Annonce
Varde

Sergent nikkede menig en skalle: Soldat fik hjernerystelse i konstabelmessen

Det var på det miltære område i Oksbøl, at der var bataljer. Den dømte sergent gjorde tjeneste ved Danske Artilleriregiment. Genrefoto: Tatjana Schantz Johnsson
Der var mildt sagt bølgegang i konstabelmessen i Oksbøl for et år siden. En menig har haft hovedpine efter et brutalt møde med en sergent.
Annonce

Oksbøl/Esbjerg: En 22-årig sergent er blevet idømt 20 dages betinget fængsel efter en aften med bataljer i konstabelmessen på Oksbøl Kaserne. Her endte det med, at en menig blev nikket en skalle og pådrog sig en lettere hjernerystelse.

Sagen var for Retten i Esbjerg torsdag. De 20 dages betinget fængsel betyder, at den 22-årige ikke skal afsone dommen, hvis ikke han dømmes for ny kriminalitet. Der er en prøvetid på et år i dommen.


Vi sender dommen videre til Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Eventuelle jobmæssige sanktioner er et anliggende for denne styrelse.

Ida Kjærgaard Pedersen, militær anklager


Den 22-årige, der har bopæl i Esbjerg, blev af Auditørkorpset under Forsvarsministeriet tiltalt for to forhold.

Det første forhold gik på nogle hændelser omkring klokken 21.30 den 21. november sidste år. Her sagde sergenten, at en menig kunne komme med uden for messen og tage en slåskamp.  Sergenten blev kendt skyldig i at have inviteret en menig til slagsmål, selv om slåskampen blev afværget. Han var også tiltalt for i samme tidsrum at true en menig med at ødelægge de videre muligheder for en kontrakt i Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse og for at true en sergentkollega med tæsk. Disse to ting blev han frikendt for.

Annonce

Vold en time senere

En time senere var der atter bataljer i konstabelmessen, og det blev til forhold 2 i anklageskriftet. Det var ifølge anklageskriftet klokken 22.30, at den 22-årige sergent nikkede en menig en skalle, og det blev han altså også dømt for. Juridisk er det paragraf 244, det vil sige vold, som den 22-årige var tiltalt for i forhold 2. Den voldsramte menige var ikke impliceret i aftenens tidligere bataljer.

- Det var forhold 2, volden, der udløste fængsel, siger Ida Kjærgaard Pedersen, der er militær anklager i sagen.

Det videre forløb

  • - Min klient nægtede sig skyldig, men modtog dommen, siger sergentens forsvarer, advokat Stefan Schønnemann Jacobsen. Det betyder, at han ikke anker dommen.
  • Men anklageren, i dette tilfælde Auditørkorpset, har en frist på to uger til at anke.

Den menige har ikke anlagt et erstatningskrav i forbindelse med hjernerystelsen, selvom det fremgår af anklageskriftet, at han har haft hovedpine efter hændelsen. Den menige var 27 år, da han fik skallen.

Annonce

Jobmæssige sanktioner?

Får dommen så konsekvenser for den 22-årige sergents videre tilknytning til forsvaret?

- Vi sender dommen videre til Forsvarsministeriets Personalestyrelse, siger Ida Kjærgaard Pedersen.

- Eventuelle jobmæssige sanktioner er et anliggende for denne styrelse og ikke Auditørkorpset.

Pressechefen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Tomas Ilsøe-Mikkelsen, oplyser, at styrelsen ikke udtaler sig om den konkrete sag. Blandt andet fordi man afventer en eventuel anke. Desuden er sagen helt ny.

Om dømte soldater generelt siger han:

- Vi kigger dommens præmisser igennem. Der kan komme en ansættelsesretlig reaktion, altså det der svarer til en advarsel eller en fyring.

- En betinget fængselsdom for vold er noget, vi tager alvorligt, siger pressechefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce