Annonce
Danmark

SF's Karsten Hønge om Trump-besøg: - Jeg kommer til at stå i forreste række i demonstrationerne

I 2017 mødte den daværende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, Donald Trump i Det Hvide Hus. Til september skal Mette Frederiksen møde Trump i Danmark. Arkivfoto: REUTERS
Der er delte meninger om den amerikanske præsidents annoncerede besøg i Danmark i september. Medlemmer af to af regeringens støttepartier kan i hvert fald ikke sige sig fri for at være en del af de demonstrationer, der med garanti vil følge med besøget.

Statsbesøg: Donald Trump deler vandene og er ikke lige populær alle steder. Det kommer han formentlig også til at mærke under sit besøg i Danmark i september. Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF), der sammen med sit parti støtter op om Mette Frederiksens socialdemokratiske mindretalsregering, byder præsidenten fra USA - en af Danmarks største samarbejdspartnere - velkommen.

- Samtidig kommer jeg til at stå i forreste række i de demonstrationer, der skal organiseres i forbindelse med hans besøg, for at fortælle, hvad vi mener om ham - en politiker langt ude på højrefløjen, der foragter kvinder, benægter klimaforandringer og er en grovkornet racist.

- Jeg vil deltage i de aktiviteter, hvor vi får mulighed for at råbe: ”Du er helt til skrot som præsident, og dine holdninger splitter USA internt og skaber international ustabilitet”, siger Karsten Hønge.

Han frygter ikke, at en sådan modtagelse af præsidenten vil påvirke forholdet mellem Danmark og USA i negativ retning.

- Danmark skal ikke være en dikkende lammehale for USA. Vi er ikke en delstat i USA, selv om nogle højrefløjspolitikere opfører sig sådan. Vi skal ikke være underdanige over for USA. Vi er et selvstændigt land med vores egne demokratiske traditioner, og der har vi netop tradition for brede, folkelige, festlige, farverige, kulørte og til enhver tid fredelige demonstrationer, og han (Trump, red.) skal få lov at høre budskabet fra dem.

Annonce

- Mette F. skal stå fast

Folketingsmedlem for Enhedslisten Victoria Velasquez kan heller ikke afvise, at hun vil være at finde til demonstrationerne under præsidentens besøg.

- Det ville ikke være første gang i hvert fald. Det kan sagtens ske, siger hun.

Hun håber, at blandt andet klimaudfordringer kommer til at danne ramme om statsminister Mette Frederiksens møde med Donald Trump.

- Jeg håber, hun lægger vægt på, at vi tager klimaudfordringerne alvorligt, og at vi tager de konflikter, der er i verden, alvorligt. Og jeg håber, hun står fast, for han (Trump, red.) kan godt være lidt svær.

- Jeg håber, mødet kan rykke noget i forhold til klima og de udfordringer, vi har i verden. Men rent realistisk har jeg ikke de store forventninger til, hvad der kommer ud af mødet. I Danmark har vi en lang tradition for at samarbejde, og det kræver at man sætter sig ned og lytter til hinanden, og det er bare en lidt anden måde at arbejde på, end den måde, Trump giver udtryk for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce