Annonce
Kolding

Seniordirektør efter dødsfald: Der er sket en forfærdelig misforståelse

- Det er bare forfærdeligt, hvad der er sket, siger seniordirektør Annette Lund. Arkivfoto: Lena Juul
Nu vil Kolding Kommune gennemgå sine procedurer og sikre, at man altid kan finde tilbage til, hvad der er sket og sagt, når en borger uden nære pårørende er fundet død af hjemmehjælpen.

Kolding: Præcist hvordan det kunne ske, at der gik 10 dage, fra en hjemmehjælper fra plejefirmaet Kære Pleje fandt en 65-årig mand uden kontakt til nære pårørende død i sin lejlighed i Midtgården i Kolding, og til manden alene takket være en fjern kusines mellemkomst blev hentet og bragt til krematoriet, kan Kolding Kommunes seniordirektør Annette Lund ikke forklare.

- Men det skyldes formodentlig en misforståelse. Det er bare forfærdeligt, hvad der er sket, siger seniordirektøren.

Med sit kendskab til sagen og efter samtale med Kære Pleje oplyser Annette Lund, at plejefirmaets personale gjorde alt, hvad man skal, når man ankommer til en bolig, som hjemmehjælpen ikke har nøgle til, og beboeren ikke åbner døren.

- Da hjemmehjælpen ikke kunne komme ind, forsøgte Kære Pleje at kontakte den kontaktperson, som er angivet i borgerens papirer. De kontaktede sygehuset og Cortex, som er den forening, borgeren kom i, og da de ikke kunne få kontakt med nogen, ringede de efter en låsesmed. Borgeren lå død på stuegulvet, så der blev ringet 112, og politiet og en lægeambulance kom. Kære Plejes personale fik at vide, at de kunne vaske ham og gøre liget klar, forklarer seniordirektøren.

Da hjemmeplejen havde gjort borgeren klar til afhentning af en bedemand, tog de fra lejligheden med nøglen og spurgte Kolding Kommunes myndighedsafdeling, hvem de skulle overdrage den til. På den baggrund blev nøglen dagen efter, den 8. oktober, afleveret hos politiet af to af Kære Plejes ansatte.

Ifølge den fjerne kusine, som var anledning til, at den døde mand blev fundet i sin lejlighed 10 dage efter, at han officielt var erklæret død, står der i politiets rapport, at nøglen er afleveret på politistationen i Kolding den 8. oktober, og at lejligheden er tom. Har personalet fra Kære Pleje sagt det til politiet?

- Nej, det har de ikke ifølge Mirela Tanovic (direktør for Kære Pleje, red.). Vi har spurgt politiet om det samme, men politiet vil ikke svare og henviser til, at vi skal søge aktindsigt. Så lige nu er det ord mod ord, siger Annette Lund.

Annonce
Det ville have været klogt at skrive ned, hvad der blev sagt til hvem om hvad, og hvad der var aftalt. Så den her ulykkelige sag giver anledning til, at jeg nu vil gennemgå vores procedurer.

Annette Lund, seniordirektør Kolding Kommune

Dokumentation

Seniordirektøren beklager, at Kære Pleje ikke har sørget for at skrive en helt nøjagtig beskrivelse af, hvad der blev aftalt med politiet om borgerens sidste rejse i kommunens dokumentationssystem, da nøglerne var afleveret.

- Det ville have været klogt at skrive ned, hvad der blev sagt til hvem om hvad, og hvad der var aftalt. Så den her ulykkelige sag giver anledning til, at jeg nu vil gennemgå vores procedurer og sikre, at vores dokumentationskrav er godt nok beskrevet, så vi altid kan finde tilbage til, hvad der er sket og sagt, siger Annette Lund.

Hun påpeger, at det sker meget sjældent, at en borger uden familiekontakt findes død. I de få situationer, det sker, er det Kolding Kommune, som skal forestå begravelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjergs børn bliver elektriske

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce