Annonce
Trekantområdet

Sikær går i rette med borgmesteren: 'Dumpning af havneslam er oldnordisk'

Med eller uden borgmesterkæde siger Martin Sikær (S), at han vil arbejde for at finde alternativer til, at havneslam fra sejlrenden og andet bundmateriale fra udgravninger lander i fjorden ved Trelde Næs. Arkivfoto: Mette Mørk
Borgmesterens udtalelser om klapning møder kritik fra Socialdemokratiet i Vejle Byråd. Martin Sikær (S) vil gøre op med måden, hvorpå havneslam bortskaffes.

Vejle: Ikke mere klapning fra Vejle Kommunes side.

Det er udmeldingen fra Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Martin Sikær (S).

Han går i rette med borgmester Jens Ejner Christensen (V), der forleden sagde, at det er op til de statslige myndigheder at afgøre, hvor og hvordan havneslammet dumpes - eller klappes - i Vejle Fjord.

Annonce

- Det er at lukke for øjnene for problemerne, når vi kaster slammet ud i fjorden, velvidende at det siver ind i fjorden igen. Metoden må være at få det gravet op og behandlet på land, så vi ikke bliver ved med at forurene fjorden. Klapning er en oldnordisk metode, siger Martin Sikær (S).

Vil du bremse klapning, hvis du bliver borgmester?

- Jeg vil i hvert arbejde for en anden løsning. Det er lidt ligesom i gamle dage, hvor vi regnede med, at vi kunne lede spildevand ud i fjorden, og så forsvandt problemet. Vi bliver heldigvis klogere. Når en arbejdsmetode med 2021-briller viser sig at være skadelig, så skal vi arbejde for at ændre den, siger Martin Sikær.

Han mener, at klapningen ved Trelde Næs er et kommunalt anliggende - selvom det er staten i skikkelse af Miljøstyrelsen, der som myndighed behandler og giver tilladelser til klapning.

- Selvom det er statens anliggende, kan vi lokalpolitikere jo godt påvirke Christiansborg. Jeg kan forstå, at borgmesteren har en anden holdning end fagudvalget, og jeg vil mene, at det gav god mening, at borgmesteren fulgte fagudvalget, siger Martin Sikær.

Får kritik for at underminere

I natur- og miljøudvalget har Jens Ejners Christensens udtalelser vakt undren. Et enigt udvalg udtrykte senest i december bekymring for brugen af klappladsen ved Trelde Næs i et høringssvar til Miljøstyrelsen.

Bekymringen går blandt andet på, hvorvidt dumpningen af slammet skader havmiljøet og de projekter, kommunen søsætter under hatten "Sund Vejle Fjord", hvor der blandt andet arbejdes med at få muslinger, ålegræs og fisk tilbage i fjorden.

Udvalget har opfordret Miljøstyrelsen til at revurdere klappladsens egnethed.

Klappladsen blev udpeget af de forlængst nedlagte amter. Siden 2007 er hverken pladsen ved Trelde Næs eller andre klappladsers egnethed blevet vurderet på trods af, at der dumpes mere og mere slam.


Det bør overvejes, om klapning er en nutidig måde at bortskaffe opgravede materialer på, hvis de ikke kan anvendes til bypass eller anden nyttiggørelse.

Udpluk fra høringssvaret til Miljøstyrelsen


Socialdemokratiets byrådsmedlemmer Morten Skovlund og Søren Peschardt mener, at borgmesteren direkte underkender natur- og miljøudvalgets høringsvar med sine udtalelser i avisen. Det skriver de i en mail til avisen.

- Klapningen i Lillebælt fylder rigtig meget i styregruppen for Sund Vejle Fjord, for det virker fuldstændigt åndssvagt, at vi satser så meget viden og økonomi i at redde Vejle Fjord, hvis vi samtidig blindt accepterer en oldnordisk tankegang på at løse kendte problemstillinger, siger  Morten Skovlund (S).

Han og Søren Peschardt pointerer, at Vejles borgmester gerne rejser til Christiansborg for at kræve handling og hjælp til at løse Vejles trafikale udfordringer. Det samme gør sig ikke gældende med fjorden, mener de.

- I samarbejdet med de andre trekantskommuner og vores egen erhvervshavn er vi nødt til at diskutere, hvorvidt det er bæredygtigt at hælde så meget slam ud i fjorden. Selvom der i øjeblikket ikke findes bedre løsninger, så er vi som kommune nødt til at presse på over Christiansborg, for denne metode er ikke holdbar, siger Morten Skovlund (S).

Formanden for natur- og miljøudvalget,Karl Erik Lund (DF), vil ikke forholde sig til borgmesterens udtalelser. Men han siger, at udvalget har udtrykt sin holdning til klapningen ved Trelde Næs i de høringssvar, udvalget har sendt til Miljøstyrelsen.

Hvad er klapning?

  • Når der udgraves i en havn eller en sejlrende for at sikre en passende vanddybde, kan man søge om at bortskaffe bundmaterialet på havet.
  • Her er der udpeget pladser, kaldet "klappladser", hvor der kan gives tilladelse til at dumpe materiale.
  • Da klapning potentielt kan være skadeligt for miljøet, kræver arbejdet en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.
  • Klapning er den eneste tilladte dumpningsform i danske farvande og har været brugt i mange år.
  • I Danmark klappes årligt cirka 3.300.000 kubikmeter havbundsmateriale.
  • Klappladserne blev udpeget af de nu nedlagte amter. Der er ikke efter kommunalreformen i 2007 sket nogen revurdering af de udpegede steders egnethed - på trods af en markant stigning i de dumpede mængder.

- Der er en kæmpe modstand mod det. Vi har i udvalget har sagt vores mening om klappladsen. Det spiller ikke sammen med, at vi bruger 25 millioner kroner på fjorden, siger Karl Erik Lund (DF).

Annonce
Kolding For abonnenter

Hoveder af døde grislinger dratter ned fra luften: Landsbyborgere er dødtrætte af stor øko-svinefarm

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Bomberyddere sendt til Kruså: Brand i krudt og kemikalier

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kolding For abonnenter

Bil bragede ind i Freddie og Marlenes hus: Nu risikerer de, at deres hus braser sammen

Sønderjyske Fodbold

Live: SønderjyskE møder AGF i bundbrag

Aabenraa

Næstformand forstår det ikke: Nu flyttes børn fra omstridt specialskole

Nordtyskland

Derfor bliver forbundsdagen danskere, end du tror: SSW er nemlig ikke alene

Kolding For abonnenter

Sara og omkring 60 andre sygeplejersker nedlagde arbejdet i en time: - Mange af os tænker, om det her overhovedet er noget, vi gider om fem år

Sydjylland

Coronasmitten stiger stejlt i sønderjysk kommune – moderat i fem øvrige kommuner

Sydjylland

Bomberyddere sendt til Kruså: Brand i krudt og kemikalier

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Debat For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om det danske mindretals valgtriumf i Tyskland

Billund For abonnenter

Tesfaye mødte Osama, Bashir og Mahmoud: Sådan kom syriske flygtninge i arbejde på en virksomhed, hvor der er brug for dem

Danmark For abonnenter

Det danske mindretal er braget ind i det tyske parlament: Har fået 55.330 stemmer og overgået alle forventninger

Annonce