Annonce
Sønderborg

SF-nestor: Vi skal løsrive os fra Socialdemokratiet

Jørgen Jørgensen (SF) her til venstre for Enhedslistens Anders Brandt på valgaftenen, hvor det stod klart, at de leverede stemmer til en socialdemokratisk valgsejr. Foto: Timo Battefeld

Folkesocialisten Jørgen Jørgensen mener, at det var en fejl, at SF, Enhedslisten og måske Alternativet ikke gik i et valgforbund for sig. Vi har foræret Socialdemokratiet en valgsejr, der har koster os mindst et mandat, mener han.

Sønderborg: Hvis Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti havde dannet et valgforbund for dem selv - altså ikke i det Socialdemokratiske valgforbund, som ved kommunalvalget i november, så havde SF fået et mandat og sådan et valgforbund manglede bare godt et par hundred stemmer i at få to. Men det kunne så have kostet Socialdemokratiet et mandat til den blå fløj og Venstre, så S ville have fået 13 og ikke 15 mandater. Der er mange måder og hvis'er at gøre brættet op på.

- Jo, men vi har på en måde foræret Socialdemokratiet en valgsejr, siger Jørgen Jørgensen (SF), der er en erfaren kommunalpolitiker. Men han måtte i november for andet valg i træk se, at SF ikke fik et mandat. Enhedslisten mistede også deres ene, selv om de to partier til sammen havde næsten 2300 stemmer. Rigeligt til et mandat - næsten to.

- Jeg forsøgte i foråret at få Enhedslisten og Alternativet med i et rent rødt valgforbund. Men jeg ved selvfølgelig ikke, om Alternativet er rødt. Det er grønt, siger de. Men det ønskede de ikke. Jeg mener, at de er for lidt magtpolitikere. Det må handle om at komme i byrådet, og det må handle om at få mest mulig indflydelse eller magt. Men som jeg ser det, er de bange for magten. Vi ser det også hos Enhedslisten og Alternativet i København, hvor de ikke gik efter de tunge borgmesterposter, siger Jørgen Jørgensen her et par uger efter valget, hvor han ser tilbage og frem på socialisternes muligheder i Sønderborg Kommune.

Jeg mener, at de er for lidt magtpolitikere. Det må handle om at komme i byrådet, og det må handle om at få mest mulig indflydelse eller magt. Men som jeg ser det, er de bange for magten. Vi ser det også hos Enhedslisten og Alternativet i København, hvor de ikke gik efter de tunge borgmesterposter.

Jørgen Jørgensen (SF), spidskandidat ved kommunalvalget 2017

Mål: TO mandater i 2021

Netop valgforbundet har kostet SF. Men også andre ting, ser han som betydende for nederlaget.

- Socialdemokratiet tog det hele. De har fået et-to mandater med hjælp fra vores, Enhedslistens og Alternativets stemmer. Der gik også præsidentvalgkampen i den. Valget kom meget til at handle om, hvem der skulle være borgmester: Erik, Stephan eller Peter. Samtidig gik Socialdemokratiet frem på landsplan. Vi er også stadig ramt af SF's deltagelse i skolereformen på Christiansborg, men jeg mener ikke, at det er et naturligt niveau for SF og Enhedslisten, at vi ikke skal være repræsenteret i Sønderborg Byråd, siger han. Det er også tid for et generationsskifte hos folkesocialisterne.

- Jeg genopstiller ikke som spidskandidat om fire år. Til den tid er jeg 75 år, og vi skal have vores dygtige unge kvinder frem - eller andre. Der er jo længe til. Men både Nina Gabelgaard og Tina Fohlmann Brink er dygtige, og de vil gerne, siger Jørgen Jørgensen. Han vil bruge tiden på at påvirke alt det han kan, så de rød-grønne partier går sammen i et valgforbund - og altså ikke deltager i det socialdemokratiske valgforbund.

- Jeg tror ikke, at Socialdemokratiet vil få så godt et valg igen som i år. Hvis vi får bare lidt flere stemmer næste gang, vil vi få to mandater i et valgforbund for Enhedslisten, SF og måske Alternativet. Det er vel ikke urealistisk, siger Jørgen Jørgensen.

Han vil gerne fortsætte som formand for partiet i Sønderborg Kommune.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Podcast

Lyt: Fra målhandsker og EM-sølv til sutteflaske og familie 1:4

Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Sønderborg

Psyched Up Janis-bassist vender tilbage til Sønderborg med støjrock og ballader

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Vejen

Tage Svendsen har Danmarks fjerdestørste græskar: - Jeg vil over 300 kilo næste år

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Livsstil

Rejsedronningen Lone fylder 60: Kufferten er altid pakket og klar til nye eventyr

Annonce