Annonce
forside

Seneste: Unge i toget filmede formentlig bål lige inden voldsom udvikling

Foto: Morten Kiilerich

Fredericia: Mandag omkring klokken 13 udbrød der brand i ét eller flere af de udrangerede MR-togsæt, der holder parkeret i flere rækker i Norgesgade i Fredericia. Lige ved siden af Ungdommens Hus.

Røgsøjlen kan ses lang vej fra.

Trekantområdets Brandvæsen har indsat brandfolk fra stationerne i Fredericia og Middelfart til slukningen. Også politi, ambulance og flere forbipassende er på stedet. Slukningsarbejdet er i fuld gang.

Ifølge brandvæsnets twitterprofil er to personer kørt til observation for røgforgiftning.

Politiet bekræfter, at der er lagt en video op på set sociale medie Snapchat, der formentlig viser anstiftelsen af branden.

Vi bringer her videoklippet, hvor personer og navne er slørede.

Annonce
Foto: Morten Kiilerich
Foto: Morten Kiilerich

Borgere skal gå indenfor

Kl. 14.05 lød luftsirenerne over Fredericia.

Sydøstjyllands Politi oplyser, at alle, der befinder sig i firkanten øst for Norgesgade og Danmarks Port, syd for Vesterbrogade, øst for Skjoldborgsvej og nord for Prangervej skal gå indenfor, lukke døre og vinduer og ventilationsanlæg.

Branden i togsættene er en asbestbrand.

Mærker man ubehag, skal man søge læge.

Vagtchefen ved Sydøstjyllands Politi oplyser til Fredericia Dagblad, at et antal personer, der befandt sig i togene, er kørt på skadestuen. Han har ikke yderligere oplysninger om deres tilstand, eller om de kan sættes i forbindelse med branden.

Foto: Morten Kiilerich
Foto: Morten Kiilerich

Bliv inde, men ikke asbest

Klokken 15.11 oplyser vagtchef, Jørn Bystrup, Sydøstjyllands Politi, til Fredericia Dagblad, at der alligevel ikke er tale om en asbestbrand.

Al røg er imidlertid sundhedsskadelig, så sirenevarslingen om at holde sig indendøre i området opretholdes foreløbig.

Seneste: Gerningsmand formentlig identificeret

Sydøstjyllands Politi kan også bekræfte, at politiet ved, hvem den angivelige gerningsmand er. Et lille klip af selve anstiftelsen af branden er nemlig lagt ud på det sociale medie Snapchat. Det viser flere yngre personer, blandt andet en pige, og et lille bål på sædet i et af de udrangerede tog.

Der grines på klippet, og man hører ordene "Når man brænder toget af og er bange for at få røgforgiftning".

- Dette materiale har vi sikret, og vi er ved at efterforske sagen som en påsat brand, oplyser vagtchef Jørn Bystrup.

Tager timer at slukke

Han kan samtidig melde, at ingen mennesker er kommet fysisk til skade under branden, som omfatter to MR-togsæt, i alt seks vogne. De ældste i denne togserie er fra 1978 og skal sælges eller skrottes, har DSB tidligere oplyst i en større reportage fra togkirkegården her i Fredericia Dagblad i sommer.

Slukningsarbejdet forventes at tage mindst to timer endnu.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Udendørs designerlampe revet ned og stjålet

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce