergrupper er opstået som følge af frustrationer over fredsprocessen, sagde han, da Duterte sidste år underskrev loven om den nye region.

Aftalen indebærer, at oprørsgrupper opgiver deres mål om en selvstændig stat i bytte for udvidet selvstyre.

Desuden skal deres omkring 30.000 til 40.0000 bevæbnede medlemmer demobilisere.

Ifølge AFP ventes et stort flertal af de cirka 2,8 millioner vælgere at stemme for udvidet selvstyre.

20.000 soldater og politifolk er udkommanderet mandag for at sikre, at voldelige oprørsgrupper ikke får mulighed for at forstyrre afstemningen.

Det endelige resultat af afstemningen ventes at blive offentliggjort i slutningen af denne uge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce