Annonce
Indland

SFs bagland kritiserer Enhedslisten efter finanslov-exit

Enhedslisten får kraftig kritik for ikke at strække sig for at få en finanslovsaftale i hus med regeringen.

Enhedslisten får kraftig kritik for ikke at strække sig for at få en finanslovsaftale i hus med regeringen. I stedet blev det med Venstre og Konservative, hvilket dog heller ikke er helt skidt, lyder det fra SFs bagland.

Enhedslisten har spillet fallit i forhandlingerne om næste års finanslov, som tirsdag endte med en aftale mellem regeringen og Venstre og de Konservative efter flere ugers forgæves forhandlinger med Enhedslisten.

Sådan lyder det fra flere medlemmer i SFs landsledelse, der langer kraftigt ud efter regeringens støtteparti, der i sidste ende stod fast på et minumumskrav for ældreplejen.

»Enhedslisten har vist, at de er blevet for store for hurtigt. De er ikke klar til at sidde med ved afgørende beslutninger. Her havde de muligvis den bedste mulighed for en finanslov i flere år i forhold til rød og grøn optik. Det magter de at lade falde på en detalje. Derfor må man konstatere, at Enhedslisten ikke er et seriøst bud på at lave politik på venstrefløjen,« siger Thomas Klimek (SF), der går så langt at sammenligne regeringens støtteparti med Dansk Folkeparti.

»Jeg tror, det handler om ren populisme, når de går ud for at maksimere. Jeg synes ikke, de adskiller sig særligt meget fra Dansk Folkeparti i øjeblikket med den populisme. De er ikke realpolitikere og useriøse på mange måder,« siger han.

SFs næstformand, Peter Westermann (SF), mener, at Enhedslisten står »svagt tilbage«.

»Jeg synes, de fik et fantastisk godt tilbud. Der blev forhandlet om den sidste knast i lang tid, men de stod helt fast,« siger Peter Westermann med henvisning til uenigheden om et minimumskrav for ældreplejen.

»Så må man have tilpas politisk dømmekraft til at sige, så laver vi en aftale for ikke at smide alle de andre gode ting på gulvet,« tilføjer han.

Leon Rix Iversen (SF) synes, det er uforståeligt, at Enhedslisten i sidste ende ikke ville gå på kompromis og dermed har afskåret en række initiativer i den aftaleskitse, som lå klar.

»Jeg synes, Enhedslisten står med stort forklaringsproblem i forhold til eksempelvis fradraget for fagforeningskontingenter, som nu er skrottet,« siger Leon Rix Iversen.

Poul Overlund-Sørensen (SF) mener, at der med Enhedslistens fravær i finansloven er blevet markeret en klar afstand mellem SF og Enhedslisten.

»Det lykkedes os at trække til finansloven til venstre. Enhedslisten sparker det hele til højre ved ikke at være med. De skulle kende deres politiske håndværk og sørge for et Danmark, der gik mod venstre,« siger han.

SFs landledelse er dog enige om, at finansloven trods Enhedslistens exit heller ikke helt dårligt.

»Lige nu fylder skuffelsen mest, men når man kigger på det nøgternt, når ærgrelsen har lagt sig, så vil man nok være udmærket tilfreds med de ting, som trods alt kom med i aftalen,« siger Peter Westermann.

»Det er ikke en meget stor pris, vi har betalt, selvom jeg meget hellere så, at Enhedslisten var med i stedet,« siger Trine Schøning Torp (SF).

SFs formand, Annette Vilhelmsen (SF), sagde tirsdag aften, at hun var glad for, at Venstre og de Konservative relativt let gik med på en lang række af de forslag til finansloven, som regeringen spillede ud med, hvilket landsledelses-medlemmerne bakker op om.

»Når man kigger på indholdet, så er det langt overvejende røde og grønne ting. Det er ting, som vi var tæt på at blive enige med Enhedslisten om, som så Venstre og Konservative skriver under på. Det er ikke særligt dyrt,« siger Peter Westermann.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce