Annonce
Sønderborg

SF-nestor: Vi skal løsrive os fra Socialdemokratiet

Jørgen Jørgensen (SF) her til venstre for Enhedslistens Anders Brandt på valgaftenen, hvor det stod klart, at de leverede stemmer til en socialdemokratisk valgsejr. Foto: Timo Battefeld

Folkesocialisten Jørgen Jørgensen mener, at det var en fejl, at SF, Enhedslisten og måske Alternativet ikke gik i et valgforbund for sig. Vi har foræret Socialdemokratiet en valgsejr, der har koster os mindst et mandat, mener han.

Sønderborg: Hvis Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti havde dannet et valgforbund for dem selv - altså ikke i det Socialdemokratiske valgforbund, som ved kommunalvalget i november, så havde SF fået et mandat og sådan et valgforbund manglede bare godt et par hundred stemmer i at få to. Men det kunne så have kostet Socialdemokratiet et mandat til den blå fløj og Venstre, så S ville have fået 13 og ikke 15 mandater. Der er mange måder og hvis'er at gøre brættet op på.

- Jo, men vi har på en måde foræret Socialdemokratiet en valgsejr, siger Jørgen Jørgensen (SF), der er en erfaren kommunalpolitiker. Men han måtte i november for andet valg i træk se, at SF ikke fik et mandat. Enhedslisten mistede også deres ene, selv om de to partier til sammen havde næsten 2300 stemmer. Rigeligt til et mandat - næsten to.

- Jeg forsøgte i foråret at få Enhedslisten og Alternativet med i et rent rødt valgforbund. Men jeg ved selvfølgelig ikke, om Alternativet er rødt. Det er grønt, siger de. Men det ønskede de ikke. Jeg mener, at de er for lidt magtpolitikere. Det må handle om at komme i byrådet, og det må handle om at få mest mulig indflydelse eller magt. Men som jeg ser det, er de bange for magten. Vi ser det også hos Enhedslisten og Alternativet i København, hvor de ikke gik efter de tunge borgmesterposter, siger Jørgen Jørgensen her et par uger efter valget, hvor han ser tilbage og frem på socialisternes muligheder i Sønderborg Kommune.

Jeg mener, at de er for lidt magtpolitikere. Det må handle om at komme i byrådet, og det må handle om at få mest mulig indflydelse eller magt. Men som jeg ser det, er de bange for magten. Vi ser det også hos Enhedslisten og Alternativet i København, hvor de ikke gik efter de tunge borgmesterposter.

Jørgen Jørgensen (SF), spidskandidat ved kommunalvalget 2017

Mål: TO mandater i 2021

Netop valgforbundet har kostet SF. Men også andre ting, ser han som betydende for nederlaget.

- Socialdemokratiet tog det hele. De har fået et-to mandater med hjælp fra vores, Enhedslistens og Alternativets stemmer. Der gik også præsidentvalgkampen i den. Valget kom meget til at handle om, hvem der skulle være borgmester: Erik, Stephan eller Peter. Samtidig gik Socialdemokratiet frem på landsplan. Vi er også stadig ramt af SF's deltagelse i skolereformen på Christiansborg, men jeg mener ikke, at det er et naturligt niveau for SF og Enhedslisten, at vi ikke skal være repræsenteret i Sønderborg Byråd, siger han. Det er også tid for et generationsskifte hos folkesocialisterne.

- Jeg genopstiller ikke som spidskandidat om fire år. Til den tid er jeg 75 år, og vi skal have vores dygtige unge kvinder frem - eller andre. Der er jo længe til. Men både Nina Gabelgaard og Tina Fohlmann Brink er dygtige, og de vil gerne, siger Jørgen Jørgensen. Han vil bruge tiden på at påvirke alt det han kan, så de rød-grønne partier går sammen i et valgforbund - og altså ikke deltager i det socialdemokratiske valgforbund.

- Jeg tror ikke, at Socialdemokratiet vil få så godt et valg igen som i år. Hvis vi får bare lidt flere stemmer næste gang, vil vi få to mandater i et valgforbund for Enhedslisten, SF og måske Alternativet. Det er vel ikke urealistisk, siger Jørgen Jørgensen.

Han vil gerne fortsætte som formand for partiet i Sønderborg Kommune.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Aabenraa

På jagt efter det grønne guld: Nu får transportkoncern hæder for deres måde at have elever på

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Esbjerg For abonnenter

Tyskerne blev væk - men danskerne holdt gang i omsætning i turistbyer

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Annonce