Annonce
Livsstil

Sexologen: Et spørgsmål om at bo hver for sig, selvom man er en familie

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce
Annonce

Kære Amalies brevkasse

Vi er et par midt i 50’erne, som er udfordret på vores parforhold.

Vi har mange konflikter og uoverensstemmelser. Vi har forskellige levemåder og måske også værdier, og vi har svært ved at kommunikere.

Jeg føler, at vi lever et liv hver for sig og bare bor sammen.

Vi har talt om at flytte hver for sig, men det bliver ved snakken. Det virker uoverskueligt, og vi føler også begge, at vi burde kunne løse det sammen - også for børnenes skyld. Vi har kendt hinanden i 15 år og har tre børn, som stadig bor hjemme.

Hverdagen går med praktiske opgaver, arbejde, have, hus. Det fungerer egentlig meget godt, men nærhed, kontakt og intimitet er forsvundet. Vil vi kunne finde det igen og vil det være en hjælp at bo hver for sig?

Jeg føler mig ensom i forholdet og føler, at jeg kunne lige så godt bo for mig selv.

Venlig hilsen X

Annonce

Kære X

Tak for din mail og et spørgsmål, som handler om pardannelse på nye måder.

At bo hver for sig er et nyt fænomen fra USA som kaldes LTA ”Living Together Apart”, og gevinsten er, at man bevarer gnisten, spændingen og savnet til hinanden, når man kun ses, når der er tid og lyst til at se hinanden. Derudover bliver man fri for de praktiske kedelige ting i hverdagen, som splitter par ad og skaber konflikter.

Man får muligheden for at dyrke sig selv og tilpasse sin hverdag ud fra egne værdier og normer, hvor man oplever højere grad af frihed og uafhængighed, idet man selv bestemmer i egen bolig og kan trække sig tilbage efter behov.

Erotikken og romantikken får næring af, at man ikke er sammen hele tiden. Mange tænker, at ”man skal da bo sammen, når man er kærester eller ægtefolk”, men flere vælger at bo hver for sig. Så måske er det også en løsning for jer.

Det er en stor beslutning, og der spiller flere faktorer ind, som I skal tage højde for.

Der er flere ulemper. Det er ikke sjovt at skulle flytte fra hinanden, men det kan blive et valg. Børn, familie og venner kan også have svært ved at forstå det og tænker: "Nåh, er I nu ikke kærester mere?”

En anden ting, I også skal være opmærksomme på, er, at man risikerer, at ordningen passer den ene bedre end den anden. For at det fungerer, skal det passe begge parter. Man kan også risikere at trække sig fra konflikter og smutte hjem til sig selv, og dermed lærer man ikke at løse disse på en ordentlig måde.

I forhold til børnene kan man aftale, at børnene har en fast base, hvor familiedelen og samværene skabes. Jo mere ro og tryghed I er i stand til at skabe, jo bedre for børnene.

Hvis I vælger at blive boende sammen og ønsker mere nærvær og intimitet samt arbejde på forholdet, så er det også et valg.

Det kræver hårdt arbejde.

Jeg kan høre, at der er en længsel til mere nærvær. Det er muligt at skabe mere nærvær, mere sex, mere tid sammen, større samhørighed og mere kærestetid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce