Annonce
Tarm

Sirenevarsling var en fejl

Foto: Helene Bagger
Politiet fik vækket midt- og vestjyderne med sirenevarsling, der kun skulle have lydt i Viborg.

RINGKØBING/SKJERN: Kort før 22.30 fredag aften lød sirenerne over det meste af Midt- og Vestjylland, hvilket fik mange borgere op af sofaen eller ud af dynerne. Men der var kun fare på færde i Viborg, hvor en kraftig brand sender sort røg ud over dele af byen, og hvor borgere i området derfor skal holde sig inden for.

Alle andre områder, hvor luftsirenerne har lydt kunne ånde lettet op. Midt- og Vestjyllands politi, som havde varslet sirenerne over Viborg, opdagede hurtigt misæren, da det væltede ind med henvendelser på politikredsens Twitter-konto fra bekymrede borgere i Ringkøbing-Skjern, Herning, Silkeborg og alle andre kommuner i politikredsen.

https://twitter.com/MVJPoliti/status/1106667625269071878

Annonce

Teknisk fejl

Kort efter lød sirenerne derfor igen med afvarslingssignalet, ligesom politiet gjorde opmærksom på, at der var sket en teknisk fejl i forbindelse med den udvidede version sirenevarslingen.

Det er i øvrigt ifølge Beredskabsstyrelsens oplysninger politidirektørerne i enkelte politikredsene, der har det overordnede ansvar for varslingen, mens det i praksis er Beredskabsstyrelsens indsatsleder, der i samarbejde med politiet beslutter at varsle med sirenebrug. Rent fysisk foregår aktiveringen af sirenerne dog fra Østjyllands Politi i Aarhus.

Hvor fejlen er sket er endnu uvist, men mon ikke der vanker kvajekage til lørdagens morgenbriefing.

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce