Annonce
Vejen

Sjakket fra Lille Veum tager hånd om skoven

De udviklingshæmmede på bostedet Lille Veum har fået en aftale med HedeDanmark om at passe et lokalt skovareal. Det har stor betydning for de udviklingshæmmedes velbefindende, at de kommer ud og laver noget arbejde. Foto: Chresten Bergh

Et hold udviklingshæmmede fra dagcentret Lille Veum har lavet aftale med HedeDanmark om at passe træerne i Stavshede Plantage. Et stykke arbejde, der giver indhold i hverdagen.

Annonce

Brørup: Grensakse, orange sikkerhedshjelme og blå arbejdsdragter. Udstyret er i orden, når et hold udviklingshæmmede fra Lille Veum ved Brørup begiver sig ud til Stavshede Plantage ved Gesten.

De har indgået aftale med skovejeren og HedeDanmark om at stamme douglas-granerne i plantagen op. Et arbejde som de udfører to til tre gange om ugen i vinterhalvåret.

På Lille Veum arbejder de udviklingshæmmede i forvejen med trækløvning, forskellige pedelopgaver og i gartneriet. Så da skovfoged Jesper Gerstrøm fra HedeDanmark foreslog, at de kunne stå for en del af skovarbejdet i Stavshede Plantage, var leder af dagcentret Gunnar Viuff ikke i tvivl.

- Det passer godt ind i dagcentrets ønske om at udføre aktive opgaver med nytteværdi. De udviklingshæmmede udfører et reelt stykke arbejde. Det er med til at give dem identitet, indhold og fysisk aktivitet i hverdagen, og det fungerer rigtig godt, siger han og fortsætter:

- Vi kan måle det på deres humør. De tager glade afsted, men de kommer endnu gladere hjem.

De udviklingshæmmede udfører et reelt stykke arbejde. Det er med til at give dem identitet, indhold og fysisk aktivitet i hverdagen, og det fungerer rigtig godt.

Gunnar Viuff, leder af Lille Veum

Bostedet

Lille Veum er et bo- og beskæftigelsescenter, der yder støtte til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.Dagcentret ved Brørup er normeret til 40 brugere. Derudover er der et botilbud med 16 lejligheder med døgndækning.

Sjakket fra Lille Veum fra oktober til april. De er afsted to til tre gange om ugen fra klokken 9.15-14.15. Arbejdet består i at opstamme douglas-graner. Det vil sige, at man beskærer de nederste grene. Foto: Eskild Dahl
Annonce

Intet hastværk

Uanset vind og vejr kører skovsjakket fra Lille Veum afsted ved 9-tiden om morgenen. Første opgave er at tænde varmen i skurvognen og sætte kaffe over, inden de går i skoven og klipper grene. Først på eftermiddagen vender de igen snuden hjemad.

- Det er meningsfuldt arbejde. For hver gren vi tager, gør vi skoven en god tjeneste. Men der er intet hastværk. Vi når det, vi når. Nogle dage er det 20 træer, andre dage 50. Gutterne er på hver deres niveau, og vi tager den tid, det tager, siger Eskild Dahl, pædagog på Lille Veum. Det er ham, der tager med gruppen i skoven.

Brian Christoffersen er én af de udviklingshæmmede på holdet, og han er glad for arbejdet.

- Jeg kan godt lide det. Men du kan bande på, at man er træt, når man kommer hjem, siger han.

I sommerhalvåret holder gruppen fra Lille Veum pause fra arbejdet i Stavshede Plantage. Her passer de i stedet udearealerne ved Lille Veum. Til oktober starter gruppen op i skoven igen.

Det er kun i vinterhalvåret, at de udviklingshæmmede arbejder i Stavshede Plantage. I sommerhalvåret skal Lille Veums udearealer passes. Foto: Eskild Dahl
Der er intet hastværk. Gruppen når, hvad de når, og der skal være tid til både kaffepauser og frokost. Foto: Eskild Dahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce