Annonce
Varde

Sig vinder i kabelkrigen – Næsbjerg er taberen

Det er strækningen markeret med rødt, som foreslås kabellage. De sorte prikker er højspændingsmaster. Kort: Energinet
Sig er den store vinder i forbindelse med linjeføringen af 400 kilovolt ledningen mellem Idomlund og Endrup. Energinet vil kabellægge højspændingsledningen sydvest for Sig by, mens Næsbjerg får udsigt til højspændingsmaster.

Sig/Næsbjerg: Efter et langt og meget turbulent forløb så satte Energinet tirsdag den længe ventede streg i sandet i form af et forslag til linjeføringen af højspændingsledningen mellem Idomlund ved Holstebro og Endrup. En 400 kilovolt højspændingsledning, som går tværs gennem Varde Kommune. Og langt det meste af stækningen gennem kommunen går via 35 meter høje højspændingsmaster, mens en strækning på 3,2 kilometer lægges i jorden fra Skonager og sydvest for Sig.

- For selve Sig er løsningen meget skånsom. Vi skal bare sige ja tak. Det er det bedste, vi kan få ud af det, siger Paul O’Connor, der er formand for Sig Borgerforening.

Energinet har taget hensyn til naturen i ådalen. Ja man kan sige at Varde Å er Sig bys redning. Omvendt forholder det sig i Næsbjerg, som kan se frem til at blive pakket ind i både kæmpe vindmøller på den ene side af byen og højspændingsmaster på den anden side af byen. De nye højspændingsmaster opføres cirka 900 meter vest for byen.

Annonce

Det sker nu

  • Oplægget til en linjeføring af højspændingsledningen mellem Idomlund og Endrup er et forslag med mulighed for justeringer.
  • Hvis man har forslag til ændringer, skal de senest den 21. oktober sendes til Energinet. Enten via e-mail linjefoering@energinet.dk eller adressen Energinet, Att. SLG, Tonne Kjærsvej 65, 7000 Fredericia.
  • I løbet af 2020 vil Energinet fremlægge det tilrettede planforslag, som derefter kommer i høring. I den forbindelse vil Energinet holde flere borgermøde.

Jeg er så skuffet

Og skuffet er ikke dækkende for, hvordan Finn Ladegaard, formand for Næsbjerg Sogns Borgerforening, oplever oplægget til en linjeføring.

- Jeg er så skuffet over, at vores ønske for at blive kabellagt vest for Næsbjerg ikke imødekommes. Energinet burde havde lagt to kilometer kabler mere, siger Finn Ladegaard.

For Næsbjerg, som oplever en voldsom vækst i indbyggertallet, er det en dobbelt katastrofe, at den nuværende 150 kilovolt luftning i byen først kabellægges mellem 2023-26 og derved forhindrer udstykning af et nyt boligområde, som Varde Kommune har købt. Byen er ved at løbe tør for byggegrunde.

Det vi frygtede

I Årre har linjeføringens placering også været fulgt med spænding og frygt. Den kommer cirka 1,3 kilometer vest for byen og over Gunderup.

- Det er noget værre skidt. Det er det, vi frygtede, som nu er blevet til virkelighed. Der er nogen i vores område, som virkelig rammes hårdt, siger Poul Verner Christensen, formand for Årre Borgerforening.

Her tænker han specielt på flere beboere på Engholmvej.

Energinet har udviklet en helt ny højspændingsmast Thor, som skal bære 400 kilovolt ledningerne. Den har samme højde på 35 meter, som de nuværende 150 kilovolt ledninger. Den store forskel er bredden, der også er 35 meter. Visualisering: Energinet
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce