Annonce
Sønderborg

SIB skal bygge Den Kongelige Køkkenhaves bygninger

Arbejdet ved at udvide køkkenhaven markant er gået i gang. Arkivfoto: Timo Battefeld
Det bliver SIB Byggeri A/S, der skal bygge de nye bygninger i Den Kongelige Køkkenhave, som indvies til sommer.
Annonce
Gråsten: Slotsgartneriet ved Gråsten Slot er ved at forandre sig til Den Kongelige Køkkenhave. Det 22 millioner kroner dyre projekt har taget de første skridt mod en køkkenhave, der skal have åbent året rundt for lokale og turister. En lang række bede et blevet etableret, hegn og buer til espalierer er blevet sat op, og der er blevet lavet en produktionsplan for havens afgrøder. Til næste sommer åbner Den Kongelige Køkkenhave, og nu har Slots- og Kulturstyrelsen valgt byggevirksomheden SIB Byggeri til at stå for opførelsen af et paradehus, en vinterhave, mandskabsbygninger, værksted og ombygningen af den gamle gartnerbygning, der skal forvandles til en velkomstbygning. - Vi glæder os til at komme i gang med opgaven og til at samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen om projektet. Opgaven passer rigtig godt til SIB, der tidligere har bygget blandt andet sundhedshus, handicapboliger og ejerboliger i Gråsten, og vi er stolte over at skulle bygge nyt i Den Kongelige Køkkenhave, siger Torben Golles, der er direktør i SIB Byggeri.

Engang bugnede køkkenhaven ved slottet med frugt og grønt, men i de senere år er køkkenhaven skrumpet en del. Det laver vi om på nu, og samtidig åbner vi køkkenhaven op for både lokale og turister, så alle får mulighed for at opleve en kongelig køkkenhave fuld af aktivitet.

Niels Mellergaard, Slots- og Kulturstyrelsen

Annonce

Åben året rundt

Køkkenhaven blev etableret i 1960 på dronning Ingrids initiativ. Den har siden forsynet den kongelige familie med frugt og grønt i forbindelse med familiens sommerophold på slottet. Den produktion blev der skåret kraftigt ned på, så køkkenhaven for nogle år siden bestod af et par små felter til lidt grøntsager og krydderurter. Nu er køkkenhaven blevet udvidet, så den er trefjerdedele større. Den skal nu fyldes med snitblomster, bær, frugt, grøntsager og krydderurter. - Projektet Den Kongelige Køkkenhave er et utrolig spændende projekt, som vi glæder os meget til at vise frem for offentligheden. Engang bugnede køkkenhaven ved slottet med frugt og grønt, men i de senere år er køkkenhaven skrumpet en del. Det laver vi om på nu, og samtidig åbner vi køkkenhaven op for både lokale og turister, så alle får mulighed for at opleve en kongelig køkkenhave fuld af aktivitet, siger Niels Mellergaard, der er enhedschef for Center for Slotte og Haver i Slots- og Kulturstyrelsen. Når der er residens på slottet, har slotshaven lukket. På sigt skal Den Kongelige Køkkenhave have åbent for offentligheden hele året, også når der er residens på slottet. Projektet er finansieret af Sønderborg Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen, Bitten og Mads Clausens Fond, Louis Hansens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden, Sydbank Fonden, Elsass Fonden og Michael Jebsen Fonden. Det er det socialpsykiatriske beskæftigelsestilbud Væksthuset, som står for produktionen i gartneriet i samarbejde med styrelsens gartnere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce