Annonce
Livsstil

Single: Slukket eller sej

Illustration: Julie Gry Sveistrup

"Jeg vil egentlig gerne møde en, men jeg aner ikke, hvordan jeg skal date!" Når man er single og over 50 år, er det at gå på Tinder - en digital datingtjeneste - ikke lige så naturligt som for den yngre generation, der er født med en telefon i hånden og vokset op med singlekultur, hvor det at date er ret afslappet. Det kan være en hurdle overhovedet at bruge de sociale medier, lægge billeder op og skrive med og måske møde et vildt fremmed menneske.

Heldigvis for dig, der er single og har rundet de 50 år, er det at være single ikke længere noget, du er alene om. Tværtimod. Mon ikke der er flere singler i Danmark end par? Jeg tror det. Og danskerne er generelt blevet gode til at date og finde partnere for resten af livet eller en aften på for eksempel Tinder.

Der er god grund til at give kærligheden og seksualiteten en chance, uanset om der står lidt ekstra år på dåbsattesten. For det at have nogen at dele glæder og sorger med og ikke mindst intimitet, nærhed og sex betyder alt for vores sundhed og livsoverskud, viser undersøgelser. Og mange kvinder glemmer især det sidste, altså sex, når de er singler, som om det at have en seksualitet kun er noget, man har, hvis man har en fast partner.

Det at blive bedre til at elske (med) sig selv er en hel klumme for sig. Denne klumme handler om glæden ved at være single og date i en alder, hvor man har overstået presset med at få børn, villa, vovse og familie. Du er faktisk måske for første gang klar til at møde én fuldkommen uden anden dagsorden end, at I skal have det dejligt sammen. Og du skal kunne være dig selv.

Psykolog og forfatter Jytte Vikkelsøe, der har skrevet bogen "Du forelsker dig aldrig i den forkerte", har i en podcast sagt, at hun helst ikke vil forelske sig i sin næste partner. Hun er over 60 år, og hun vil gerne møde en mand, som hun har et voksent, modent og udramatisk forhold til. Ja tak til dejlig sex, tid sammen og hver for sig, og ja tak til et liv uden magtkampe. Og det, synes jeg, er en god pointe, for når man bliver single i en sen alder, har man netop chancen for at blive fri og leve et rigt liv med store børn, venner, fritidsinteresser, job og netværk. Og måske en sød kæreste som kronen på værket.

Jytte Vikkelsøe er glad, hvis hun møder den rigtige, men hun er også glad, hvis hun ikke gør. Det er singlelivets velsignelse, at man sagtens kan have masser af kærlighed i andre relationer end mand-kvinde-relationer. Venner, familie, kolleger, træningskammerater og masser af andre forhold kan fylde os med masser af kærlighed og give livet mening. Det samme kan fritidsinteresser som for eksempel at dyrke grøntsager, male, begynde at ride på islandske heste eller læse til vinekspert.

Forskning viser, at det at lære nye ting får hjernen til at sproute næsten som en forelskelse. Og hvad dating angår, så bare kom i gang, måske opdager du, at det er meget lettere og sjovere, end du troede. Min gode veninde blev skilt for fire år siden, og hendes datter lavede en profil til hende på Tinder. Hun datede to. Den sidste er hun gift med - og de var faktisk begge to meget dejlige. Hvad venter du på?

Annonce

Gode råd til dating for 50+

1. Se "Frankie og Grace" på HBO. Det er Jane Fondas serie om to kvinder, der bliver single i en alder af 70 år. Det er både inspirerende og morsomt.

2. Prøv at date. Sæt en dato på, hvornår du vil gå på Tinder eller noget andet, og giv dig selv en prøveperiode på 30 dage. Hvis du ikke kan lide det, kan du sige: "Jeg prøvede, og det var ikke mig".

3. Dyrk aktiviteter, du ikke normalt ville kaste dig over. Spil bridge, golf eller løb i en klub, hvor der er mænd og kvinder og mange slags mennesker.

4. Tænk på singlelivets fordele: Skriv alle de ting ned, du kan, fordi du er single, og hvorfor du nyder dem så meget.

5. Hold dit erotiske liv i gang … Se film, læs litteratur og forkæl og kæl for din krop.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce