x
Annonce
Erhverv

Seniorer fravælger efterløn og bidrager stort til jobvæksten

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere på 60 år eller derover vælger at blive på arbejdsmarkedet. Ifølge Dansk Erhverv kan det give god mening.

Når der ansættes en ny medarbejder, er der efterhånden en god sandsynlighed for, at vedkommende er 60 år eller derover.

Annonce

Fra 2013 til 2018 er denne gruppe af lønmodtagere steget med 82.500. Det vil sige, at de har tegnet sig for en tredjedel af den samlede jobvækst i perioden.

Det oplyser Dansk Erhverv med henvisning til data fra jobindsats.dk, som hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Ifølge arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær er der to væsentlige årsager til, at seniorerne sætter sig på så mange job på arbejdsmarkedet.

- Det skyldes uden tvivl, at efterlønsalderen er blevet sat op i perioden.

- Samtidig er der en større del af gruppen end tidligere, som har valgt helt at droppe muligheden for at gå på efterløn, siger Peter Halkjær.

Efterlønsordningen er en frivillig ordning, man kan tilmelde sig, mens man er aktiv lønmodtager.

Når man indbetaler til ordningen, er der mulighed for at gå på efterløn og trække sig ud af arbejdsmarkedet tre til fem år før folkepensionsalderen.

Men et stigende antal ser ud til at foretrække at blive på arbejdsmarkedet frem for at benytte sig af ordningen. Og det kan skyldes flere ting, vurderer Peter Halkjær.

- Først og fremmest giver det økonomisk set mere mening end at trække sig ud af arbejdsmarkedet, eksempelvis ved at bruge efterlønsordningen.

- Derudover tror jeg også, at det fylder mere, at et job kan være en måde at holde sig selv i god gænge og holde hovedet skarpt på.

- Der er mange positive effekter ved at gå på arbejde, og det tror jeg, der er kommet større bevidsthed om, end der har været tidligere, siger han.

I to ud af tre af de tilfælde, hvor en ansøger i alderen 60 år eller derover starter i et nyt job, sker det i den private sektor.

Med til historien hører det, at antallet af job er større i den private sektor end i den offentlige sektor.

Derudover er der i den private sektor også flere tilfælde med personer, der starter i et nyt job.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce