Annonce
Aabenraa

SF: Varme fra feta er mere miljørigtigt end halm

Varmt vand, som bliver til overst fra produktionen af fetaost hos Arla i Kruså, skal nu bruges af Padborg Fjernvarme. Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Michael Christensen fra SF løftede sin miljøpegefinger, da byrådet onsdag godkendte garantier for lån til fjernvarmeværkerne i Løjt og Padborg. Løjt vil fortsat fyre med halm, mens Padborg går over til overskudsvarme fra osteproduktionen hos Arla.
Annonce

AABENRAA: For få år siden blev det betragtet som meget miljørigtigt, at fjernvarmeværkerne bruger flis og halm, når de sørger for, at vi kan holde varmen til vinter. Men sådan er det ikke mere. De to varmekilder er nemlig ikke CO2 neutrale.

Det gjorde Michael Christensen fra SF opmærksom på, da byrådet onsdag holdt møde.

På dagsordenen var lånegarantier til fjernvarmeværkerne i både Løjt og Padborg. Fjernvarmeværket i Løjt skal til at ombygge sit halmlager og halmkedelcentralen, og desuden skal ledningsnettet renoveres. Det kræver en kommunal lånegaranti på 5,8 millioner.

I Padborg vil det lokale fjernvarmeværk gerne have garanti for et lån på 16 millioner kroner. Pengene skal bruges til et projekt, der erstatter overskudsvarmen fra det kulfyrede Stadtywerke i Flensborg med renset spildevand fra Arlas Mejeri i Kruså, hvor der produceres store mængder af fetaost.

Samtidig skal der laves en forsyningsledning mellem Bov og Kruså.

Fælles fremtidsplaner

De sønderjyske kommuner er begyndt at samarbejde om energiplanlægning. Derfor har de to projekter i Løjt og Padborg været til vurdering i det fælles "Sekretariat for Strategisk Energi Planlægning", som har fastslået at begge projekter passer ind i overvejelserne om fremtidens energiforsyning i landsdelen.
Annonce

Midt i et vadested

- At fyre med halm er ikke grønt og bæredygtigt. Det er en forældet teknologi, fastslog Michael Christensen, og han fik delvis opbakning fra Povl Kylling Petersen (S).

- Det er rigtigt, men vi er midt i et vadested, når det gælder varmeforsyning. Men halm giver god mening på nuværende tidspunkt, fastslog han.

Ejler Schütt (DF), der bor i Løjt, mente, at det i hvert fald er bæredygtigt at renovere det lokale fjernvarmeanlæg.

- Fjernvarme er faktisk noget af det mest miljøvenlige, der findes, og det gode er, at varmekilden kan skiftes ud, når det bliver aktuelt, sagde borgmester Thomas Andresen (V).

- Jeg er ikke modstander af fjernvarme, men det er spørgsmålet, hvad de fyrer med. Projektet i Kruså, hvor de anvender overskudsvarme fra Arla, er en meget bedre sag, for den peger fremad, sagde Michael Christensen.

Men borgmesteren var ikke helt enig.

- Det er jo spildvarme fra en produktion, så helt grøn er den heller ikke, bemærkede han.

Den nye fjernvarmeledning mellem Kruså og Bov gøre det muligt, at flere forbrugere kan blive tilsluttet anlægget. Dermed regner Padborg Fjernvarme med at kunne tjene en del af investeringen ind igen.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce