Annonce
Erhverv

Signe og Jeanette driver virksomhed sammen hver for sig: - Penge er ofte er den største årsag til uvenskab

Havde de ikke haft hinanden, ville de ikke have været selvstændige i dag. Sådan ser både Jeanette Lauridsen (bagerst) og Signe Dichmann Andersen (forrest) på det, for selv om de har eget cvr-nummer og forskellige kompetencer og kunder, har de arbejdet tæt sammen og støttet hinanden gennem en hård periode med coronanedlukning. Nu lysner det for de to iværksættere, der gerne vil hjælpe små og mellemstore virksomheder med den grønne omstilling. Foto: Trine Grauholm
Selv om de har fælles hjemmeside og drømmer om at hjælpe fælles kunder med både at gennemføre og kommunikere den grønne omstilling, har Signe Dichmann Andersen og Jeanette Lauridsen bevidst valgt at have hvert sit cvr-nummer for ikke at blive uvenner over penge. - Man kan sagtens udfordre måden at skrue en iværksætterforretning sammen på, siger de to kvinder, som er i gang med at planlægge en stor strandoprydningsdag den 4. september.

Nr. Aaby/Vamdrup: Når et sted mellem 300 og 500 mennesker lørdag den 4. september rydder op på kyststrækningen mellem Vejlby Fed og Skåstrup Strand på det nordvestlige Fyn, er det ikke bare et forsøg på at gøre et lille stykke af verden til et grønnere område og samle folk lokalt.

Det er også to livsbaner med fællestræk i form af perioder med stress og et ønske om at bruge arbejdslivet til at gøre en forskel for den grønne omstilling, der forsøger at handle sig til en ny kickstart af deres fælles virksomhed.

I knap halvandet år har Signe Dichmann Andersen og Jeanette Lauridsen drevet rådgivningsvirksomheden Dichmann Lauridsen, hvor de fra hvert deres udgangspunkt hjælper små og mellemstore virksomheder med både at få taget hul på den grønne omstilling og samtidig bruge initiativerne i virksomhedens kommunikation og markedsføring.

Annonce

De har tidligere været kollegaer hos en tekstilvirksomhed i Fredericia, hvor Signe Dichmann Andersen sad med markedsføring og kommunikation, mens Jeanette Lauridsen med baggrund i tekstilbranchen i en årrække har arbejdet med bæredygtighed og CSR. Begge blev de imidlertid ramt af stress og prioriterede at tage sig tid til at mærke efter, hvad de gerne ville bruge deres arbejdsliv på.

- Jeg bor på en lille landejendom, og en morgen var vi ved at være klar til at køre 700-800 baller hø ind. Det havde været en hektisk morgen og i kombination med et presset arbejdsliv og et stort fikser-gen, væltede læsset bare. Jeg stod i køkkenet og drak en tår vand, og kunne pludselig mærke, at det bare rendte ud i den ene side af min mundvig. Jeg havde fået en halvsides ansigtslammelse, men frygtede selvfølgelig, at det var en blodprop eller hjerneblødning og blev hentet babu-babu. Det satte mange tanker i gang, og jeg tog mit liv op til revision, husker Signe Dichmann Andersen, som hurtigt blev klar over, at hun får energi af at gøre en forskel og rykke noget.

Over og under isbjerget

Det kan være svært i store virksomheder, hvor der er mange hensyn, og hvor beslutninger ofte skal igennem mange led. Tanken om at blive selvstændig blev derfor ved med at rumstere i hende, og da hendes tidligere kollega Jeanette Lauridsen nogenlunde samtidig kappede båndene til sit faste job, stak de to hovederne sammen og blev enige om at bygge noget op sammen.

- Vi vil gerne hjælpe andre virksomheder i gang med deres bæredygtige rejse og den grønne omstilling, men også sørge for, at de får det brugt kommunikations- og markedsføringsmæssigt, forklarer Signe Dichmann Andersen, mens Jeanette Lauridsen tilføjer, at man godt må tjene penge på bæredygtighed.

- Vi ved alle sammen, at vi ikke gør det for vores blå øjnes skyld. Selvfølgelig skal vi være med til at redde planeten, men det skal også give mening for den enkelte og for virksomheden. Vi skal forsøge at samle nogle af stumperne og samtidig bruge det som en del af markedsføringen og få en konkurrencefordel ved at være lidt længere fremme i skoene i forhold til europæiske konkurrenter eller virksomheder fra Østen. Vi er to forskellige mennesker med forskellige kompetencer, og vi plejer at illustrere det med billedet af et isbjerg. Alt det, der ligger under vandoverfladen, skal der være styr på. Det er dokumentation og certificeringer - at have orden i eget hus - mens det over vandoverfladen er storytelling, branding og kommunikation, som i vores optik er lige så vigtig, siger hun.


Mange iværksættere tror, at man skal starte op for sig selv, men man behøver ikke gøre det inden for nogle firkantede rammer. Man kan sagtens udfordre måden at skrue en iværksætterforretning sammen på og for eksempel starte op sammen uden fælles cvr-nummer.

Signe Dichmann Andersen, Dichmann Lauridsen


Sammen kan de håndtere begge dele, og de er enige om, at det at være to, har været afgørende for, at de turde taget springet og har holdt ved gennem coronakrisen. Først i forhold til at få snakket alt fra forventninger til motivation og værdier igennem ved nærmest slavisk at følge bogen "Iværksætteri fra A til Z" og derefter i forhold til at bakke hinanden op.

- Vi har været der for hinanden og har kunnet samle hinanden op, og har kunnet dele tingene. Det har betydet utroligt meget, understreger Jeanette Lauridsen.

Annonce

Sammen, men alene

De gik grundigt og meget struktureret til værks, da de skulle stifte virksomhed og brugte lang tid på at forventningsafstemme med hinanden. Hurtigt besluttede de imidlertid også, at de ville køre fælles kommunikationsplatform men med hvert sit cvr-nummer. Både fordi penge ofte er den største årsag til uvenskab, men også fordi Jeanette Lauridsen ville køre sin virksomhed som et Aps, mens Signe Dichmann Andersen valgte at stifte en enkeltmandsvirksomhed.

- Mange iværksættere tror, at man skal starte op for sig selv, men man behøver ikke gøre det inden for nogle firkantede rammer. Man kan sagtens udfordre måden at skrue en iværksætterforretning sammen på og for eksempel starte op sammen uden fælles cvr-nummer, påpeger Signe Dichmann Andersen.

Tanken er, at de to iværksættere sammen skal kunne hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med den grønne omstilling og også bruge det i virksomhedernes kommunikation, men indtil videre har de to parter i høj grad hver sine kunder.

- Det skyldes nok, at vi er et par skridt foran. Som vi ser verden lige nu, er grøn omstilling og kommunikation to separate ting for såvel virksomheder og konsulentbureauer. Vi ser det som et. Nogle virksomheder har fokus på miljø og bæredygtighed, men når de så er klar til at kommunikere det, tager de fat i et andet bureau. Eller også lander det i en marketingsafdeling, som gør noget ved det, men når man kradser lidt i lakken, er der som oftest ikke særligt meget fundament i det, forklarer Signe Dichmann Andersen.

Hun oplever stadig, at nogle virksomheder er en smule tilbageholdende med at fortælle om deres initiativer af frygt for at blive skudt i skoene, at der blot er tale om greenwashing.

- Derfor er det også vigtigt at tænke hele vejen rundt. At man netop har styr på alle processer og det nedenunder. Mange er også stadig bange for åbenheden og gennemsigtigheden. Tør man sige åbent, at man arbejder med én ting, men at andre først er en del af næste step om måske fem eller 10 år? Man kan ikke arbejde med det hele, og man bliver aldrig færdig med den grønne omstilling, så hvis man vil vente med at kommunikere om den, til man er færdig, bliver det aldrig, påpeger Signe Dichmann Andersen.

Annonce

Opgør med djævlen på skulderen

Det er netop en pointe hos begge de to iværksættere: Ingen kan det hele. Heller ikke de største og mest fremsynede virksomheder, og det nytter ikke at give fortabt i junglen af muligheder og lade helt være. Den grønne omstilling er kommet for at blive, og for nye virksomheder med unge iværksættere er det en naturlig og integreret del af hverdagen at tage stilling til miljømæssige spørgsmål. Derfor bliver man hurtigt overhalet indenom, hvis man ikke går i gang.

Om Dichmann Lauridsen

  • Er en rådgivningsvirksomhed, som drives af Signe Dichmann Andersen og Jeanette Lauridsen. De har fælles hjemmeside og arbejder tæt sammen, men har hvert sit cvr-nummer.
  • Signe Dichmann Andersen er uddannet cand.mag. i dansk og medievidenskab og har arbejdet med markedsføring og kommunikation i en årrække.
  • Jeanette Lauridsen er uddannet produktionstekniker og indkøber indenfor mode- og livsstilsbranchen og har arbejdet i tekstilindustrien siden 1989. Hun har blandt andet været med til at bygge produktion i Østen op, og så har hun arbejdet med bæredygtighed og CSR i en årrække.
  • Sammen tilbyder de små og mellemstore virksomheder at hjælpe dem med både den grønne omstilling og kommunikationen af den.

Coronaen har imidlertid været hård ved mange virksomheders mindset, fordi de først og fremmest har kredset om overlevelse, og for Signe Dichmann Andersen og Jeanette Lauridsen har perioden også budt på nogle mentale dyk, hvor djævlen på skulderen har skullet skubbes væk med vold og magt.

- Det er måske en kvindeting, at man, når man har ringet tre gange, sendt en mail og stadig ikke har fået svar, tænker, at der er noget galt med én eller med ens virksomhed. Men man er bare nødt til at blive ved, understreger Signe Dichmann Andersen.

Hun er blevet lovet en flaske champagne den dag, hun bliver så uforskammet, at en potentiel kunde beder hende lade være med at ringe igen. Det er naturligvis ikke sket endnu, for som regel handler det om, at folk ikke har tid eller er et andet sted. Det er de to kvinder blevet mindet om af den salgscoach, som de hurtigt hyrede nogle timer hos i erkendelse af, at kanvassalg ikke hører til deres spidskompetencer. De har oplevet det som grænseoverskridende og langt sværere at sælge sig selv og sin egen viden i forhold til andres produkter. Samtidig har det været motiverende og nødvendigt for dem at få at vide, at de faktisk har gjort det godt, når de har ringet til 10 kunder, og de fire har sagt ja til et møde.

- Det er de bedste penge, vi har brugt, mener Jeanette Lauridsen, som undervejs har haft ondt i maven, når en stor kunde for eksempel er blevet afsluttet, for hvor skulle indtægterne så komme fra?

Omvendt kan hun ikke forestille sig at vende tilbage til et lønmodtagerjob igen. Heller ikke selv om den indledende forventningsafstemning, hvor de begge forventede at arbejde omkring 25 timer om ugen, har vist sig at være naiv og utilstrækkelig.

Annonce

Find balancen

Deres råd til andre er derfor at finde balancen mellem at kaste sig ud i tingene og samtidig have ro i maven til at stole på, at tingene løser sig.

- I begyndelsen var vi ret aggressive i forsøget på at skaffe kunder, men man skal også slappe lidt af i det, og jeg behøver ikke gå i panik, hvis jeg ikke har nogen kunder om en måned. Vores erfaring er, at der sker ting. Der er appelsiner, der falder ned i turbanen. Du lærer en ny at kende, kommer ind i en ny virksomhed eller får et møde, der kan føre andet med sig, selv om man ikke jagter det hardcore, siger Signe Dichmann Andersen.

Dichmann Lauridsens gode råd

  1. Start med at gøre dig klart, hvorfor du bliver selvstændig. Hvad er din motivation, og hvad vil du gerne med virksomheden?
  2. Kast dig ud i det, handl men prøv også at hvile i det. Der er appelsiner, der falder ned i turbanen, selv om du ikke jagter dem hardcore.
  3. Brug Linkedin. På den lange bane er man nødt til at være synlig der.
  4. Dan dig et overblik over, hvor meget du har på kistebunden, og om du har penge til at hyre én til at hjælpe dig med de ting, du har svært ved.
  5. Få opbygget et netværk med kompetencer, du ikke selv har, så kunderne ikke skal ud at hente noget et andet sted.
  6. Find støtte og en god sparringspartner. I kan sagtens køre hvert jeres cvr-nummer, selv om I arbejder sammen.

Omvendt skal man nogle gange også kaste sig ud i projekter med kort aftræk, som da de to iværksættere en dag i april klokken "fem minutter i lukketid" fik lavet en projektbeskrivelse og et budget til Miljøstyrelsen for at få del i styrelsens strandoprydningspulje.

174.000 kroner søgte de, og det beløb fik de til et projekt, der til dels udspringer af deres fælles kærlighed til havet og den ro, det undervejs i deres respektive stressforløb har givet dem at gå ture langs vandet. Nu skal der ryddes op langs kysten og sociale relationer genskabes efter coronaperiodens sociale distancering.

- Det er affødt af, at vi enormt gerne vil lave noget sammen, og man kan godt kalde det en ny kickstart for vores fælles projekt, for mellem linjerne er det selvfølgelig også for at profilere os selv og lave et projekt med et større formål sammen, siger Signe Dichmann Andersen, der er vant til at kaste sig ud i ting uden en større, forkromet og nedskrevet plan.

Jeanette Lauridsen er ofte den mere strukturerede, der gerne vil sætte tingene i system, men også hun lægger vægt på at handle, selv om detaljerne først kommer senere.

- Det er også det, vi gerne vil give videre til andre virksomheder: handl. Vi kunne godt have siddet og snakket endnu, men så ville vi ikke have fået pengene, siger hun.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henter 21-årig manager fra McDonalds: Burgerbar gør klar til at åbne på ferieø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Billund For abonnenter

56-årige Mona drøner rundt i byen på el-scooter: Nu samler hun ind til afghanske flygtninge i Jelling

Erhverv

Nyborg har rekord i sanktioner: Må ikke være en trussel, der hænger i luften

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Strunck var et af lyspunkterne

Aabenraa

Tag stod til udskiftning: Fund af skimmelsvamp på specialskole kan sætte skub i renovering

Annonce