Annonce
Kolding

Seniorformand efter ulykkelig sag: Hjemmehjælpere skal have lov til at nægte at arbejde i hjem med videoovervågning

Byrådets seniorudvalgsformand Søren Rasmussen vil give kommunens hjemmehjælpere lov til at sige nej til at arbejde i private hjem, hvor deres arbejde videoovervåges mod deres vilje. Foto: Martin Ravn
Byrådets seniorudvalgsformand vil ikke at afvente Arbejdsrettens afgørelse om, hvorvidt hjemmehjælpere skal kunne nægte at arbejde i hjem, der videoovervåges. Det skal de - i hvert fald i Kolding Kommune, siger han.

Kolding: Kolding Kommunes hjemmehjælpere skal have lov til at nægte at pleje syge og svage borgere i hjem, hvor de videoovervåges imod deres vilje.

Det siger formanden for byrådets seniorudvalg, viceborgmester Søren Rasmussen (DF), til JydskeVestkysten i forbindelse med en ulykkelig sag fra det nordlige Kolding.

Her har en cirka 60-årig ægtemand, som er dybt utilfreds med de kommunale hjemmehjælperes pleje af hans meget plejekrævende hustru, for nylig sat videoovervågning op, så han kan se, hvad der er foregået, også mens han har været på arbejde. Kvinden har haft brug for hjælp i fem år, og arbejdsmiljøet i hjemmet har ifølge fagforbundet FOA udviklet sig til at være så psykisk belastende, at hjemmehjælperne "føler sig truet, presset, kontrolleret og mistænkeliggjort i en grad, hvor folk bliver syge".

Annonce


Vi må selvfølgelig ikke udføre en pleje, som ikke kan tåle at komme frem i lyset. Men vi skal også passe på vores meget dygtige og omsorgsfulde personale.

Søren Rasmussen (DF), seniorudvalgsformand, Kolding Kommune


Siden torsdag i sidste uge har de 12 hjemmehjælpere, som kommer på skift otte-ni gange dagligt, nægtet at gå ind i hjemmet. Nu skal Arbejdsretten afgøre en tvist mellem Kolding Kommune og fagforbundet FOA, som ønsker dom for, at hjemmehjælpere generelt skal kunne nægte at gå ind i hjem med videoovervågning.

Men den dom behøver Kolding Kommunes hjemmehjælpere altså ikke at vente på, er meldingen fra Søren Rasmussen, der nu rejser sagen i seniorudvalget.

- Vi må selvfølgelig ikke udføre en pleje, som ikke kan tåle at komme frem i lyset. Men vi skal også passe på vores meget dygtige og omsorgsfulde personale, som kommer i hjem, hvor det kan være meget hårdt, siger han.

Sjældent

Han fastslår, at Kolding Kommune selvfølgelig skal følge loven - så kommunen kan ikke forlange, at videoovervågning pilles ned som forudsætning for at yde den pleje, som borgerne har retskrav på.

- Men jeg kan godt forstå, at det kan virke grænseoverskridende, at man prøver at gøre sit bedste og samtidig bliver videofilmet i et meget konfliktfyldt miljø, siger Søren Rasmussen. Han fremhæver, at det er meget sjældent, at det går så galt, som det er gået i hjemmet i det nordlige Kolding.

- Men når sådan noget så sker, så må vi finde en løsning og eventuelt have et særligt hold, som kan og vil tage over i sådan nogle situationer. Også de 12 er fantastiske medarbejdere, men de er ulykkeligvis kommet i en situation, som er kørt helt af sporet, og så må vi som arbejdsgiver finde en anden løsning, siger han.

Seniorforvaltningens ledelse har indtil videre hyret et privat vikarbureau til at varetage plejen af kvinden, mens man venter på Arbejdsrettens afgørelse, og seniordirektør Annette Lund har afvist, at en særlig Kolding-model kunne komme på tale.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce