Annonce
Sport

Semenya vinder løb i Frankrig midt i juridisk kamp

Geoffroy Van Der Hasselt/Ritzau Scanpix
Løberen Caster Semenya kører en appelsag mod atletikforbundet om en regel om hormonnedsættende medicin.

Caster Semenya vandt tirsdag et 2000 meterløb i franske Montreuil, der ligger øst for Paris.

Den sydafrikanske løber tilbagelagde distancen på 5 minutter og 38,19 sekunder foran etiopierne Hawi Feysa og Adanech Anbesa.

Sejren kommer, mens Semenya er midt i en juridisk kamp mod Det Internationale Atletikforbund (IAAF), og det var første gang, hun var i konkurrence, siden IAAF's nye regel trådte i kraft 8. maj.

Reglen går ud på, at kvindelige atleter som Semenya med et højt niveau af testosteron skal sænke niveauet, hvis de vil konkurrere på eliteplan i distancerne fra 400 meter til 1 mil (1,6 kilometer).

I forbindelse med tirsdagens sejr gentog Semenya, hvad hun mange gange tidligere har sagt om IAAF's regler.

- Jeg er ikke idiot. Hvorfor skulle jeg tage stoffer? Jeg er en ren atlet. Jeg snyder ikke. De burde fokusere på doping og ikke os. Jeg kommer aldrig til at tage stoffer, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Semenya og Det Sydafrikanske Atletikforbund (ASA) prøvede sagen ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS), men fik ikke medhold.

CAS slog i domsafsigelsen fast, at sådanne regler er diskriminerende, men man tillod reglen for at sikre fair konkurrence.

Semenya har sammen med ASA appelleret dommen fra CAS til Den Schweiziske Forbundsdomstol.

Domstolen besluttede tidligere på måneden midlertidigt at suspendere reglen fra IAAF, mens sagen behandles.

Det betyder, at Semenya kan stille op i konkurrencer i favoritdisciplinen, 800 meter, indtil der falder dom.

Det vides endnu ikke, hvornår der falder en afgørelse fra Forbundsdomstolen.

Mandag blev Semenya udtaget til det sydafrikanske landshold, der skal til atletik-VM i Doha fra 27. september til 6. oktober. Semenyas deltagelse afhænger dog af afgørelsen fra domstolen.

28-årige Caster Semenya har tre gange vundet VM-guld i 800 meter. I 2012 og 2016 vandt hun OL-guld på samme distance.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce