Annonce
Sønderborg

Servitut sætter nyt kunstværk ved Multikulturhuset på pause

Lysrelieffet skal stå til højre for indgangen til Multikulturhuset. Billedet er fra indvielsen for et år siden. Arkivfoto: Timo Battefeld

Et kunstværk til knap 1,4 millioner kroner er blevet udsat på grund af en servitut på Multikulturhuset. Værket skulle være opsat og indviet ved husets et års fødselsdag.

Sønderborg: Et seks meter højt lysrelief skulle stå klar foran Multikulturhuset til fredag den 2. november, hvor husets et års fødselsdag fejres. Til højre for indgangen til Multikulturhuset er der gravet huller til monteringen af relieffet, men arbejdet er blevet stoppet af en servitut.

Derfor er indvielsen udsat på ubestemt tid, oplyser Nicolai Dupont Heidemann, der er chef for kommunens kulturafdeling.

- Det er i forbindelse med arbejdet, at vi finder ud af, at der er en servitut, der er blevet overset. Havneselskabet skal godkende det udendørs kunstværk, siger Nicolai Dupont Heidemann.

Sønderborg Havneselskab er ejet af Bitten og Mads Clausens Fond, Bjarne Rasmussen Holding og Sønderborg Kommune. Selskabet arbejder med at virkeliggøre kommunens planer med havnen. En servitut er en tinglyst rettighed vedrørende en ejendom for eksempel med hensyn til størrelse, bebyggelse eller anvendelse. Derfor skal Sønderborg Havneselskab godkende det nye kunstværk udenfor.

- De skal godkende det i henhold til den servitut, og vi har en dialog med havneselskabet. Mens vi har den dialog, er opsætning af værket sat i bero. Vi kan ikke sige, hvad tidshorisonten er for færdiggørelsen, siger Nicolai Dupont Heidemann.

Annonce

De skal godkende det i henhold til den servitut, og vi har en dialog med havneselskabet. Mens vi har den dialog, er opsætning af værket sat i bero. Vi kan ikke sige, hvad tidshorisonten er for færdiggørelsen.

Nicolai Dupont Heidemann, kulturchef.
En del af værket 'Fri & Lige' er tekster på vægge og søjler. Her er det ved indgangen til Sønderjyllands Kunstskole, inden huset åbnede for et år siden. Arkivfoto: Timo Battefeld

Andre værker sat op

Værket 'Fri & Lige' er lavet af kunstneren Lise Nørholm. Værket består af flere sammenhængende værker, hvor et af hovedelementerne er et lysrelief på seks gang seks meter ved siden af Multikulturhusets indgang. Lysrelieffet er lavet af ti lysaviskabinetter, hvor der skal stå ord med hvidt på sort baggrund. Ordene skal skifte hvert 10. minut.

Værket består også af allerede opsatte tekster på væggene og søjler indenfor i Multikulturhuset samt lysdisplays i Multikulturhusets sal samt på parkeringshusets tårn. Disse er også sat op. Værket koster knap 1,4 millioner kroner, som kommer fra en procent af byggesummen på Multikulturhuset samt parkeringshuset samt 450.000 kroner fra Statens Kunstfond.

Indvielsen er flere steder annonceret til den 2. november, når et års dagen for Multikulturhuset fejres hele dagen.

- Vi har fået et stort og flot Multikulturhus, som byen har taget til sig. Der sker en masse andet den dag, så det kommer ikke til at mangle, siger Nicolai Dupont Heidemann.

Michael Saxtorp, der er direktør for Sønderborg Havneselskab ønsker ikke at kommentere sagen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce