Annonce
Udland

Senat afviser at kræve e-mails fra Det Hvide Hus i rigsretssag

Sarah Silbiger/Reuters
Donald Trumps stabschef og hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver slipper for at vidne i rigsretssag.

Senatet i USA har tirsdag og natten til onsdag afvist flere forslag fra Demokraterne om at kræve dokumenter og beviser fremlagt i rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

I tre separate forslag om udlevering af e-mails og andre dokumenter i sagen fra Det Hvide Hus har Senatet stemt imod.

Det sker med stemmerne 53 mod 47. Samtlige 53 republikanere i det 100 mand store Senat fulgte deres partilinje i alle tre afstemninger.

Samtidig har Senatet afvist, at budgetdirektøren i Det Hvide Hus, fungerende stabschef Mick Mulvaney, kan vidne i rigsretssagen mod Trump.

Demokraterne har krævet, at Mick Mulvaney skal vidne om sit kendskab til, om Trump i strid med loven tilbageholdt 400 millioner dollar - som Kongressen havde bevilget til Ukraine - som afpresning.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver udfaldet som "et tidligt tegn på, at sagen vil fortsætte i en retning, der er fordelagtig for Trump".

John Bolton, tidligere national sikkerhedsrådgiver for Trump, vil heller ikke blive indkaldt som vidne, fordi den anmodning fra Demokraterne også er nedstemt. Det er sket onsdag morgen dansk tid.

Bolton, der forlod stillingen i september sidste år, har før sagt, at han var villig til at stille oppe som vidne.

Ifølge Demokraterne er Det Hvide Hus i besiddelse af flere dokumenter, som vil kaste lys over Donald Trumps påståede forsøg på at presse Ukraine til at grave snavs frem om demokraten Joe Biden.

Senatet indledte tirsdag rigsretssagen mod Donald Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressen arbejde.

Det sker i dyb uenighed mellem republikanere og demokrater i Senatet.

Et hold af demokratiske medlemmer fra Repræsentanternes Hus, der skal optræde som anklagere i sagen, ønsker, at der skal kunne indkaldes vidner samt fremlægges dokumenter fra Det Hvide Hus og udenrigsministeriet.

Det har den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, på forhånd sagt, at han ikke ønsker. Han har i stedet fremlagt en plan for en proces uden nye vidner eller dokumenter.

Den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener, at Mitch McConnell i ledtog med præsidenten er i gang med at dække over en forbryderisk handling.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce