Annonce
Haderslev

SF: Haderslev skal have en klimaplan nu

El-biler til kommunens ansatte er en af de ting, en klimaplan kan indeholde. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Det skal være slut med spredte indsatser på klimaområdet, mener SF, der vil have en samlet plan for de næste mange år. Kommunens vognpark kører for eksempel stadig 100 procent på fossile brændstoffer.

HADERSLEV: Haderslev Kommune skal have en samlet klimaplan. Spredte indsatser rundt omkring er ikke nok.

Det mener SF, og derfor stiller partiets byrådsmedlem Bent Iversen et forslag, som han beder de øvrige politikere stemme ja til. SF efterlyser en samlet plan, der opstiller mål, som kan bringe den grønne omstilling op i gear de næste ti år.

Annonce
Dengang lød det, at det var fordi det arbejde, der så skulle udføres, ville blive for dyrt, og at kommunen kunne gøre det billigere selv.

Bent Iversen, SF

Stemt ned

Sidste år foreslog Bent Iversen, at kommunen indgik et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune.

Det blev massivt stemte ned:

- Dengang lød det, at det var fordi det arbejde, der så skulle udføres, ville blive for dyrt, og at kommunen kunne gøre det billigere selv, siger Bent Iversen, der til gengæld er sikker på, at en samlet plan for klimaindsatsen kan holdes indenfor de eksisterende rammer. Blandt andet kan man blot kigge på, hvad andre kommuner har skrevet ind i deres klimaplaner.

Bent Iversen mener at have gode kort på hånden. I kommuneplanen fra 2017 er det nævnt, at Haderslev Kommune vil udarbejde en klimastrategi, der skal føre til en aktiv fælles forebyggelse og stillingtagen til klimaudfordringerne.

Oversvømmelser

Haderslev Byråd har også behandlet Trekantområdets planstrategi, og her optræder FN's 17 verdensmål, hvoraf en del handler om klimaet.

Endelig har KL, Kommunernes Landsorganisation, udsendt to klimaudspil, hvoraf det ene handler om, hvordan kommunerne kan bidrage til reduktion af CO 2-udledningen, mens det andet andet har fokus på, hvordan kommunerne kan imødegå risici ved oversvømmelser som følge af flere skybrud.

Hvis det øvrige byråd følger SF's forslag, vil Haderslev Kommune ikke begynde fra bunden, hvilken Bent iversen også argumenterer med. Kommunen har således fået et ressourcecentrum, der skal bidrage til, at intet affald længere skal brændes eller ende i deponi, ligesom gadebelysningen er forsynet med LED-lys.

Til gengæld mener Bent Iversen, at en klimaplan bør indeholde mål for udskiftningen af den kommunale vognpark til el-biler, ligesom en stor del af borgernes og kommunens energiforsyning stadig bygger på olie og naturgas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce