Annonce
Udland

Siemens vil opfylde kulminekontrakt i Australien trods protester

Tobias Hase/Ritzau Scanpix
Den tyske Siemens-koncern fastholder at levere signalteknologi til ny og omstridt kulmine i Australien.

Den tyske ingeniørkoncern Siemens vil opfylde en kontrakt om at levere teknologi til en ny kulmine i Australien trods store protester fra miljøorganisationer.

Det oplyser Siemens-topchef Joe Kaeser sent søndag.

- Der er praktisk taget ingen juridisk og økonomisk ansvarlig måde at vikle sig ud af kontrakten uden at negligere vores betroede forpligtelser, udtaler Kaeser.

Han tilføjer, at Siemens har mulighed for at trække sig fra opgaven, såfremt minens ejer, det indiske selskab Adani, overtræder miljølove i forbindelse med, at kulminen bliver etableret.

Siemens blev i december valgt som leverandør af signalsystemet til den jernbane, der skal transportere kul fra Adani-minen i den australske delstat Queensland.

Lørdag opfordrede den svenske klimaaktivist Greta Thunberg den tyske koncern til at genoverveje sin rolle i projektet.

I flere tyske byer demonstrerede klimaaktivister mod minen fredag. Blandt andet uden for Siemens' hovedkvarter i München.

- Selv om jeg har masser af forståelse for miljøspørgsmål, så er jeg nødt til at afbalancere forskellige interesser hos forskellige parter, så længe de har loven bag sig, siger Joe Kaeser.

- Vi skulle på forhånd have været klogere med hensyn til dette projekt. Nu er vi nødt til at være en leverandør, som overholder sine forpligtelser, så længe kunden holder sig inden for lovens rammer, tilføjer han.

Kontrakten har en værdi på cirka 18 millioner euro. Det er et beskedent beløb i forhold til, at den tyske koncern i 2019 havde en omsætning på knap 87 milliarder euro.

Siden 2010 har Adani arbejdet på mineprojektet, der fik grønt lys fra myndighederne for et par år siden trods store protester i Australien fra modstandere af fossile brændstoffer.

Adani er dog blevet nødt til at nedjustere størrelsen på minen i forhold til selskabets oprindelige plan.

Kulminen ventes at indlede driften næste år. Minen forventes at producere 2,3 milliarder ton kul i løbet af 60 år.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce