Annonce
Sydjylland

Sjældne fugle i fremgang i Sønderjylland

Vil man selv på fuglekiggertur, er der gode muligheder i hele Danmark. På udinaturen.dk kan man se en oversigt landets udsigtstårne, hvoraf mange fungerer som fuglekiggertårne.
Det summer af liv i Tøndermarsken. Et stort naturprojekt har nemlig skabt optimale vilkår for sjældne vadefugle. Vil familien på fuglekiggertur i sommerferien, byder både Tøndermarsken og mange andre steder på gode oplevelser.

Det store naturområde i Tøndermarsken og Margrethe Kog har fået nyt liv. Et omfattende naturprojekt, der blev begyndt i 2017, skal sikre, at bestanden af flere sjældne eng- og vadefugle igen viser fremgang. Og nye fugletællinger giver grund til optimisme. De peger på, at sjældne ynglefugle allerede er i gang med at kvittere for de bedre betingelser. I første omgang har man konstateret en meget stor fremgang i bestanden af ynglende klyder.

- Det er et fantastisk naturprojekt, der giver nyt liv til området og de truede arter. Bestanden af sjældne eng- og vadefugle er i begyndende fremgang, fordi de her har fået gode vilkår for at leve og yngle. Vi skal passe bedre på vores natur. Derfor giver det grund til håb og optimisme, når vores indsatser for naturen viser resultater. Samtidig er det inspirerende at se store fugleflokke danse på himlen. Jeg kan kun anbefale, at man til sommer pakker kikkerten og besøger Tøndermarsken eller andre af landets fuglelokaliteter, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Området i Tøndermarsken, der er optaget på Unescos Verdensarvsliste, er en af landets bedste fuglelokaliteter. I nogle perioder under træk og fødesøgning, kan fuglene tælles i tusindtallige flokke.

Annonce

Store områder under vand

Ved at hæve vandstanden om foråret på et område, der svarer til cirka tre gange Sprogø, har Naturstyrelsens projekt skabt gode livsbetingelser for fuglene.

- Her på statens område ser man et enestående eksperimentarium, hvor der kan skabes de mest optimale vilkår for trængte eng- og vadefugle. Her er fuld fokus på fugle og biodiversitet. Det bliver spændende at følge og samtidig se, hvordan vandstand og græsning kan justeres, alt efter fuglenes behov, siger Marco Brodde, der er DOF’s repræsentant i Nationalpark Vadehavets bestyrelse.

Projektet er medfinansieret af Nationalpark Vadehavet og med EU-tilskud fra Landbrugsstyrelsen.

x

Naturprojektet i Tøndermarsken

Millioner af fugle besøger hvert år marskområdet Margrethe Kog ved Vadehavet. Det gør området til en af de vigtigste lokaliteter for vadefugle i Danmark.

Naturstyrelsens ambitiøse naturprojekt skal tiltrække endnu flere engfugle til Margrethe Kog i Tøndermarsken i yngletiden. Ved at hæve vandstanden på i alt 466 hektar i den sydøstlige del af det inddæmmede område er der skabt optimale betingelser for de insekter og andre smådyr, som vadefuglenes unger lever af.

Regulering af mårhund og ræv er ligeledes afgørende for ynglesucces, fordi vadefugle og terner yngler på jorden, og er derfor særligt udsatte for prædation fra mårhund og ræv. Reguleringen gennemføres af Naturstyrelsen og frivillige jægere og foregår om natten.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Jebsen-arvinger holder hånden under passion: Nyt naturcenter består

Kolding

Beruset mand anholdt: Kørte i den gale retning på motorvejen

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

EfB

Mads Larsen glæder sig over klar strategi og central rolle på holdet: Ny EfB-anfører er i sit livs form

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Aabenraa

Har været forsvundet siden lørdag eftermiddag: Politiet beder borgere om hjælp med at finde savnet 68-årig kvinde

Varde For abonnenter

Hun søgte aktiv dødshjælp, før en kostomlægning befriede hende fra et liv i smerter

Sydjylland

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Annonce