Annonce
Sydjylland

Simon kyssede sin kæreste og fik knytnæveslag: Nu skal voldsmanden i fængsel

Simon Schelde blev overfaldet i toget af en albansk mand på grund af sin homoseksualitet. Foto: Chresten Bergh

I starten af juli blev Simon Schelde fra Kolding overfaldet af en albansk mand i et tog. Nu har retten slået fast, at der var tale om en hadforbrydelse.

En 36-årig albansk mand er onsdag blevet idømt 80 dages fængsel samt udvisning for overfaldet på 23-årige Simon Schelde fra Kolding.

Overfaldet skete i starten af juli, da Simon Schelde og hans mandlige kæreste var steget på et tog i København mod hjemstavnen Kolding. Her satte de sig på sædet over for den albanske mand og udvekslede et kindkys. Det blev åbenbart for meget for manden, der valgte at rejse sig og spytte på Simon Schelde, mens han på engelsk fik sagt, at det var ”ulækkert”.

- Jeg mister fatningen. Jeg kan ikke helt huske, hvad jeg tænker i øjeblikket, men jeg ville finde ud af, hvorfor han havde spyttet på mig, har Simon Schelde tidligere udtalt til JydskeVestkysten.

Simon Schelde rejste sig derfor op og spurgte manden, hvad hans problem var. Dette blev kvittereret med et knytnæveslag i ansigtet.
Flere passagerer i kupéen greb hurtigt ind, og sammen med DSB-ansatte formåede de at låse manden inde i et rum på toget.

- Alle i toget er på vores side. Det er fantastisk. De var vildt handlingsdygtige - både passagererne og DSB-personalet. Folk har tit gode intentioner, men når ikke at gøre noget. Det nåede de her, fortalte Simon Schelde til JydskeVestkysten efter den voldsomme episode.

Da toget ankom til Høje Taastrup stod politiet klar til at anholde manden. Retten i Glostrup fandt, at der var tale om en hadforbrydelse efter straffelovens paragraf 81 nummer seks.

Den slår fast, at det er en skærpende omstændighed, når "gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende".

Anklageren i sagen, Rebekka Tellerup Have, er godt tilfreds med rettens afgørelse.

- Jeg er meget tilfreds med, at retten har valgt at udmåle en relativ hård straf under henvisning til, at volden skete på grund af de unge mænds seksualitet, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Foruden de 80 dages fængsel blev den albanske mand, der var taget til Danmark for at besøge en ven, udvist med indrejseforbud i seks år.

Han har under sagen nægtet sig skyldig og valgte at tænke over, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce