Annonce
Livsstil

Sexologen: Sådan får I parforholdet godt gennem ferien

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Ikke et ord om orgasme ... For en tid i hvert fald.

Jeg har de seneste uger skrevet om orgasmer, og det kan man godt blive træt af. Så hvis du er en af dem, der synes, (sam)livet består af vigtigere ting end orgasmer, vil jeg bare sige: "Ja, jeg er enig!"

Jeg vender senere tilbage til mandens orgasme, men denne uge handler om dynamik i parrelationen. For sommerferien nærmer sig, og vi er midt i en periode, hvor der er mange helligdage, og for manges vedkommende er det fridage.

Antallet af skilsmisser stiger efter ferier, og for nogle ender ferien hos parterapeuten. Undersøgelser viser, at vi ikke får afstemt forventninger til hinanden om, hvordan vi ønsker at holde ferie.

Et eksempel i mit eget forhold: Vi er heldigvis gode til at tale sammen, så konflikten endte ikke galt, men vi havde helt klart ikke afstemt forventningerne i vores påskeferie. Vi havde aftalt at køre på camping. Vi plejer at dele opgaverne mellem os, og normalt taler vi sammen om, hvem der gør hvad. Det glemte vi. Det var første fejl.

Det resulterede i, at vi ikke havde halvdelen af de ting, vi plejer at have med, og måtte klare os uden. Dette kunne have været kilden til konflikt.

Vi har ikke forudbestilt en campingplads eller egentlig undersøgt, hvor der er gode campingpladser, og kører bare derudad. Min kæreste har en forventning om, at vi bare skal slå os ned et sted, hvor det er hyggeligt. Han havde ikke så mange krav. Det havde min søn. Han havde en forventning om badelande eller indendørs pool - helst med vipper og aktiviteter.

Det nævner han, da vi ankommer til første campingplads, hvor der ikke er noget. Jeg kommer lidt i konflikt, da jeg bare trænger til ferie og ikke lige havde planer om at bruge en masse tid på at skulle lede, men samtidig gerne vil finde en campingplads, som giver min søn nogle muligheder i form af aktiviteter. Min kæreste siger: "Jamen, vi har cykler med, det er da en aktivitet i sig selv.”

Jeg kunne godt se på min søn, at han ikke var enig. Grunden til, at konflikten ikke eskalerede, var, at vi stoppede op og snakkede sammen. Vi fik afstemt forventningerne, og stemningen ændrede sig. Vi fandt et godt sted, som bød på flere aktiviteter, så alle behov blev tilgodeset.

Det kunne nemt være gået galt, og det gør det for mange familier.

Børnene er utilfredse og har høje krav til indholdet af ferien, og vi vil ofte forskellige ting. Nogle vil gerne bruge ferien på at koble af. Det gør de bedst ved at ligge ved en pool med en bog. Andre er mere aktive og holder af at drøne rundt på cykel eller vandre i naturen.

Én omstændighed er helt tydelig, når jeg taler med par, som henvender sig efter krisen i ferien. Det er, at vi ikke er vant til at være så intenst sammen, og pludselig går samtalen i stå. Der bliver en akavet og mærkelig stemning mellem os. Vi har glemt at øve os i samtalen og være nysgerrige på hinanden. Hvis I tænker tilbage på forelskelsestiden, hvor man kunne tale i timevis. Hvad er forskellen?

Nogle andre faldgruber, som skaber afstand og dårlig stemning i parforhold, som sker oftere, når vi holder ferie, er, at vi kommer til at bruge ultimative vendinger som ”Du gør aldrig ..." eller ”Du gider heller ikke ...” eller ”Hvorfor er det altid mig ...” eller ”Tag dig nu sammen ...” eller ”Så stå da op”.

Disse vendinger fjerner os fra den konkrete situation. Prøv i stedet at holde dig til den konkrete situation og fortæl, hvad du egentlig gerne vil opnå.

En anden vigtig ting er, at man ikke kan hygge på kommando. Så hvis manden er sur, lad ham være sur. Og hvis det er dig, der er kilden til den dårlige stemning, så sig det, som det er: ”Jeg er i dårligt humør, og det vil sikkert hjælpe, hvis jeg lige får lidt alenetid.”

Stop med at lægge skylden over på de andre eller på omgivelserne.

Annonce

Goder råd til at få en god ferie for parforholdet

  • Tal sammen inden ferien. Hold et familieråd, hvor I får afstemt forventningerne.
  • Kom med forslag. Alle i familien kan nævne to ting, som er vigtige for dem i ferien. På den måde kan man sammen finde frem til en god løsning.
  • Lær kompromisets kunst.
  • Tænk over dit alkoholforbrug.
  • Nyd også din alenetid.
  • Vælg din partner til.
  • Skab samvær med hinanden.
  • Søg hjælp, hvis det stadig er svært.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce