Annonce
Tønder

Skål - salget af øl og vin i Tønder og omegn brager i vejret

Der er en grund til det brede smil hos butikschef i Kvickly Tønder, Per Sørensen. Omsætningen på de våde varer er steget til det tredobbelte under corona-krisen. Foto: Cecilie Anne Spottog Petersen
Det er selvfølgelig først og fremmest på grund af den lukkede grænse til Tyskland, at de lokale handlende mærker en stigning i salget. Flere har mere end tredoblet salget.

Tønder/Højer/Møgeltønder/Løgumkloster: Coronakrisen har ikke gjort borgerne i Tønder Kommune mindre tørstige - måske tværtimod. Flere af de handlende melder om en stejl kurve, når det handler om salget af de våde varer - ikke mindst øl og vin og sodavand.

I Kvickly i Tønder har man ikke gjort tallet præcist op, men uddeler Per Sørensen tør godt komme med et bud på, hvor meget salget er steget, siden coronaen lukkede grænsen til Tyskland.

- Det er vel tre gange så meget, vil jeg skyde på, sådan i runde tal, siger han og tilføjer, at det først og fremmest er øl og sodavand, der står for stigningen.

- Spiritus er ikke så vildt igen - det er som sagt mest øl og sodavand, og så kommer vin, fortæller Per Sørensen.

Glade miner i vinafdelingen. Hos butikschef Per Sørensen i Kvickly Tønder er omsætningen på drikkevarer steget til cirka det tredobbelte på grund af grænselukningen. Foto: Cecilie Anne Spottog Petersen
Annonce

Højer: Gang med fem

Hos DagliBrugsen i Højer er trykket endnu større. Her fortæller uddeler Preben Holst, at salget af øl, sodavand, vin og spiritus er eksploderet.

- Jamen vi er jo gået fra stort set ikke at sælge noget. Vi har ikke solgt det store før i tiden, men det er jo ganget med en fire-fem stykker eller noget i den stil. Det svinger lidt fra uge til uge, men det er faktisk på alt det flydende, siger Preben Holst.

Allerede op til påske, kunne DagliBrugsen i Højer mærke, at de lokale var ved at have opbrugt de private lagre af øl og vand op fra forretningerne i Tyskland.

- Da kunne vi godt mærke, at de der første tre uger, der havde de en beholdning, men så tog pokker ved det. Vi løb i hvert fald tør hen over påsken, fortæller Preben Holst.

Billedet er stort set det samme hos Min Købmand i Møgeltønder. Her har købmand Jan Gloor også ind i mellem svært ved at følge med efterspørgslen.

- Jamen, det er på et niveau, hvor man kan sige, at vores afdeling på øl og vin ikke er gearet til det størrelsesmæssigt. Det betyder, at vi har svært ved at følge med - vi har tredoblet salget, tænker jeg sådan umiddelbart, siger Jan Gloor, som har oplevet den største stigning i salget af øl.

Og han er ikke i tvivl om årsagen.

- Vi ligger fem kilometer fra grænsen, og normalt tager kunderne til Tyskland, siger Jan Gloor.

Annonce

Modsat hos KongChristian X

Men det er ikke lutter lykke alle steder, at grænsen til Tyskland er lukket. Hos KongChristian X i Tønder, som er en specialforretning med blandt andet chokolade, mærker man grænselukningen ved, at kunderne fra Tyskland er forsvundet.

- Vi har mærket det ved, at vi har mistet sådan cirka 30 procent på de tyske kunder. Dem har vi rigtig mange af, fortæller ejer af KongChristian X, Kirsten Lützen.

Til gengæld mærker hun, at omsætningen stort set går op, fordi de lokale handler mere i forretningen.

- Jo, det gør de. Og vi har jo gjort det, at vi bringer gratis ud i hele Tønder Kommune, og det har virkelig hjulpet ved os. Så vi har det, som vi plejer, og jeg synes måske også, at vi har fået nogle nye kunder, som ligesom prøver at støtte lokalt op. Vores kunder er meget trofaste, så det håber jeg, at de bliver ved med, siger Kirsten Lützen.

Ingen af de handlende, vi har talt med, havde en krystalkugle, som kunne fortælle noget om, hvorvidt deres kunder vil holde fast i lokalpatriotismen på den anden side af corona-krisen. Men man har lov at håbe:

- Jeg tror faktisk på, at der er nogle, der vil sige, at den prisforskel, den er måske ikke så stor, at det gør så meget, mener Preben Holst fra DagliBrugsen i Højer, og peger på, at kunderne måske vil tænke sig om en ekstra gang, før de kører over grænsen for at spare en tyver på en kasse øl.

- Den vane kan lige så godt være brudt for nogle, der siger: Jamen, det kan vi lige så godt købe herhjemme, siger Preben Holst.

Hos specialforretningen KongChristian X i Tønder er tendensen den modsatte. Her mærker man grænselukningen ved, at de tyske kunder ikke kan komme ind i landet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce