Annonce
Sydjylland

SF vil holde virksomheder i skattely fra døren

Region Syddanmark bør gøre en større indsats for at finde ud af, om den samarbejder med virksomheder i skattely, mener SF. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
SF vil have Region Syddanmark til at fravælge virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark. Interesseorganisation mener, der blandt flere af regionens leverandører er risiko for aggressiv skatteadfærd. Eksperter er delte i spørgsmålet om, hvorvidt offentlige myndigheder bør engagere sig i problematikken.
Annonce

Betaling: Det skal være sværere for virksomheder, der har penge i skattely, at yde services og handle med varer til Region Syddanmark. Det mener SF's regionsrådsgruppe, som mandag forsøger at få flertallet i regionsrådet til at støtte et samarbejde med interesseorganisationen  Oxfam Ibis, som har udarbejdet et charter - det vil sige et dokument, der opfordrer til, at kommuner og regioner tilvælger virksomheder ud fra deres skatteadfærd.

Regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) mener, at regionen via sin indkøbs- og investeringspolitik bør arbejde for, at skattekroner ikke ender i skattely.

Han henviser til en foreløbig analyse fra Oxfam Ibis af risikoen for aggressiv skatteplanlægning blandt selskaber, som Region Syddanmark har handlet med. Undersøgelsen omfatter 488 selskaber, som regionen har handlet med for 15 milliarder kroner i perioden 2014-2020.

Undersøgelsen forholder sig alene til, hvilken grad af risiko leverandørernes koncernstrukturer giver mulighed for aggressiv skatteplanlægning, men ikke til, hvorvidt lovlig eller ulovlig skatteundgåelse faktisk finder sted, fremgår det af rapporten, som søndag blev sendt til regionsrådsmedlemmerne.

Annonce

Mange sager

Her konkluderer interesseorganisationen, at der er høj risiko for aggressiv skatteplanlægning blandt otte procent af de undersøgte selskaber, som regionen har handlet med, og betydelig risiko blandt yderligere 21 procent af de undersøgte selskaber.

- Af de 15 milliarder kroner, som vi har undersøgt, er 14 procent gået til selskaber med høj risiko for aggressiv skatteplanlægning, og yderligere 36 procent gået til selskaber med betydelig risiko for aggressiv skattelægning. I alt betyder det, at omkring halvdelen af den undersøgte købssum på 15 milliarder kroner dermed er gået til selskaber med betydelig til høj risiko for aggressiv skatteplanlægning, skriver Oxfam Ibis.

50 af de undersøgte selskaber indgår i koncerner med en tilstedeværelse i et eller flere af landene på EU’s sortliste over skattely. Indkøbet fra disse koncerner svarer til 4,5 milliarder kroner, eller næsten en tredjedel af de samlede indkøb, som er undersøgt.

Oxfam Ibis vurderer desuden, at der er minimal risiko for aggressiv skatteplanlægning blandt omkring halvdelen af de undersøgte indkøb.

På baggrund af de foreløbige undersøgelser konkluderer Oxfam Ibis, at "der blandt en betragtelig del af regionens leverandører er risiko for aggressiv skatteadfærd".

Annonce

Visse hensyn

SF mener på den baggrund, påpeger Karsten Fogde, at Region Syddanmark bør beslutte "at sætte mere fokus på behovet for at fremme ansvarlig skatteadfærd blandt regionens leverandører, hvoraf første skridt vil være vedtagelsen af charteret".

Vil I opsige samarbejdet med en virksomhed, hvis I mener, at den overtræder grænsen for skatteetisk adfærd?

- Ja, men med visse hensyn. Eksempelvis hvis der er tale om en leverandør af unikke løsninger til patienter. For det her må ikke stille vores patienter dårligere. Det er jeg uhyre bevist om.

Så I kan jo reelt være nødt til at arbejde med nogen, som I ikke ønsker at samarbejde med?

- Det er rigtigt. Men det her skal også være med til at modne markedet. Så hvis en leverandør ikke efterlever kriterierne, så ved de, at vi ikke nødvendigvis er deres kunder fremover, mener Karsten Fogde.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tidligere slået fast, at det er ulovligt at holde virksomheder, der benytter skattely, ude. Myndigheder må således ikke tillægge andre hensyn end det, der er relevant for det konkrete køb, påpegede styrelsen.

Det erkender Karsten Fogde, som derfor mener, at der bør lægges pres på regeringen og EU for at gøre det lettere at lade en leverandørs skattebetaling være et parametre i forbindelse med kontrakter.

Sagen kort

Flere kommuner og regioner i landet har tilsluttet sig et charter, der opfordrer til, at kommuner og regioner tilvælger virksomheder ud fra deres skatteadfærd.

Ifølge chartret skal de bidrage til at udvikle og anvende metoder til inde for lovens rammer at stille krav om gennemsigtighed og en fair beskatning af regionens leverandører.
Samtidig vil man etablere en offentlig tilgængelig liste over leverandørers skatteforhold baseret på leverandørernes egne informationer,

Annonce

Et vigtigt skridt på vejen

Forslaget fra SF bliver positivt modtaget af skatteekspert Michael Tell, der er lektor på Juridisk Institut på Copenhagen Business School.

- Det er meget positivt, at regionerne er med til at tage ansvar. Især hvis skat kommer på agendaen og bliver noget, som vi ikke kan se bort fra, siger han.

Samtidig håber han, at det nye charter kun er første skridt på vejen til at skabe mere diskussion om, hvad eksempelvis regionerne forventer af de virksomheder, som de samarbejder med.

- Det forpligter myndighederne til at blive skarpere på, hvad de mener om skattely, siger han.

Han nævner som eksempel, at politikere og myndigheder skal tage snakken om, hvilke lande de ønsker at handle med og på hvilke vilkår.

Derudover ser han intet problem i den del af SF’s forslag, der går ud på at etablere en offentlig tilgængelig liste over skatteforhold for de virksomheder, som regionen handler med.

- Fordi virksomhederne skal give oplysningerne på frivillig basis, er det ikke et problem, siger han.


Det bliver et kæmpe maskineri ført firkantet ud i livet af folk, der ikke har de rette kompetencer

Niels Johannesen, forsker i skattely ved Københavns Universitet


Annonce

Bland jer udenom

Niels Johannesen, der forsker i skattely på Københavns Universitet, er i modsætning til Michael Tell kritisk overfor at lade kommuner og regioner beskæftige sig med skattely-spørgsmålet. Han fraråder både kommuner og regioner at kaste sig ud i at vurdere de virksomheder, som de modtager services og så videre fra.

-Det bliver et kæmpe maskineri ført firkantet ud i livet af folk, der ikke har de rette kompetencer, siger han.

I stedet opfordrer han både regioner og kommuner til at lade Skat løse eventuelle problemer med skattely og lade være med at gøre sig til dommere over de enkelte virksomheder, de samarbejder med.

Den holdning er man uforstående overfor hos Oxfam Ibis.

- Regionsrådene er demokratiske institutioner med folkevalgte, og det må være op til dem at sikre vælgernes interesse – herunder at borgernes skattekroner ikke ender i skattely. De senere år er skat blevet et ansvar, der løftes af mange andre end bare skattevæsenet. I dag har næsten alle danske pensionskasser og mange store selskaber en politik for ansvarlig skat. At det ikke skulle være en sag for det offentlige at bidrage til, at de mange milliarder skattekroner, som kommunerne handler og investerer for årligt, forvaltes ansvarligt, stiller vi os uforstående overfor, siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam Ibis.

De to største partier i regionsrådet, Socialdemokratiet og Venstre, oplyser til avisen, at partierne først tager stilling til forslaget mandag før regionsrådsmødet.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Annonce