Annonce
Kolding

Seniorområdet har sparet millioner på vikarkontoen: - Det er langt mere, end vi turde håbe på

Det er lykkedes for Kolding Kommunes seniorområde at få udgiften til eksterne vikarer til at falde med 11,4 millioner kroner. Modelfoto: Casper Christoffersen/Scanpix
På to år er seniorområdets udgift til eksterne vikarer faldet med 11,4 millioner kroner. Besparelsen er dog reelt mindre, fordi de faste medarbejdere har taget ekstra vagter. Omlægningen er en fordel for både medarbejdere og ældre.
Annonce

Kolding: Seniorområdet er lykkedes med at barbere sine udgifter til eksterne vikarer med 11,4 millioner kroner til 16,9 millioner kroner fra 2017-2019.

- Der er langt mere, end vi turde håbe på, siger Annette Lund, der er seniordirektør i Kolding Kommune.

Der er tre grunde til, at regningen for vikarer er faldet.

For det første er det gennemsnitlige sygefravær faldet fra 7,7 til 7,1 procent.

- Løn udgør størstedelen af vores budget, og lige så snart vores sygefravær går ned med et halvt procentpoint, så kan vi mærke det. Og faldet på 0,6 procentpoint giver en besparelse på omkring tre millioner kroner, fortæller Annette Lund.

For det andet har seniorområdet fået en større bevågenhed på, hvordan og hvornår man hyrer vikarer.

- Tidligere var der en automatik i, at hvis man manglede en medarbejder eller to, så bestilte man en vikar. Nu er man blevet mere optaget af, om arbejdet kan planlægges, så opgaverne kan løses på en anden måde. Altså om, hvornår det er nødvendigt med en vikar, forklarer Annette Lund.

For det tredje så er seniorområdet begyndt at spørge de faste medarbejdere, der typisk er på deltid, om de vil tage et par ekstra timer eller en ekstra vagt, hvis der er behov for en vikar.

Eksterne vikarer

For to år siden udarbejde konsulentfirmaet Implement en analyse af seniorområdet.

Analysen pegede på, at der var penge at spare ved at bringe sygefraværet og brugen af eksterne vikarer ned.

Det har forvaltningen lyttet til, og fra 2017 til 2019 er udgiften til eksterne vikarer faldet fra 28,3 millioner kroner til 11,4 millioner kroner. I samme periode er sygefraværet faldet fra 7,7 til 7,1 procent.

Faldet i sygefraværet er blandt andet sket efter fokus på trivsel, kompetenceudvikling, coach-samtaler og en række andre indsatser. Det arbejde fortsætter.

De samlede lønudgifter for plejehjem, hjemmehjælp, sundhedsområdet og sygeplejen løb sidste år op i 510,3 millioner kroner.

Annonce

Ekstra lønudgifter

Fordi de faste medarbejdere får tilbudt timerne, så er hele besparelsen på vikarkontoen ikke røget tilbage i kommunekassen.

- Det er ikke billigere at bruge vores egne folk end at kalde vikarer ind, så hvis jeg bruge dem i lige så høj grad, så ville det koste det samme, fortæller seniordirektøren.

Hun kan ikke oplyse, hvor meget aflønningen af det faste personale er steget i takt med, at vikarudgifterne er skrumpet.

- De ekstraomkostninger kan vi ikke trække ud af regnskabet. Jeg har spurgt vores økonomifolk. Herfra var beskeden, at hvis man skulle lave et skøn på udgiften, så ville det ikke være mere værd, end det papir, det var skrevet på. Men det er ingenlunde sådan, at vores budget til lønninger er eksploderet samtidig med, at udgifterne til vikarer er faldet. Vi har holdt budgettet og har faktisk haft et lille mindreforbrug sidste år.

Tallet kan ikke regnes ud ved at sammenligne lønudgifterne i perioden.

- Det giver ikke mening, for i samme periode har vi implementeret effektiviseringer for 22 millioner kroner, siger Annette Lund.

Annonce

Kendte ansigter

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) glæder sig over udviklingen.

- Selv om vi ikke kan regne den præcise besparelse ud, så er det helt tydeligt, at det virker efter hensigten. Og dertil kommer, at det er en meget bedre løsning for både medarbejdere og borgere, når det er de fastansatte, altså de kendte ansigter, der hjælper, siger Søren Rasmussen.

For to år siden hyrede hyrede Kolding Kommune et konsulentfirma til at analysere Koldings seniorområdet. En af konklusionerne i analysen var netop, at seniorområdet kunne spare penge ved at bruge færre eksterne vikarer og nedbringe sygefraværet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce