Annonce
Varde

Sig byder sig til i kampen om nye seniorboliger

Det er lykkedes for arbejdsgruppen Boliger til Alle under Sig Vækst at få hele to boligselskaber til at kigge mod Sig. Den røde løber har blandt andet været køb af ejendomme og jord. På billedets ses Thomas Thastrup, som sidder i arbejdsgruppen Boliger til Alle. Arkivfoto: Henrik Reintoft

De almene boligselskaber byder ind med seks nye boligprojekter, hvoraf de to er i Sig. Og der søges kun til et byggeri i Varde by.

Varde Kommune: De senere år og i forbindelse med kommunalvalget i fjor så var kritikken af både de almene boligselskaber og Varde Byråd stor. Årsagen er og var, at boligselskaberne til og med 2021 kun bygger nye almene boliger i Varde by.

Byggerier som via en kommunegaranti på ti procent af den samlede byggesum betales af samtlige skatteborgere i Varde Kommune. Og landsbyerne har råbt og skreget på, at de også vil have nye og tidssvarende boliger, så de ikke mister mange ældre, ressourcestærke borgere, der gerne vil blive boende.

Og det ser ud til, at boligselskaberne har lyttet, ligesom byrådet også er blevet opmærksom på problematikken. For af de seks indkomne ansøgninger om nye almene boliger er der kun søgt om et projekt i Varde by. De andre projekter er i Ansager, Alslev, Oksbøl og Sig. Derudover er der også følere ude i Næsbjerg.

For god ordens skyld skal det nævnes, at projekterne først til september behandles af byrådet, når der er budgetseminar. For projekterne har ingen gang på jord, førend byrådet giver tilsagn om ti procent i kommunegaranti af den samlede byggesum.

Annonce

De har søgt

Der er fra de almene boligselskaber søgt om et forhåndstilsagn til en kommunegaranti hos Varde Byråd. En garanti, som udgør ti procent af byggesummen.Seniorboligprojekt i Sig - søgt af både Boligselskabet Lejerbo og Arbejdernes Andels-Boligforening Varde.

Seniorboligprojekt i Ansager - søgt af Boligselskabet Lejerbo.

Familieboliger i Varde - søgt af Boligselskabet Lejerbo.

Familieboliger i Alslev - Varde Bolig Administration.

Familieboliger i Oksbøl - Varde Bolig Administration.

Boliger til Alle

Og Sig byder sig om nogen til i kampen om nye, almene boliger. Både Boligselskabet Lejerbo og Arbejdernes Andels-Boligforening Varde søger begge om at bygge seniorboliger i Sig. Og byen og lokale ildsjæle med pengepungen i orden har selv gødet planerne ved at opkøbe i alt tre grunde på sammenlagt 5.000 kvadratmeter lige ved siden af Birgittegården.

Det er arbejdsgruppen Boliger til Alle under Sig Vækst, der forsøger at opfylde målsætningen for byens udviklingsplan. I 2022 skal Sig by være vokset med netto 50 indbyggere.

- Det hele startede med skoleproblematikken, da vi var i fare for at lukke. Det skal vi gøre noget ved, og Sig Vækst blev stiftet, siger Thomas Thastrup fra arbejdsgruppen Boliger til Alle.

Målet er blandt andet at bevare de ældre i byen og gøre plads i parcelhusene til især børnefamilierne. Og 12-13 har allerede meldt sig ind i Arbejders Andels-Boligforening Varde, ligesom cirka ti andre har vist interesse for seniorboligerne. Sammenholdt med købet af grundene er det den røde løber til boligselskaberne.

Ny type seniorbolig

For Arbejdernes Andels-Boligforening Varde med 80 år på bagen er det nyt at kigge på mulige projekter uden for bygrænsen og træde ind på den røde løber i Sig. Og direktør Michael Kornager understreger, at der ikke ligger et færdigt projekt.

- Skal vi have noget effektivitet, så skal vi op i en vis mængde boliger. 20-25, ellers er den enkelte afdeling ikke rentabel, siger Michael Kornager.

Og modsat de mange seniorbofællesskaber, som opstod i midten af nullerne, så er den nye type seniorboliger anderledes. Der er for personer fra 65 år og opefter mod tidligere plus 50 år.

- Boligen er indrettet, så man kan blive gammel i den. Vi bygger tæt og i klynger, så der kan komme et fællesskab. Uden fællesskabet kan man let blive ensom, siger Michael Kornager.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce