x
Annonce
Læserbrev

SF bakker op om henvendelse til ministre

Læserbrev: I SF er vi, i modsætning til andre, kritiske i forhold til den centrale styring af krav og retningslinjer til miljøgodkendelse. Det drejer sig om de meget store kvæg og svinefabrikker, der dukker op ikke kun i vores område, men i hele landet.

Desværre er lovgivningen i dag skruet sådan sammen, at det næsten er umuligt at bremse en miljøgodkendelse. Trods det at naboer, lokalråd, miljøorganisationer med flere indleverer stribevis af gode argumenter og betænkeligheder imod disse projekter.

Indsigelserne drejer sig om miljømæssige udfordringer, landskabelige forhold, om infrastruktur, for eksempel de mange små veje, som slet ikke er gearet til de mange og tunge transporter disse miljøgodkendelser ofte medfører. Vi har et eksempel på Puggårdsvej ved Jernved med 8.000 transporter om året. Det giver selvfølgelig bekymring, vejen bliver kørt op, da der ikke er plads til den slags trafik, og slet ikke når der kommer modkørende.

Dette er bare et eksempel på, hvad der sker i dagligdagen, som den nuværende lovgivning ikke tager højde for, det har simpelthen taget overhånd med disse store udvidelser.

Derfor er vi i SF både glade for og tilfredse med, at der nu rettes henvendelse til de tre ansvarlige ministre på området netop for at se på den nuværende lovgivning og de uheldige konsekvenser den har for omgivelserne, miljømæssigt, landskabeligt og for de mange naboer, der bliver udfordret i dagligdagen.

Det falder fint i tråd med de spørgsmål, SF allerede har rettet til miljøministeren, omkring mulige miljømæssige konsekvenser, der er ved at bo tæt på svinefarme. Miljøministeren arbejder med spørgsmålene, og vi er lovet svar, så snart de foreligger.

Formålet med at rette henvendelse til ministrene sammen med de øvrige medlemmer i plan og miljøudvalget er at få fokus på helheden. Vi afviser ikke, at der skal være en central lovgivning, men den må ikke overrule lokale interesser og forhold, sagt på en anden måde: Vi som kommune ønsker mere medbestemmelse i forhold til placering af de store kvæg og svinefarme i vores små lokalområder.

Vi ønsker mere dialog med landbrugsordførerne også fra de to største partier, så vi kan lande en fornuftig løsning til glæde for både landbrug og naboer.

I dag tages der for store hensyn til dem, der opkøber og forvandler et mindre landbrug til en stor landbrugsfabrik, og for lidt hensyn til de lokale der bor der i forvejen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce