Annonce
Sydjylland

Sensommer på vestkysten: Dagen før, regnen kom

Et sjældent syn i september: Vesterhavet er noget nær blikstille, og temperaturen er så sommervarm, at det er oplagt at snuppe sig en dukkert. Foto: Henrik Breum
Annonce

Vestkysten: Det føles som om, at Johnny Madsen har skrevet soundtracket til denne dag: 'Det er sommer og udenfor sæsonen / hula-mula vi elsker coca cola / det er sommer og udenfor sæsonen ...'

I originaludgaven fra 1988 strækker sangen sig over fire minutter og otte sekunder. Et så kort tidsrum slår på ingen måde til, når man er taget på Sydstranden i Hvide Sande for at nyde en sensommerdag af de sjældne.

Vesterhavet er på kanten af at være blikstille, og de monstrøse Vestas-møller bag molen hiver ingen energi i land.

Kalenderblad nummer to i september 2020 er netop vendt, og de, der har satset ved at lægge sommerferien forholdsvist sent, bliver i den grad belønnet af vind og vejr.


Måske nok til eftermiddagskaffe på terrassen, men for de fleste sikkert for koldt til at finde badehåndklæder, bikini og badebukserne frem igen.

Anders Brandt, meteorolog


Far og datter i gang med et fælles projekt, der måske ender med at fremtone som et fint slot i sandet. Foto: Henrik Breum

- Far, mer' vand i min spand.

Kasketten sidder fint på hovedet af en lille pige, der med velvillig voksenhjælp er ved at bygge en slot af sand. Spanden er blå; ligesom himlen.

Det var tilbage i 1949, at Alex Garff skrev teksten til sangen om, at 'Septembers himmel er så blå' - den holder fortsat. Foto: Henrik Breum

Fælles for store og små er, at alle som én glæder sig over, at meteorologerne ikke fik helt ret i deres forudsigelser. Som nu TV 2's Anders Brandt, der 25. august - med forbehold - øjnede lune vinde i horisonten:

- Måske nok til eftermiddagskaffe på terrassen, men for de fleste sikkert for koldt til at finde badehåndklæder, bikini og badebukserne frem igen.

På Sydstranden bliver sommermoden luftet i fin stil, og flere lader sig friste af en svalende dukkert.

Klar til at blive kølet lidt ned i Vesterhavet. Foto: Henrik Breum

Lige der i nuet kan det være svært at forestille sig, at vejret på blot et døgn kan forvandle sig til en grå skikkelse, der er mere våd end kåd. Men det er sådan, Danmark er - en lunefuld fætter, der kan være vanskelig at indgå langtidsholdbare aftaler med, hvis man planlægger en kanotur eller en havefest.

Lyngvig Fyr er til alle tider en smuk oplevelse, og bygningsværket skuffede bestemt heller ikke forleden. Foto: Henrik Breum

Trods udsigt til en weekend med en pose blandede bolcher fra vejrfronten er det måske alligevel for tidligt at smide bermudashortsene i vaskemaskinen for sidste gang i år. For september kan overraske.

På vej ud i solen og en sommerlig temperatur i september. Foto: Henrik Breum

13. september 2016 sneg termometret sig helt op på 29,9 grader, og for to år siden blev der registreret en sommerdag med over 25 grader så sent som 21. september.

Varmerekorden i den første efterårsmåned tegner 1906 sig for: 32,3 grader.

En fin start på en dansk september, der lægger sig i kølvandet på en august, hvor der blev registreret en fem dage lang hedebølge. Foto: Henrik Breum

End ikke den slags tropetemperaturer kan få Johnny Madsen til at overveje en tur i bølgen blå. Som den farverige kunstner i august 2017 sagde under et interview med undertegnede på Bork Festival:

- Senest, jeg var ude at bade i Vesterhavet, var, da krigen sluttede. Jeg har sagt til borgmesteren på Fanø, at den dag, de hælder klor ud i Vesterhavet, så kommer jeg ud at bade - ikke før.

En fisker har lagt fra land - med kurs mod Ringkøbing Fjord. Foto: Henrik Breum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce