Annonce
Varde

Sig byder sig til i kampen om nye seniorboliger

Det er lykkedes for arbejdsgruppen Boliger til Alle under Sig Vækst at få hele to boligselskaber til at kigge mod Sig. Den røde løber har blandt andet været køb af ejendomme og jord. På billedets ses Thomas Thastrup, som sidder i arbejdsgruppen Boliger til Alle. Arkivfoto: Henrik Reintoft

De almene boligselskaber byder ind med seks nye boligprojekter, hvoraf de to er i Sig. Og der søges kun til et byggeri i Varde by.

Annonce

Varde Kommune: De senere år og i forbindelse med kommunalvalget i fjor så var kritikken af både de almene boligselskaber og Varde Byråd stor. Årsagen er og var, at boligselskaberne til og med 2021 kun bygger nye almene boliger i Varde by.

Byggerier som via en kommunegaranti på ti procent af den samlede byggesum betales af samtlige skatteborgere i Varde Kommune. Og landsbyerne har råbt og skreget på, at de også vil have nye og tidssvarende boliger, så de ikke mister mange ældre, ressourcestærke borgere, der gerne vil blive boende.

Og det ser ud til, at boligselskaberne har lyttet, ligesom byrådet også er blevet opmærksom på problematikken. For af de seks indkomne ansøgninger om nye almene boliger er der kun søgt om et projekt i Varde by. De andre projekter er i Ansager, Alslev, Oksbøl og Sig. Derudover er der også følere ude i Næsbjerg.

For god ordens skyld skal det nævnes, at projekterne først til september behandles af byrådet, når der er budgetseminar. For projekterne har ingen gang på jord, førend byrådet giver tilsagn om ti procent i kommunegaranti af den samlede byggesum.

De har søgt

Der er fra de almene boligselskaber søgt om et forhåndstilsagn til en kommunegaranti hos Varde Byråd. En garanti, som udgør ti procent af byggesummen.Seniorboligprojekt i Sig - søgt af både Boligselskabet Lejerbo og Arbejdernes Andels-Boligforening Varde.

Seniorboligprojekt i Ansager - søgt af Boligselskabet Lejerbo.

Familieboliger i Varde - søgt af Boligselskabet Lejerbo.

Familieboliger i Alslev - Varde Bolig Administration.

Familieboliger i Oksbøl - Varde Bolig Administration.

Annonce

Boliger til Alle

Og Sig byder sig om nogen til i kampen om nye, almene boliger. Både Boligselskabet Lejerbo og Arbejdernes Andels-Boligforening Varde søger begge om at bygge seniorboliger i Sig. Og byen og lokale ildsjæle med pengepungen i orden har selv gødet planerne ved at opkøbe i alt tre grunde på sammenlagt 5.000 kvadratmeter lige ved siden af Birgittegården.

Det er arbejdsgruppen Boliger til Alle under Sig Vækst, der forsøger at opfylde målsætningen for byens udviklingsplan. I 2022 skal Sig by være vokset med netto 50 indbyggere.

- Det hele startede med skoleproblematikken, da vi var i fare for at lukke. Det skal vi gøre noget ved, og Sig Vækst blev stiftet, siger Thomas Thastrup fra arbejdsgruppen Boliger til Alle.

Målet er blandt andet at bevare de ældre i byen og gøre plads i parcelhusene til især børnefamilierne. Og 12-13 har allerede meldt sig ind i Arbejders Andels-Boligforening Varde, ligesom cirka ti andre har vist interesse for seniorboligerne. Sammenholdt med købet af grundene er det den røde løber til boligselskaberne.

Annonce

Ny type seniorbolig

For Arbejdernes Andels-Boligforening Varde med 80 år på bagen er det nyt at kigge på mulige projekter uden for bygrænsen og træde ind på den røde løber i Sig. Og direktør Michael Kornager understreger, at der ikke ligger et færdigt projekt.

- Skal vi have noget effektivitet, så skal vi op i en vis mængde boliger. 20-25, ellers er den enkelte afdeling ikke rentabel, siger Michael Kornager.

Og modsat de mange seniorbofællesskaber, som opstod i midten af nullerne, så er den nye type seniorboliger anderledes. Der er for personer fra 65 år og opefter mod tidligere plus 50 år.

- Boligen er indrettet, så man kan blive gammel i den. Vi bygger tæt og i klynger, så der kan komme et fællesskab. Uden fællesskabet kan man let blive ensom, siger Michael Kornager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Kolding

Helt nyt kviktest-center åbner på mandag morgen: De ansatte er ved at blive uddannet til at pode

Annonce