Annonce
Indland

Ser du månen Daniel får flest Robert-nomineringer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Filmen "Ser du månen, Daniel" får 14 Robert-nomineringer. Tæt forfulgt af "Dronningen" og "Før frosten".
Annonce

Danmarks Film Akademi har mandag offentliggjort årets nomineringer til Robert-statuetterne, som hylder dansk film og tv.

Vinder i kategorien Årets Spillefilm skal findes blandt "Dronningen", "Før frosten", "Ser du månen, Daniel", "Danmarks Sønner" og "Onkel".

Det oplyser Filmakademiet i en pressemeddelelse.

- Fem vidt forskellige film, som udspiller sig i nutid, fortid og fremtid, men samlet understreger diversiteten i årets produktioner, skriver Filmakademiet.

Det er filmen "Ser du månen, Daniel", der har fået flest nomineringer med hele 14. Filmen bliver dog tæt forfulgt af de to film "Dronningen" og "Før frosten", der hver har fået 13 nomineringer.

Der skal også uddeles priser for årets kvindelige og mandlige hovedrolle. Og her er det debutanter overfor garvede skuespillere, der tidligere er blevet tildelt en Robert-statuette.

I den kvindelige kategori er tre skuespillerinder nomineret for første gang. Det er Clara Rosager, Christine Sønderris og Jette Søndergaard.

De er i kamp med Victoria Carmen Sonne og Trine Dyrholm, der begge har været nomineret og vundet en Robert før.

Blandt mændene er det de førstegangsnominerede Zaki Youssef, Gustav Lindh, der står over for rutinerede kræfter som Dar Salim, Esben Smed og Jesper Christensen.

Den nominerede skuespiller Jesper Christensen har hele ti gange tidligere været nomineret til en Robert Pris. Seks af gangene er han blevet tildelt prisen.

I kategorien Årets lange dokumentarfilm er det film om samme tematikker, der er nomineret.

Her er filmene "Forglem mig ej", "Q's Barbershop", "The Cave", "Cold Case Hammarskjöld" og "Krigsfotografen" nomineret.

- De nominerede i Årets lange dokumentarfilm afspejler eviggyldige tematikker fra krigens kynisme og håbløshed i alle dens afskygninger til livets små genvordigheder og skamfuldt moderskab, skriver Filmakademiet.

Robert-statuetterne uddeles ved en prisfest søndag den 26. januar på Tivoli Hotel og Congress Center i København.

Det er 36. gang, at priserne uddeles. I alt skal der uddeles 30 priser til film og serier.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce