Annonce
Livsstil

Sexologen: Sådan får I parforholdet godt gennem ferien

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

Ikke et ord om orgasme ... For en tid i hvert fald.

Jeg har de seneste uger skrevet om orgasmer, og det kan man godt blive træt af. Så hvis du er en af dem, der synes, (sam)livet består af vigtigere ting end orgasmer, vil jeg bare sige: "Ja, jeg er enig!"

Jeg vender senere tilbage til mandens orgasme, men denne uge handler om dynamik i parrelationen. For sommerferien nærmer sig, og vi er midt i en periode, hvor der er mange helligdage, og for manges vedkommende er det fridage.

Antallet af skilsmisser stiger efter ferier, og for nogle ender ferien hos parterapeuten. Undersøgelser viser, at vi ikke får afstemt forventninger til hinanden om, hvordan vi ønsker at holde ferie.

Et eksempel i mit eget forhold: Vi er heldigvis gode til at tale sammen, så konflikten endte ikke galt, men vi havde helt klart ikke afstemt forventningerne i vores påskeferie. Vi havde aftalt at køre på camping. Vi plejer at dele opgaverne mellem os, og normalt taler vi sammen om, hvem der gør hvad. Det glemte vi. Det var første fejl.

Det resulterede i, at vi ikke havde halvdelen af de ting, vi plejer at have med, og måtte klare os uden. Dette kunne have været kilden til konflikt.

Vi har ikke forudbestilt en campingplads eller egentlig undersøgt, hvor der er gode campingpladser, og kører bare derudad. Min kæreste har en forventning om, at vi bare skal slå os ned et sted, hvor det er hyggeligt. Han havde ikke så mange krav. Det havde min søn. Han havde en forventning om badelande eller indendørs pool - helst med vipper og aktiviteter.

Det nævner han, da vi ankommer til første campingplads, hvor der ikke er noget. Jeg kommer lidt i konflikt, da jeg bare trænger til ferie og ikke lige havde planer om at bruge en masse tid på at skulle lede, men samtidig gerne vil finde en campingplads, som giver min søn nogle muligheder i form af aktiviteter. Min kæreste siger: "Jamen, vi har cykler med, det er da en aktivitet i sig selv.”

Jeg kunne godt se på min søn, at han ikke var enig. Grunden til, at konflikten ikke eskalerede, var, at vi stoppede op og snakkede sammen. Vi fik afstemt forventningerne, og stemningen ændrede sig. Vi fandt et godt sted, som bød på flere aktiviteter, så alle behov blev tilgodeset.

Det kunne nemt være gået galt, og det gør det for mange familier.

Børnene er utilfredse og har høje krav til indholdet af ferien, og vi vil ofte forskellige ting. Nogle vil gerne bruge ferien på at koble af. Det gør de bedst ved at ligge ved en pool med en bog. Andre er mere aktive og holder af at drøne rundt på cykel eller vandre i naturen.

Én omstændighed er helt tydelig, når jeg taler med par, som henvender sig efter krisen i ferien. Det er, at vi ikke er vant til at være så intenst sammen, og pludselig går samtalen i stå. Der bliver en akavet og mærkelig stemning mellem os. Vi har glemt at øve os i samtalen og være nysgerrige på hinanden. Hvis I tænker tilbage på forelskelsestiden, hvor man kunne tale i timevis. Hvad er forskellen?

Nogle andre faldgruber, som skaber afstand og dårlig stemning i parforhold, som sker oftere, når vi holder ferie, er, at vi kommer til at bruge ultimative vendinger som ”Du gør aldrig ..." eller ”Du gider heller ikke ...” eller ”Hvorfor er det altid mig ...” eller ”Tag dig nu sammen ...” eller ”Så stå da op”.

Disse vendinger fjerner os fra den konkrete situation. Prøv i stedet at holde dig til den konkrete situation og fortæl, hvad du egentlig gerne vil opnå.

En anden vigtig ting er, at man ikke kan hygge på kommando. Så hvis manden er sur, lad ham være sur. Og hvis det er dig, der er kilden til den dårlige stemning, så sig det, som det er: ”Jeg er i dårligt humør, og det vil sikkert hjælpe, hvis jeg lige får lidt alenetid.”

Stop med at lægge skylden over på de andre eller på omgivelserne.

Goder råd til at få en god ferie for parforholdet

  • Tal sammen inden ferien. Hold et familieråd, hvor I får afstemt forventningerne.
  • Kom med forslag. Alle i familien kan nævne to ting, som er vigtige for dem i ferien. På den måde kan man sammen finde frem til en god løsning.
  • Lær kompromisets kunst.
  • Tænk over dit alkoholforbrug.
  • Nyd også din alenetid.
  • Vælg din partner til.
  • Skab samvær med hinanden.
  • Søg hjælp, hvis det stadig er svært.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce