Annonce
Danmark

SF vil have nyt medieforlig på plads til efteråret

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter valget er der ikke flertal bag den tidligere regerings medieforlig. En ny aftale haster, mener SF.

Det haster med at komme i gang med forhandlingerne om en ny medieaftale, som bør være på plads allerede til efteråret.

Det mener regeringens støtteparti SF.

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde ellers søndag, at hun først forventer en ny medieaftale i det nye år. Men det er alt for sent, lyder det fra SF's medieordfører, Jacob Mark.

- Lige nu sidder der et helt Mediedanmark og venter, og de ved, at der kommer et nyt medieforlig. Jeg mener ikke, at vi skal holde dem hen, men at vi skal give dem ro, siger han.

Med folketingsvalget er der ikke længere et flertal bag den medieaftale, som den tidligere regering og DF blev enige om i 2018.

Jacob Mark mener, at det er afgørende, at medieforliget bliver lavet sideløbende med finanslovsforhandlingerne, som bliver en af de første store opgaver for den nye regering.

- Forhåbentligt kan det meste løses inden for den aftale, der allerede ligger i dag, men skulle det vise sig, at der mangler et lille beløb, så kan man jo gå over til finanslovsforhandlingerne og se, om man kan finde beløbet der, siger Jacob Mark.

Hvis medieforliget først skal forhandles, efter at finansloven er faldet på plads, vil man under finanslovsforhandlingerne "forhandle mediepolitik i blinde", mener Jacob Mark.

Med medieforliget fra 2018 var den tidligere VLAK-regering og DF blandt andet enige om at beskære DR med 20 procent, og at FM4-radiokanalen (der i dag hedder Radio24syv, red.) skal have hovedsæde 110 kilometer fra København.

For SF er det vigtigt, at de kommende besparelser på DR bliver aflyst, og partiet vil til gengæld forsøge at sikre, at store techgiganter betaler den skat, de skal i Danmark.

Søndag ville Joy Mogensen ikke svare på, om hun ligesom SF mener, at besparelserne på DR skal droppes.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce