Annonce
Sønderjylland

Sjællandsk billedkunstner og museumsformidler mærker historiens vingesus i Sønderjylland

Sten Kaalø har skrevet et digt til Bente Sonnes maleri, der viser en kartoffelplante og en kvinde, der knap ænses på fotografiet. "Kartoflen, uden tvivl er den hunkøn, ender, i Paradis, hvorfra, den er kommet. Kartoflen, iført grøn selskabskjole, hvide, bryster, på marken, i sol og regn. Kartoflen, i al dens frugtsommelighed, Gud glæder sig nok, over hver og én, lisom svigermor". Foto: Martin Franciere
Søndag fylder museumsformidler, daglig leder af billedskolen på Kunstmuseet Brundlund Slot og billedkunstner Bente Sonne 70 år. Dagen markeres med champagne til deltagerne i gudstjenesten i frimenighedskirken.
Annonce

BOVLUNDBJERG: Søndag fylder billedkunstner, daglig leder af billedskolen på Kunstmuseet Brundlund Slot og museumsformidler Bente Sonne 70 år.

Bente Sonne stammer fra Nordsjælland og boede i en lille lejlighed på 2. sal på Christianshavn, da manden, Sten Kaalø, i 1992 blev tilbudt arbejdet som præst ved frimenighedskirken i Bovlund.

Selv om familien og vennerne boede i og omkring København, bakkede Bente Sonne op om sin mands ønske om at flytte til Sønderjylland og Bovlundbjerg, og derfor tog hun orlov fra jobbet som underviser på en specialskole i København. I første omgang var det meningen, at det lille sønderjyske eventyr skulle vare i et par år.

Det er nu mange år siden, at parret sammen tog det store spring ud i uvisheden.

- Jeg havde det lidt sådan, at når man nåede på den anden side af Valby Bakke, så faldt man ned i et hul på den anden side, husker hun og tilføjer, at parret blev rigtig godt modtaget i Bovlund.

- Og så tog det ene år det andet, som hun konstaterer nu her 28 år senere.

Bente Sonne

Bente Sonne har været medlem af kunstnersammenslutningen Grænseudstillingen i 25 år - heraf de seneste 14 år som formand.

Hun er gift med præst ved frimeninghedskirken i Bovlund, Sten Kaalø. Parret har sammen sønnen William på 24 år. Han er netop færdiguddannet som journalist.

Bente Sonne blev udlært fra Designskolen i Kolding i 1997, hvor hun afsluttede sin eksamen ved Institut for Visuel Kommunikation.

Hun arbejder i dag som museumsformidler og daglig leder af billedskolen på Brundlund Slot i Aabenraa.

Bente Sonne blev i 2012 optaget i Kunstnersamfundet.

Et længere studieophold i penselmaleri i Kyoto, Japan, har fået stor betydning for hendes kunst.

Annonce

Navnkundig professor

Bente Sonne er oprindeligt læreruddannet i København i 1974 og har desuden en bachelorgrad i antropologi fra Københavns Universitet. Siden blev hun optaget på Danmarks Designskole, blev senere elev af den visionære og navnkundige grafiker og professor Palle Nielsen.

Selv om Bente Sonne fylder 70 år, så arbejder hun fortsat på fuld tid. Hun deler sin stilling mellem at være museumsformidler på Brundlund Slot i Aabenraa og daglig leder af museets billedskole.

Ved siden af arbejdet har hun gennem årene formået at lægge stor energi i kunst og installationer. Lige nu er hun aktuel med en udstilling for Kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen på Museet Holmen i Løgumkloster. En udstilling, der på grund af coronaen genåbner den 11. juni og netop er forlænget til den 9. august.

Bente Sonne har i år været tilknyttet Grænselandsudstillingen i 25 år. De første to år som gæst og de seneste 14 år som formand.

Annonce

Champagne til kirkegængerne

Husbonden, Sten Kaalø, er foruden frimenighedspræst også digter, forfatter, dramatiker og salmedigter. Frimenigheden i Bovlund blev grundlagt i 1879, og kirken blev bygget i 1896, da hele området var under prøjsisk herredømme.

I kirken, menigheden og hele området føler man nærvær og mærker historiens vingesus, mener Bente Sonne.

- Vi er rigtig glade for at være her. Historien er meget levende, når man bor her. Det er et dejligt sted fuldt af liv, siger hun og tilføjer, at hun har et vældig godt indtryk af sønderjyderne og har mødt mange lune, humoristiske, interessante og dejlige mennesker i landsdelen.

Den oprindelige københavnske vennekreds er udvidet med en masse lokale, samtidig med at Bente Sonne og Sten Kaalø har holdt fast i vennerne og familien på Sjælland. En del af dem mødes de med hver sommer på Bornholm, hvor parret har en sommerbolig.

Desuden er der god plads til overnattende venner i præsteboligen, der ligger klos op ad frimenighedskirken i Bovlund. Og netop kirken betyder også noget i forbindelse med fejringen af 70-års fødselsdagen, fortæller Bente Sonne:

- Alle deltagerne i søndagens gudstjeneste inviteres efterfølgende på et glas champagne for at markere dagen.

Man mærker historiens vingesus i Bovlund, hvor det danske mindretal oprettede en frimenighedskirke i 1896. Her er Bente Sonne fotograferet i den idyliske have med et blomstrende æbletræ foran præsteboligen, der er nabo til kirken. Foto: Martin Franciere
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Annonce