Annonce
Udland

Simpsons-skuespiller stopper som Apu efter 30 år

Fred Prouser/Reuters
Stemmen bag den indiske kioskejer fra tv-serien "The Simpsons" vil ikke længere lægge stemme til karakteren.

Manden bag den indiske kioskejer Apu i den populære tv-serie "The Simpsons" vil efter 30 år ikke længere lægge stemme til karakteren.

Det siger skuespilleren selv - Hank Azaria - til mediet /Film.

- Alt, vi har aftalt er, at jeg ikke længere vil stå for stemmen, siger Hank Azaria.

Skuespilleren har lagt stemme til den indiske kioskejer Apu, siden producenterne bag den animerede tv-serie skabte karakteren i 1990. Men på det seneste har "The Simpsons" fået kritik for, at Apu fremmer stereotyper.

Om karakteren stadig skal være en del af serien, om han skal udfases, eller om der skal ske noget helt tredje, er ifølge skuespilleren stadig usikkert.

- Hvad der skal ske med karakteren, er deres beslutning. Det er op til dem, og de har endnu ikke fundet ud af det, siger Hank Azaria og henviser til holdet bag "The Simpsons".

Kritikken af Apu begyndte for alvor i 2017, da en dokumentar af den indisk-amerikanske komiker Hari Kondabolu satte fokus på rollen.

Dokumentaren handlede om "The Simpsons"-karakteren med det fulde navn Apu Nahasapeemapetilon, som komikeren påstår er skabt med udgangspunkt i racistiske stereotyper.

Det drejer sig blandt andet om Apus job som kioskejer, at han har mange børn, og at han lever i et arrangeret ægteskab, har Kondabolu sagt til BBC.

Både Hank Azaria og skaberen af "The Simpsons", Matt Groening, afviste at medvirke i dokumentaren.

Hank Azaria har ifølge AFP dog siden fortalt, at han syntes, at dokumentaren "rejste nogle interessante spørgsmål" og "gav os meget at tænke over".

Ifølge BBC ser Azaria det som "meget bekymrende personligt og professionelt", hvis nogen føler sig "marginaliseret på" grund af den indiske karakter.

Apu er en af flere karakterer, som Hank Azaria lægger stemme til. Han er også stemmen bag barejeren Moe og politimanden Chief Wiggum.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce