Annonce
Erhverv

Shiar fra Syrien er blevet makker med Mona

Mona Levsen har arbejdet hos DFD i Vejen siden 1995, og siden foråret har hun hjulpet Shiar Battal Amro med tips og tricks. De er blevet kolleger ved symaskinerne, da han har erfaringer som skrædder i Syrien. Foto: André Thorup

32-årig familiefar fra Syrien glæder sig over nyt job hos vaskerivirksomheden DFD i Vejen. Produktionschef Steen Glentbæk og kollegerne glæder sig over at hjælpe en nye kollega ind på det danske arbejdsmarked.

Annonce

Shiar Battal Amro har arbejdet på vaskeriet i Vejen siden marts, Mona Levsen siden 1995. Han er fra Syrien, hun er fra Danmark og hjælper sin nye kollega med tips og tricks, når en arbejdsskjorte skal have en ny knap eller en anden chip, når en social- og sundhedshjælper eller sygeplejerske har skiftet arbejdsplads.

Den syriske flygtning fik en praktikplads hos DFD i Vejen i foråret og gik fra integrationsydelse til job med løntilskud i servicevirksomheden, der vasker og reparerer uniformer og arbejdstøj fra velfærdssektoren i hele Danmark.

- Jeg er meget glad for mine kolleger og specielt for Mona. Hun hjælper mig altid med arbejdet og med computeren. Vi reparerer tøj, og det bedste ved mit nye arbejde er optimismen: Jeg kommer til at tænke på fremtiden. Inden praktikken var jeg altid sur, nu er jeg altid glad. Min integrationsydelse er slut, og jeg får en rigtig løn, så ja, jeg er selvfølgelig meget glad, siger Shiar Battal Amro.

Servicebranchen hjælper svage i job

Servicesektoren i dansk industri hjælper svage og udsatte på kanten af arbejdsmarkedet i job. En undersøgelse fra DI viste i denne uge, at 46.000 ud af de 223.000 medarbejdere i branchen har været på en form for offentlig støtte som eksempelvis kontanthjælp, dagpenge eller fleksjob inden for det seneste år. Dermed er virksomheder som vaskerier, kantiner og rengøringsfirmaer markant bedre end resten af den private sektor til at få borgere ud i et arbejde.

Steen Glentbæk har taget en mentoruddannelse for at kunne hjælpe praktikanter som Shiar Battal Amro hos DFD i Vejen. Produktionschefen har et godt samarbejde med jobcenteret, som han har besøgt for at fortælle om virksomhedens erfaringer med flygtninge og andre på kanten af det danske arbejdsmarked. Foto: André Thorup
Annonce

Tvillinger på otte år

Den 32-årige familiefar kom fra Aleppo i Syrien til Danmark i 2015, og gennem Jobcenter Vejen fik han i første omgang seks måneders praktik. Chefen, Steen Glentbæk, forlængede aftalen, og nu tegner det til, at Shiar Battal Amro får et fast lønnummer i Vestergade sammen med 86 danske og udenlandske kolleger.

Hans kone er i praktik i et bageri, og ægteparret har fire børn: to tvillinger på otte år (en dreng og en pige) foruden en søn på to og den yngste pige på 11 måneder. Shiar Battal Amro og ægtefællen hjælper dem med lektier, så de to voksne har nok at lave. Men Shiar Battal Amro elsker at gå på arbejde og lærer mere dansk end på sprogskolen.

Annonce

Sprogskole i kantinen

Han arbejder også sammen med Alexandra fra Rumænien og en kollega med rødder i Afrika, og de tre har én ting til fælles med deres danske kolleger:

- I pausen går vi i kantinen, og her snakker vi altid dansk. Min afrikanske kollega forstår mindre af det, men vi lærer ham selvfølgelig at tale dansk, forklarer Shiar Battal Amro.

I tre år gik han på sprogskolen tre dage om ugen, og det var for lidt til at lære dansk så hurtigt, som han gerne vil. En fem måneders praktik på et slagteri hjalp ham ikke for alvor, for her var kollegerne fra Polen.

- De snakkede kun polsk og engelsk, ikke dansk. Jeg sagde til min chef, at jeg ikke forstod engelsk eller polsk, men havde brug for at lære dansk, husker Shiar Battal Amro.

Syreren venter på resultatet fra en eksamen i dansk i Esbjerg og skal desuden til en mundtlig eksamen i begyndelsen af december.

- Jeg håber at komme til at tale rigtigt godt dansk, jeg forstår allerede meget, siger Shiar Battal Amro.

Annonce

Skrædderjob i Syrien

Produktionschef Steen Glentbæk holdt den første samtale med Shiar Battal Amro som med andre praktikanter fra Jobcenter Vejen. Den nye medarbejder gik i første omgang til hånde som pedelmedhjælper, tømte skraldespande, hjalp rengøringsmedarbejderne og rensede maskiner. Efter et par måneder kom han til en opfølgende samtale.

- Shiar havde set vores systue og fortalte, at han kendte en del til det arbejde fra skrædderopgaver hjemme i Syrien, så han fik praktikken forlænget og kom ned på vores systue. Jo tættere, vi kommer på borgeren, jo mere hører vi om, hvad de har med i rygsækken, og hvad de gerne vil i virksomheden, lyder erfaringen fra Steen Glentbæk.

- Shiar står sammen med vores sydame, som har været her i rigtig mange år, og det fungerer supergodt. Shiar er blevet en del af virksomheden, og han er af og til ude at hjælpe i vores indsortering, hvor vi får uniformer fra velfærdspersonale ind, og det er han meget velvillig til, forklarer Steen Glentbæk.

Annonce

Autist i praktik

Den primære udfordring for DFD er at lære de nye medarbejdere kulturen på en dansk arbejdsplads. At man møder til tiden og ringer i tilfælde af sygdom. Det går som regel nemt trods de kulturelle forskelle, og ifølge Steen Glentbæk kører samarbejdet med Jobcenter Vejen fint. Han og tre andre medarbejdere har taget en mentoruddannelse, så de er klædt på til at håndtere praktikanter, og Steen Glentbæk har desuden besøgt jobcenteret for at fortælle om virksomhedens erfaringer med praktikanter.

- Det er superdejligt at arbejde med borgere af denne type, og vi bruger gerne tid på dem. Vi har også borgere i arbejdsprøvning to timer om ugen foruden dem, der som Shiar skal lære den danske kultur. Vi har syv i huset for tiden og heriblandt en autist, andre med fysiske udfordringer, og så har vi et par i løntilskud med en tilsvarende historie som Shiar, siger Steen Glentbæk.

Vaskeriet får en meget loyal og dedikeret arbejdskraft med praktikanterne, og Shiar Battal Amro kan godt regne med at få et fast job til foråret.

- Det kører rigtig fint, han er en dygtig og ihærdig mand. Vi har intet at klage over.

Arbejdet med praktikanterne fra Jobcenter Vejen giver Steen Glentbæk en glæde i det daglige, og det gælder også for hans kolleger.

- Det giver os en følelse af, at vi er med til at løfte. At vi giver mennesker, som måske ikke har den store chance på arbejdsmarkedet, et puf i den rigtige retning, og det er win-win, hvis vi kan ansætte dem. Så er lykken gjort, og det giver også de daglige medarbejdere et løft, siger Steen Glentbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce