Annonce
Aabenraa

Sikrer Julehjertebyens fremtid: Ildsjæle åbner ny genbrugsbutik på Nørreport

To af Julehjertebyens Venner, Pia Schmidt, til venstre, og Malene Bruhn, glæder sig over, at ildsjælene nu har fået deres eget sted til både at drive den genbrugsbutik, som er vigtig for at sikre penge til driften af Julehjertebyen, men også som lager og mødested for de mange frivillige. Foto: Mette Christine Schulz
På fredag åbner Julehjertebyens Venner den nye genbrugsbutik Genbrug for alle på Nørreport. Butikken skal give penge til driften af Julehjertebyen, som hvert år koster 100.000 kroner at holde kørende.

Aabenraa: Der er blevet rykket mange gange i døren ind til bygningen på hjørnet af Nørreport og Barkmøllegade. Forbipasserende har nemlig kunne se, at der det sidste stykke tid er sket en masse spændende i bygningen, som i mange år har stået tom.

På fredag den 24. januar er det slut med at rykke i en låst dør, for da åbner foreningen Julehjertebyens Venner deres nye genbrugsbutik med navnet Genbrug for alle.

I et halvt år har 30 frivillige knoklet for at sætte den gamle ejendom i stand - en ejendom, som otte ildsjæle fra Julehjertebyen har købt gennem den nye forening for at få deres eget sted.

- Det har vi ønsket længe. Ved at låne tomme lokaler rundt omkring i byen ved vi aldrig, om vi er købt eller solgt, og hvornår vi skal finde et nyt sted at være, og den uvished er træls. Det giver ro, at vi nu har vores eget sted til at drive den genbrugsbutik, som er vital for, at vi har penge til at drive Julehjertebyen for, men også at vi har et sted, hvor vi kan holde vores møder og opbevare alle tingene fra Julehjertebyen, forklarer tovholder for Julehjertebyen og én af vennerne, Malene Bruhn.

Annonce

Genbrug for alle

  • Den nye genbrugsbutik hedder Genbrug for alle og ligger på Nørreport - i den bygning, hvor elektriker Bekke holdt til for mange år siden.
  • Det er foreningen Julehjertebyens Venner, som har købt bygningen. Foreningen består af otte ildsjæle, som alle i mange år har været engageret i arbejdet i Julehjertebyen og også udgør styregruppen for Julehjertebyen.
  • De har lånt 100 procent i kreditforeningen DLR Kredit til købet og lånt 200.000 kroner til renoveringen ved en privatmand.
  • Ved at istandsætte og udleje lejligheden i ejendommen bliver huslejen for butikken minimal.
  • Genbrug for alle åbner på fredag den 24. januar klokken 9-16, hvilket også bliver åbningstiderne fremover. Lige nu har den kun åbent i hverdagene, da der mangler frivillige til at holde åbent om lørdagen samt i hverdagene til 17.30.
  • Interesserede frivillige kan henvende sig i butikken i åbningstiden.
  • I de første tre uger skal man have kontanter med, når man handler i butikken. I travlheden var de frivillige nemlig ikke opmærksomme på, at der er tre ugers leveringstid på et nummer til MobilePay, hvis man er en forening.

Genbrug giver penge til drift

Julehjertebyen er nemlig afhængig af de penge, som genbrugsbutikken tjener, da det er de penge, der sørger for driften af den populære miniatureby på Storetorv.

- I år blev der samlet 410.000 kroner ind til Et Hjerte for Alle i Julehjertebyen, så den er vigtig for indsamlingen. Det koster omkring 100.000 kroner at drive Julehjertebyen hvert år, og da vi ikke får nogen form for tilskud, skal vi selv skaffe pengene til driften. Derfor har vi brug for en permanent genbrugsbutik, som forhåbentlig kan give os de penge. Det er vores håb, at vi med denne investering sikrer, at Aabenraa har en Julehjerteby i mange år endnu, forklarer Malene Bruhn.

Ejendommen er også som forvandlet, da den er blevet malet i en varm auberginefarve og dermed nu passer ind i profilen for Nørreport. Indenfor har de frivillige knoklet for at renovere både butik og lejligheden ovenpå, inden tovholder for butikken Pia Schmidt tog over og gik i gang med at indrette.

- Det er fantastisk at se, hvad vi frivillige kan stille på benene, og jeg glæder mig til at åbne dørene og vise butikken frem. Vi er jo så heldige, at Aabenraas borgere både er flittige til at skænke os mange gode ting, men også til at støtte butikken. Nu mangler jeg kun nogle flere frivillige, som vil hjælpe her i butikken fremover, siger hun.

Genbrug for alle åbner på fredag den 24. januar klokken 9-16. Den nuværende genbrugsbutik på Vestergade fortsætter så længe ejeren af bygningen siger ja.

På fredag åbner Genbrug for alle på Nørreport. 30 frivillige har i et halvt år knoklet for at renovere ejendommen, som har stået tom i mange år. Her er det tovholder for butikken, Pia Schmidt, og seniorjobber Susanne Sandbjerg Nissen, der tager en pause i indretningen af den nye butik. Foto: Mette Christine Schulz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce