Annonce
forside

SF´er i læserbrev: Strejke-kritik fra Venstre-politiker er "helt skør"

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF

Læserbrev: Det er da helt skørt, at Ole Alsted (V) vil drøfte indholdet af kontrakten med det firma, der tømmer skraldespandene i Kolding, fordi strejker "hører fortiden til" og det er uholdbart, "at man bare kan strejke i fem dage".

Ja, det er da irriterende, at man ikke får tømt sin skraldespand, fordi renovationsarbejderne strejker - men man dør heldigvis ikke af det. Det er til gengæld en naturlig del af den danske model, at medarbejdere kan strejke - og arbejdsgiverne indføre blokade, hvis man er uenige om arbejdsforholdet.

Sådan har det virket i mange år, og jeg håber ikke, at Ole Alsted lægger op til, at den danske model skal afskaffes. Jeg ved godt, at Venstre på et tidspunkt fik lavet et forslag i Folketinget, hvor den slags ikke længere skulle være muligt. Det faldt heldigvis, da man opdagede, at konsekvensen kunne blive tyske lønninger.

Hvis Kolding Kommune skal "kigge på noget" og stille krav, så må det da være til ordentlige arbejdsvilkår, frem for at knægte lønmodtagernes ret til at strejke over problemer med samme.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce