Annonce
Aabenraa

Signe er isoleret i New York: Jeg er skidebange hele tiden

Signe Birck er født i Sønderborg og er vokset op i Søst, en landsby mellem Aabenraa og Rødekro. Privatfoto
Signe Birck bor til daglig i New York, som på kort tid har udviklet sig til at være epicentrum for det amerikanske corona-udbrud. Det har gjort det meget utrygt at befinde sig i den amerikanske storby, fortæller den 43-årige fotograf.
Annonce

Aabenraa/New York: Danske Signe Birck er skidebange for tiden.

Sønderjyden er på niende år bosat i den amerikanske storby New York, hvor hun arbejder som selvstændig fotograf med speciale inden for madvarer og indretning.

Det er en by, hun elsker inderligt for sin energi og for sin puls, men de seneste uger har den udviklet sig til at være det absolutte epicentrum for det amerikanske corona-udbrud. Delstaten tegner sig i skrivende stund for næsten halvdelen af landets totale antal smittede, og det samme gør sig gældende med antallet af corona-relaterede dødsfald.

- Det er virkelig svært at beskrive, hvordan det er at være her lige nu, lyder det fra den 43-årige fotograf, da JydskeVestkysten taler med hende over telefonen.

Hun har selvisoleret sig i sin lille lejlighed i Crown Heights i Brooklyn, hvor hun har sørget for at fylde skabene godt op med madvarer, så hun slipper for at bevæge sig alt for meget ud. Frisk luft kan hun heldigvis trække fra sin tagterrasse, hvor hun har udsigt ud over Manhattan. Her har hun rigelig tid til at tænke over tingenes tilstand.

- Jeg hører stadig en del dansk radio, så jeg begyndte egentlig at lugte lunten noget tid før, det blev et tema herovre. Så jeg begyndte at forberede mig på en tid i isolation. Hele problemet er jo, at USA først valgte at tage fat på problemet, da det var løbet løbsk. Og der er jo kun én mand, man kan bebrejde for det, siger Signe Birck uden at lægge skjul på, at hun naturligvis taler om den amerikanske præsident, Donald Trump.

Den 43-årige fotograf har for tiden isoleret sig i sin lille lejlighed i New York. Privatfoto
Annonce

Vi er uden leder

Først midt i marts erklærede han USA i national nødretstilstand efter forinden at have vakt stor bekymring ved at bagatellisere og afvise alvoren af Covid-19 i USA, som på det tidspunkt havde omkring 2300 registrerede smittetilfælde og 50 døde. Nu lyder de alarmerende tal på henholdsvis 164.000 smittede og over 3000 døde.

- USA er en kæmpestor nation, som i princippet står uden et rigtigt lederskab. Der er ingen personer eller autoriteter, vi kan læne os op ad, når vi er usikre og bange. Vi ved ikke, hvordan vi skal navigere i alt det her, og der er et væld af informationer, man selv skal finde hoved og hale i. Det er virkelig lammende, siger Signe Birck.

Særligt er hun nervøs ved udsigten til, at sygehusene på et tidspunkt ikke længere kan følge med, så det ikke er alle, der har brug for behandling, der kan få det. Det koster allerede liv.

- Jeg er ikke så bekymret for forsikring og hospitalsregninger og alt det lige nu. Det er ikke så vigtigt. Det, jeg virkelig er nervøs for, er at havne på et hospital, hvor der ikke er kapacitet nok. De er altså allerede begyndte at læsse de døde ud i kølevogne. Der er etableret et felthospital i Central Park, og i dag ankom et hospitalsskib til New Yorks havn. Det er som at leve i en krigszone, siger Signe Birck.

Annonce

Hvad med bagefter?

Hun har flere gange frygtet at være smittet, når hun har oplevet symptomer som dundrende hovedpine, kvalme og rysteture.

- Men egentlig er det bare panikanfald, som nok kommer af at være så skidebange hele tiden. Jeg er omgivet af en nærmest paralyserende usikkerhed, og det er virkelig en mærkelig fornemmelse, at jeg ikke tør gå udenfor, siger Signe Birck.

Hun ved heller ikke, hvad der venter på den anden side, når corona-udbruddet forhåbentlig en dag er overstået.

- Jeg aner i princippet ikke, om jeg stadig har en virksomhed, når alt det her er ovre. De fleste af mine kunder er i mad- og restaurationsbranchen, og lige som i Danmark er det en branche i knæ. Så hvis mine kunder ikke kommer tilbage på fode igen, gør jeg så, spørger Signe Birck retorisk.

Annonce

Danmark ikke en mulighed

Endelig har hun overordentlig dårlig samvittighed over at være så bekymret på egne vegne.

- Det er trods alt ikke mig, der står på hospitalerne og skal holde folk i live uden at have fået hvile og uden det nødvendige beskyttelsesudstyr. Jeg står heller ikke på et Amazon-lager til en alt for lav løn og skal servicere alle os andre, der kan bestille på nettet og blive hjemme. Der er bare en kæmpestor bagside ved det her, som gør det så meget mere ubehageligt. Og så går jeg og er bange for min egen lille fremtid, siger Signe Birck.

Til trods for hele den kritiske situation overvejer hun ikke at rejse hjem til Danmark.

- Det er ikke en mulighed lige nu. Egentlig tror jeg ikke, jeg overhovedet kan komme ud, og der går vist heller ikke nogen fly til Danmark. Desuden ville jeg også være nervøs for at blive smittet på rejsen, siger Signe Birck.

Selvom USA for en dansker kan virke som et tosset land, er hun trods alt også flyttet hertil med åbne øjne, som hun siger.

- Ingen har tvunget mig, og landet har rigtig mange gode sider. Men den her situation har vist mig, at når lortet rammer, så rammer det hårdt. Det har også været trist at se, hvordan den by, vi elsker - og alt det, der tegner den – er fuldstændig forsvundet. Alle har en idé om, hvad New York er, og hvad den står for – sådan er den slet ikke lige nu, siger Signe Birck.

Annonce

Det skal vende

Det skal nu nok vende, forsikrer hun sig selv.

- Selvfølgelig vender det. Men lige nu står vi midt i det, og jeg er virkelig bekymret for, hvilken by vi står med bagefter, siger Signe Birck.

Tidligere var det præsident Donald Trumps ambition at genåbne store dele af USA til påske. Senest har han dog forlænget retningslinjerne om at holde afstand til den 30. april.

Lige nu har Signe Birck naturligvis heller ikke de store planer for fremtiden. Faktisk forsøger hun bare at komme igennem tilværelsen én dag ad gangen.

- Og indtil udgangen af april bliver jeg bare her i min lejlighed. Dét er planen lige nu, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce