Annonce
Indland

SF til kandidater: Skriv under på, du ikke skifter parti

Partiets kandidater kan blive bedt om at skrive under på, at de i tilfælde af partiskifte overlader deres mandat til anden SFer.

SF vil beholde partiets mandater i egne rækker, og derfor kan SF-kandidater til det kommende kommunal- og regionsvalg blive bedt om at skrive under på, at de trækker sig fra deres post, hvis de forlader partiet eller hopper over til et andet parti efter valget. Det skriver Jyllands-Posten.

»Man opstiller for SF og vælges for SF. Vælgerne har stemt på SF, så som folkevalgt forvalter man et mandat for partiet,« hedder det i det såkaldte kandidathåndslag, som partiets kommunalpolitiske landsudvalg har udarbejdet.

Håndslaget kan i sidste ende ikke forhindre valgte SFere i at forlade partiet til fordel for et andet politisk parti, erkender formand for udvalget og byrådsmedlem i Kolding, Lis Ravn Ebbesen (SF), over for avisen.

»Men man kan bruge det til forventningsafstemning og prøve at appellere til, at vi står sammen om projektet,« siger hun til Jyllands-Posten.

SF har i denne uge set flere prominente profiler forlade partiet til fordel for Socialdemokraterne, og den nu tidligere politiske ordfører Jesper Pedersen (S) samt det tidligere medlem af Europa-Parlamentet for SF Emilie Turunen (S) har taget deres mandater med over til Socialdemokraterne i henholdsvis Folketinget og Europa-Parlamentet.

Det er dog ikke de aktuelle partihop, der har medført kandidathåndslaget, da det allerede var udarbejdet inden.

Men partihoppene viser, at det er relevant, påpeger medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen (SF), der gerne ser, at man også benytter sig af håndslaget ved valg til Folketinget og Europa-Parlamentet.

»Det aktualiserer, at der er en gentleman-forståelse, som vil sikre, at vælgernes stemmeafgivning er mere udtrykt,« siger han til Jyllands-Posten.

Som det er i dag, er det op til den enkelte lokalforening at bede kandidater om en underskrift.

Blandt lokalformænd og byrådspolitikere fra SF er der udbredt enighed om, at Jesper Petersen og Emilie Turunen bør forlade henholdsvis Folketinget og Europa-Parlamentet og overlade deres mandater til det parti, de er valgt for.

I en stikprøve foretaget af Berlingske Research onsdag svarede 77 ud af 110 lokalformænd og byrådspolitikere fra partiet, at de to nybagte socialdemokraters taburetter rettelig tilhører deres tidligere parti.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce