Annonce
Indland

Ser du månen Daniel får flest Robert-nomineringer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Filmen "Ser du månen, Daniel" får 14 Robert-nomineringer. Tæt forfulgt af "Dronningen" og "Før frosten".

Danmarks Film Akademi har mandag offentliggjort årets nomineringer til Robert-statuetterne, som hylder dansk film og tv.

Vinder i kategorien Årets Spillefilm skal findes blandt "Dronningen", "Før frosten", "Ser du månen, Daniel", "Danmarks Sønner" og "Onkel".

Det oplyser Filmakademiet i en pressemeddelelse.

- Fem vidt forskellige film, som udspiller sig i nutid, fortid og fremtid, men samlet understreger diversiteten i årets produktioner, skriver Filmakademiet.

Det er filmen "Ser du månen, Daniel", der har fået flest nomineringer med hele 14. Filmen bliver dog tæt forfulgt af de to film "Dronningen" og "Før frosten", der hver har fået 13 nomineringer.

Der skal også uddeles priser for årets kvindelige og mandlige hovedrolle. Og her er det debutanter overfor garvede skuespillere, der tidligere er blevet tildelt en Robert-statuette.

I den kvindelige kategori er tre skuespillerinder nomineret for første gang. Det er Clara Rosager, Christine Sønderris og Jette Søndergaard.

De er i kamp med Victoria Carmen Sonne og Trine Dyrholm, der begge har været nomineret og vundet en Robert før.

Blandt mændene er det de førstegangsnominerede Zaki Youssef, Gustav Lindh, der står over for rutinerede kræfter som Dar Salim, Esben Smed og Jesper Christensen.

Den nominerede skuespiller Jesper Christensen har hele ti gange tidligere været nomineret til en Robert Pris. Seks af gangene er han blevet tildelt prisen.

I kategorien Årets lange dokumentarfilm er det film om samme tematikker, der er nomineret.

Her er filmene "Forglem mig ej", "Q's Barbershop", "The Cave", "Cold Case Hammarskjöld" og "Krigsfotografen" nomineret.

- De nominerede i Årets lange dokumentarfilm afspejler eviggyldige tematikker fra krigens kynisme og håbløshed i alle dens afskygninger til livets små genvordigheder og skamfuldt moderskab, skriver Filmakademiet.

Robert-statuetterne uddeles ved en prisfest søndag den 26. januar på Tivoli Hotel og Congress Center i København.

Det er 36. gang, at priserne uddeles. I alt skal der uddeles 30 priser til film og serier.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce