Annonce
Kolding

Seniordirektør efter dødsfald: Der er sket en forfærdelig misforståelse

- Det er bare forfærdeligt, hvad der er sket, siger seniordirektør Annette Lund. Arkivfoto: Lena Juul
Nu vil Kolding Kommune gennemgå sine procedurer og sikre, at man altid kan finde tilbage til, hvad der er sket og sagt, når en borger uden nære pårørende er fundet død af hjemmehjælpen.

Kolding: Præcist hvordan det kunne ske, at der gik 10 dage, fra en hjemmehjælper fra plejefirmaet Kære Pleje fandt en 65-årig mand uden kontakt til nære pårørende død i sin lejlighed i Midtgården i Kolding, og til manden alene takket være en fjern kusines mellemkomst blev hentet og bragt til krematoriet, kan Kolding Kommunes seniordirektør Annette Lund ikke forklare.

- Men det skyldes formodentlig en misforståelse. Det er bare forfærdeligt, hvad der er sket, siger seniordirektøren.

Med sit kendskab til sagen og efter samtale med Kære Pleje oplyser Annette Lund, at plejefirmaets personale gjorde alt, hvad man skal, når man ankommer til en bolig, som hjemmehjælpen ikke har nøgle til, og beboeren ikke åbner døren.

- Da hjemmehjælpen ikke kunne komme ind, forsøgte Kære Pleje at kontakte den kontaktperson, som er angivet i borgerens papirer. De kontaktede sygehuset og Cortex, som er den forening, borgeren kom i, og da de ikke kunne få kontakt med nogen, ringede de efter en låsesmed. Borgeren lå død på stuegulvet, så der blev ringet 112, og politiet og en lægeambulance kom. Kære Plejes personale fik at vide, at de kunne vaske ham og gøre liget klar, forklarer seniordirektøren.

Da hjemmeplejen havde gjort borgeren klar til afhentning af en bedemand, tog de fra lejligheden med nøglen og spurgte Kolding Kommunes myndighedsafdeling, hvem de skulle overdrage den til. På den baggrund blev nøglen dagen efter, den 8. oktober, afleveret hos politiet af to af Kære Plejes ansatte.

Ifølge den fjerne kusine, som var anledning til, at den døde mand blev fundet i sin lejlighed 10 dage efter, at han officielt var erklæret død, står der i politiets rapport, at nøglen er afleveret på politistationen i Kolding den 8. oktober, og at lejligheden er tom. Har personalet fra Kære Pleje sagt det til politiet?

- Nej, det har de ikke ifølge Mirela Tanovic (direktør for Kære Pleje, red.). Vi har spurgt politiet om det samme, men politiet vil ikke svare og henviser til, at vi skal søge aktindsigt. Så lige nu er det ord mod ord, siger Annette Lund.

Annonce
Det ville have været klogt at skrive ned, hvad der blev sagt til hvem om hvad, og hvad der var aftalt. Så den her ulykkelige sag giver anledning til, at jeg nu vil gennemgå vores procedurer.

Annette Lund, seniordirektør Kolding Kommune

Dokumentation

Seniordirektøren beklager, at Kære Pleje ikke har sørget for at skrive en helt nøjagtig beskrivelse af, hvad der blev aftalt med politiet om borgerens sidste rejse i kommunens dokumentationssystem, da nøglerne var afleveret.

- Det ville have været klogt at skrive ned, hvad der blev sagt til hvem om hvad, og hvad der var aftalt. Så den her ulykkelige sag giver anledning til, at jeg nu vil gennemgå vores procedurer og sikre, at vores dokumentationskrav er godt nok beskrevet, så vi altid kan finde tilbage til, hvad der er sket og sagt, siger Annette Lund.

Hun påpeger, at det sker meget sjældent, at en borger uden familiekontakt findes død. I de få situationer, det sker, er det Kolding Kommune, som skal forestå begravelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce